מזרחי טפחות חתם על רכישת אגוד - איך ייראה היום שאחרי?
בנק מזרחי טפחות חתם אמש על המסמך לרכישת בנק אגוד בדרך של החלפת מניות, וזאת לפי מכפיל של 0.6% לאגוד - מה שמשקף שווי של 1.4 מיליארד שקל לבנק. העסקה, שבסופה ימוזג אגוד למזרחי טפחות, דורשת את אישור רשות ההגבלים העסקיים, ובינתיים עובדי אגוד פתחו בתגובה בהשבתה מלאה של הסניפים.
מבחינה חשבונאית בנק מזרחי צפוי להכיר ברווח של 950 מיליון שקל בהשלמת המהלך, כאשר כל הרווח יוכר לצורכי חישוב יחס הלימות ההון וייפרס לדוח רווח והפסד על פני 5 שנים.
מניית בנק אגוד שזינקה ב-5% עולה כעת 2.8%, ומניית בנק מזרחי טפחות 0.22% שקפצה 1.15% מחקה את העליות.
על פי ההסכם, מזרחי טפחות ייצא בהצעת רכש לכלל מחזיקי מניות בנק איגוד, כאשר בעלי מניות השליטה באיגוד המחזיקים יחד כ-47.6% ממניות הבנק וכן בעל מניות נוסף המחזיק, באמצעות נאמנות, כ-27.1% ממניות איגוד, מתחייבים להיענות בחיוב להצעה. מההון העצמי של אגוד ינוכה דיבידנד בסך של עד 100 מיליון שקל לבעלי המניות, במידה ויחולק. במקרה שלא יתאפשר להשלים את העסקה במתווה של הצעת רכש, יפעלו הבנק ובעלי מניות השליטה לביצוע העסקה בדרך של מיזוג סטטוטורי בין בנק איגוד לבנק מזרחי-טפחות. מהלך שכזה יהיה טעון אישורם של האורגנים המוסמכים בשני הבנקים, וככל שאלה לא יאשרו אותה, יבוטל ההסכם.
נזכיר כי בזמן שמחכים לתגובת רשות ההגבלים בעניין - בבנק ישראל תומכים בעסקה. בראיון ל'בלומברג' באוגוסט האחרון המפקחת על הבנקים חדווה בר הביעה תמיכה במיזוג בטענה כי המהלך צפוי לחזק את התחרות בסקטור הבנקאי בישראל. עם זאת, רק נציין כי במידה ויאושר המיזוג המערכת הבנקאית בישראל תצטמצם ל-7 בנקים. (לכתבה המלאה)
איך יראה בנק מזרחי ביום שאחרי?
דורין פלס, אי.בי.אי: "תיק האשראי של בנק אגוד עומד על 24.6 מיליארד שקל (נטו), 35% ממנו נובע מאשראי לדיור, 16% אשראי צרכני וכ-8% הינו אשראי עסקי בתחום היהלומים. תיק האשראי הממוזג צפוי לעמוד על מעל 200 מיליארד שקל, צמיחה של כ-14% בהשוואה לתיק האשראי הנוכחי של מזרחי. בעלי המניות אמנם ידוללו ב-9%, אך מנגד יקבלו בנק עם פוטנציאל צמיחה גבוה יותר לצד צמיחה ברווח בעתיד הודות לסינרגיות שיגיעו מצמצום כוח אדם, צמצום מצבת הסניפים הנרכשים וסינרגיות שיגיעו מהיבט מיזוג מערכות המיחשוב של אגוד לבנק. בטווח הקצר תהיה ככל הנראה עלייה בהיקף ההוצאות במזרחי באופן טבעי. להערכתנו בשלב זה בנק אגוד כבר מתמחר את השלמת העסקה ולמעט דיבידנד והצעת רכש לא צפוי אפסייד משמעותי. מנגד, בנק מזרחי צפוי להציף ערך מהמהלך, אך זה יקרה רק בטווח בינוני-ארוך, כאשר באופו טבעי יירשמו עלויות בגין הרכישה בטווח הקצר. מנגד, הבנק צפוי לזקוף לדוחות רווח של כ-190 מיליון שקל כל שנה במהלך 5 השנים שאחרי הרכישה. אנו נותרים בהמלצת תשואת יתר".
החתימה מגיעה 4 חודשים לאחר שמנכ"ל מזרחי טפחות אלדד פרשר התניע את המהלך שגרר מחאת של עובדי בנק אגוד שחוששים כעת לגורלם. לבנק אגוד יש 36 סניפים, ובמזרחי טפחות מסבירים היום כי הפעילות של אגוד מהווה פחות מ-20% מגודלה של הקבוצה ולכן תהליך המיזוג יכול להיעשות "מבלי לשבש את קידום התכנית האסטרטגית של מזרחי טפחות". עם זאת, אחד התנאים המתלים לעסקה הוא הגעה להסכמות עם העובדים בבנק איגוד על תוכנית התייעלות, באופן שחלקם ייקלטו בבנק הממוזג וחלקם יפרשו בתנאים משופרים.
- מה צריכה נור כדי להיות רווחית? - ראיון עם משה נור
- השווי של אורבניקה נחתך - מה המכפיל שלה עכשיו?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
עובדי בנק אגוד לא מתכוונים לתת לעסקה לעבור חלק. החל מהשעה 10:00 בבוקר בנק אגוד יושבת כאשר כל סניפי הבנק יהיו סגורים, ובשעה 11:00 יפגינו מאות עובדי הבנק מול משרדי חברת מליסרון בשליטת קבוצת עופר שמחזיקה גם בבנק מזרחי.
ועד עובדי אגוד: "המיזוג הזה הוא רע לעובדים, רע לציבור הרחב ומשרת רק את האינטרסים של קבוצות הטייקונים הכי חזקות במשק ששולטות בכסף של הציבור. אנחנו נבהיר היום לקבוצת עופר ולבנק ישראל: אנחנו לא ניתן ל 1,200 עובדים ללכת הביתה".
מבנק אגוד נמסר בתגובה: "בעלי השליטה בבנק אגוד חתמו על הסכם עם בנק מזרחי טפחות בע"מ לפיו התחייבו להיענות בחיוב להצעת רכש חליפין מלאה לרכישת מניות הבנק, שיפרסם מזרחי טפחות לכלל בעלי המניות בבנק. מתווה העסקה כולל מספר שלבים וכפוף להתקיימותם של מספר תנאים מתלים ובכללם, קבלת אשורים רגולטוריים שונים, אשר יהיה על הצדדים לעסקה לפעול לקבלתם בחודשים הקרובים. השלמת העסקה מותנית בקיום התנאים הנ"ל. בעקבות הודעת בעלי השליטה, הכריזו ארגוני העובדים בבנק אגוד על צעדים ארגוניים. הנהלת הבנק פועלת למזעור הפגיעה בלקוחות ועושה את המיטב על מנת לחזור לפעילות מלאה בהקדם האפשרי ולהמשיך במתן שירות בנקאי מקצועי, איכותי ואמין לקהל לקוחות הבנק. הבנק רואה את טובת לקוחותיו לנגד עיניו וימשיך לפעול למתן מענה לצרכיהם הבנקאיים, כפי שעשה עד כה".
- 6.סוניה 01/12/2017 09:39הגב לתגובה זובנק קרית ביאליק מס 1 העובדים והשירות אין דברחם כאלה אכפת להם מהלקוחות
- 5.נעמה 29/11/2017 09:07הגב לתגובה זואם המפקחת על הבנקים אומרת שזה לא יפגע בתחרות - המפקחת על הבנקים יודעת מה היא אומרת.
- 4.ששון 28/11/2017 10:00הגב לתגובה זולמה רק עכשיו? מה לא ידעו בוועד שהעסקה כבר סגורה וזה רק עניין של זמן עד שתצא הודעה בנושא? נראה שהוועד לא באמת דואג/דאג ל 1200 עובדים...חבל שכך..
- 3.פועל טקסטיל 28/11/2017 09:08הגב לתגובה זושהפוליטיקאים ואדום ירון זליכה ידאגו לעובדי נגב קרמיקה ולפועלי הטקסטיל. לא לפקידי בנק ומנהלים שלוקחים ארבעים אלף שקל בחודש.
- יוסי 28/11/2017 10:55הגב לתגובה זוההסתדרות כחלון וקרנית פלוג כנראה מכרו את עובדי בנק אגוד. אולי בגלל שהם הציעו תכנית התייעלות לבעלים בלי להיוועץ בהסתדרות שכללה פיטורים, התאמות בשכר וכיו"ב. הבעלים שהולכים לקבל 100 מיליון שח כדיבידנד אם העסקה יוצאת לפועל דחו את ההתייעלות על הסף.
- 2.הנישום הקטן 28/11/2017 09:03הגב לתגובה זוהתחרות האמתית היא מול פועלים ולאומי. (70% מהשוק). יתר הבנקים הרחק מאחור.
- 1.אסור לאשר את העיסקה הזאת שתוריד את התחרות בוודאות (ל"ת)קובי 28/11/2017 08:18הגב לתגובה זו