150 מיליון שקל יושקעו בפרויקט שימור גדול של בניינים בת"א

מדובר ב-4 בניינים ובסך הכול בפינוי של 36 דירות. הבניינים יעבור חיזוק, חידוש ושימור. מה יקבל היזם בתמורה?
לירן סהר |

פרויקט התחדשות עירונית בלב תל אביב - חברת בניני העיר הלבנה רכשה את בנין מזא"ה 62 הכולל 4 דירות, ב-20 מיליון שקל, זאת לאחר שכבר חתמה עם 32 בעלי דירות בבניינים 65,63 ו-67 במתחם "מעונות עובדים במזא"ה" (בנינים 63 ,65 ,67 ) על הסכם קומבינציה במסגרתו יפונו הדיירים והבניינים יעברו חיזוק, חידוש ושימור.

מדובר במקבץ בנינים המשתרע על שטח של כ 4 דונם. הבניינים מוגדרים כבנינים לשימור ללא הגבלות מחמירות בתכנית השימור של תל אביב. היקף עלויות הפרויקט צפוי להיות כ-150 מיליון שקל. לבניין מספר 62 יתווספו 7 דירות והחברה צפויה לקבל זכויות בנייה נוספות במסגרת ניוד למתחמים אחרים בעיר הנבדקים בימים אלו מול עירית תל אביב.

מעונות העובדים במאז"ה היו הראשונים להיבנות בשנות השלושים על ידי ההסתדרות הכללית כדיור עממי ותוכנן ע"י האדריכלים המובילים של אותה עת כדוגמת אריה שרון ולא מעט מראשי הישוב עברו לגור במתחם וברל כצנלסון אף התגורר במאז"ה 65 עד ליום מותו.

הדיירים יעברו לדיור חלופי במסגרת הפרויקט יתפנו הדיירים מדירותיהם לדיור חלופי לתקופת ביצוע העבודות, בה יקבלו מהחברה מימון לדיור חלופי כמו גם ערבויות בנקאיות להבטחת ביצוע הפרויקט.

הבניינים יעברו טיפול יסודי הכולל: חיזוק לרעידות אדמה, פתרונות מיגון, החלפת כל התשתיות, תוספת מעליות ובניית שלושה מתקני חניה רובוטיים תת קרקעיים הכוללים מקומות חניה עבור בעלי הדירות במתחם. הפרויקט יתבצע תוך שימור מלא של חזיתות הבניינים והגינות שביניהן, הריסת תוספות בניה מאוחרות ובנית שטחים חלופיים בחזיתות אחוריות. בתוך הדירות יתבצעו התאמות תכנון ושיפוץ ככל שידרשו מעבודות אלו. בעבר נעשו מספר נסיונות של יזמים לחידוש המתחם אך אלה לא צלחו בגלל מורכבותו של הפרויקט. מנכ"ל בניני העיר הלבנה, איציק בן שהם, מסביר כי בפני החברה עמדו מספר אילוצים עליהם נדרשה להתגבר: "ראשית, הגבלות תוספות הבניה של תכנית השימור והעלויות הגבוהות של עבודות השימור פגעו משמעותית בכדאיות הכלכלית של הפרויקט. שנית, גורמי התכנון בעיריה וחלק מבעלי הדירות במתחם התנגדו לעיבוי הבינוי ודרשו שמירה על מרקם הבניה הדליל והגינות המשותפות הרחבות הקיימות ששמרו על אופין הייחודי במשך עשרות שנים. כמו כן, אילוצי תכנון המונעים פתרונות חניה קונבנציונליים. כדי להתגבר על המגבלות הללו היה צורך בחשיבה מחוץ לקופסא וחדשנות בכמה מובנים.

כך למשל הפתרון לכלכליות הפרויקט נמצא דווקא מחוץ למתחם באמצעות ניוד זכויות הבניה העודפות אל מגרשים אחרים והגדרת הבנינים כבנינים לשימור בהגבלות מחמירות. מבחינת העיריה, נשמר האינטרס הציבורי של שימור המרקם העירוני היחודי של המתחם והגינות שבין הבניינים, בנוסף לשימור הבנינים עצמם.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה