אנרגיה מתחדשת
צילום: מרטין באודין, unsplash

בלאקרוק נגד בלאקרוק: מנהל השקעות לשעבר בחברה: "ESG זה פלצבו מסוכן"

"למוסדות הפיננסים יש מוטיבציה ברורה לדחוף למוצרי ESG - בגלל עמלות גבוהות יותר שמשפרות את הרווחים, אך יש בהשקעות הללו בעיות של סובייקטיביות וחוסר אמינות של הנתונים והדירוגים" - כך טוען מנהל השקעות קיימות הראשי לשעבר בחברה טאריק פנסי
נתנאל אריאל |

בלאקרוק, חברת ניהול הנכסים הגדולה בעולם המנהלת 9 טריליון דולר, הפכה לשם שני של השקעה במדיניות של קיימות, חברה וממשל, או בקיצור ESG, כאשר כבר בשנה שעברה לארי פינק מייסד ומנכ"ל החברה הודיע כי קרן ההשקעות שהוא מנהל לא תשקיע בחברות ואף תשקול סנקציות נגד חברות בפורטפוליו, שלא יפעלו על פי הטרנד החדש.

כמה כסף מסתובב בהשקעות שמתנהלות לפי ESG? על פי הערכות חדשות מחודש יולי האחרון, מדובר על היקף נכסים מנוהלים של יותר מ-35 טריליון דולר, במהלך 2020, בחמשת השווקים הגדולים בעולם, ונדמה כי המגמה לא מאטה בינתיים.

דווקא בגלל זה, מעניין לראות כי אחד מהעובדים הבכירים לשעבר של החברה, שההתמחות שלו היא השקעה בת קיימא, יוצא במוצהר נגד המדיניות וטוען כי מדובר בהשקעות בעייתיות, בלשון המעטה.

על פי הבכיר, מנהל השקעות קיימות הראשי בבלאקרוק בין השנים 2018-2019 טאריק פנסי, השקעה על פי ESG היא "פלצבו מסוכן שפוגע באינטרס הציבורי" - לא פחות. 

לדבריו: "אגרות חוב ירוקות, שבהן חברו מגייסות חובות לשימושים ידידותיים לסביבה, היא אחת הקטגוריות הגדולות והצומחות ביותר בהשקעות בנות קיימא, עם גודל שווק שכבר עבר את הטריליון דולר. אבל בפועל לא לגמרי ברור אם הם יוצרים השפעה סביבתית חיובית שלא הייתה מתרחשת אחרת".

מדוע? פנסי מסביר כי: "לרוב החברות יש כמה יוזמות ירוקות מתאימות שמאפשרות להם לגייס איגרות חוב 'ירוקות' למימון ספציפי מבלי להגדיל או לשנות את התוכניות הכוללות שלהן. ושום דבר לא מונע מהן להמשיך בפעילויות לא ירוקות בעליל עם מקורות המימון האחרים שלהן ", הוסיף.

אבל האם בכך מסתכמות הבעיות בתחום? לא ממש. על פי פנסי "למוסדות פיננסיים יש מוטיבציה ברורה לדחוף למוצרי ESG - בגלל עמלות גבוהות יותר שמשפרות את הרווחים, אך יש בהשקעות הללו בעיות של סובייקטיביות וחוסר אמינות של הנתונים והדירוגים".

הוא מוסיף כי "הצורך להשיא רווחים מוביל גם את שחקני השוק לחשוב על ESG ולהשקיע לטווחי זמן קצרים. זה יכול להפוך לבעיה כאשר מנסים לפעול מול שינוי האקלים הגלובלי ולקדם תוכניות ממשלתיות שרוצות להשיג אפס פליטות פחמן בעשורים הקרובים".

קיראו עוד ב"גלובל"

ואכן, על פי FactSet קרנות ESG לוקחות דמי ניהול גבוהים יותר ביחס לקרנות אחרות, 0.2% לעומת 0.14% בהתאמה. למשקיעים הקטנים זה אולי זניח אבל כשמנהלים טריליוני דולרים - זה כבר הופך לכסף גדול.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה