ערן פסטרנק, מנכ"ל משותף פסטרנק שהם; קרדיט: פסטרנק שהםערן פסטרנק, מנכ"ל משותף פסטרנק שהם; קרדיט: פסטרנק שהם
הכר את המומחה

"תשואה היא לא חזות הכל, צריך גם לשמור על ערך הכסף"

בעולם שבו הרבה המשקיעים מחפשים רווחים גדולים, חשוב לזכור שגם השמירה על ערך הכסף חשובה: "חשוב להבין שיש למדוד תשואה ממוצעת לאורך השנים שכוללות גם שנים פחות טובות", אומר ערן פסטרנק, מנכ"ל משותף של בית ההשקעות פסטרנק שהם

מערכת ביזפורטל |

העליות בשנים האחרונות הביאו הרבה משקיעים לרוץ ולחפש אחר התשואה הגבוהה ביותר, אבל המשקיעים שמצליחים לאורך זמן יודעים ששימור ערך הכסף וניהול סיכונים הם לא פחות חשובים. בתקופה שבה רמות המחירים גבוהות, כמו גם רמות אי הוודאות, צריך לזכור שבהשקעה לאורך זמן צריך להסתכל גם על תשואה לאורך זמן - אם השגתם תשואה פנומנלית בשנה מסוימת או אפילו בכמה שנים ברצף, זה לא אומר שהיא תישמר לכל אורך תקופת ההשקעה, כנ"ל אם התשואה הייתה פחות טובה. ככה גם מאמין ערן פסטרנק, מנכ"ל משותף של בית ההשקעות פסטרנק שהם. הוא מאמין שתיאום ציפיות נכון והתאמת תיק ההשקעות למטרות האישיות של כל משקיע הם מה שיבטיחו הצלחה לאורך זמן.


למה בחרת את תחום העיסוק הזה? 

"העבודה עם משקיעים. שני הדברים מהחשובים ביותר לבני אדם הם הבריאות והכסף. הרופא מטפל בבריאות ואנחנו (מנהלי ההשקעות) מטפלים בכסף. אפשר לקרוא לזה פסיכולוג פיננסי: להכיר את המשקיע את הצרכים שלו להתאים לו את תיק ההשקעות וללוות אותו ברגעי משבר".


 כמה זמן אתה במקצוע הזה?

 "אני עובד כ-25 שנה בעולם הפיננסים וכ-20 שנה בניהול תיקי השקעות. ההתמחות שלי הינה בליווי משקיעים, הגדרת פרופיל הסיכון ובניית תיק ההשקעות עבורם כמנהל לקוחות אסטרטגים".


קיראו עוד ב"שוק ההון"

איך אתה מנסה לייצר תשואה עודפת למשקיעים-חוסכים?

"על מנת לייצר תשואה עודפת חשוב להשתמש במכשירים המאפשרים גמישות, תגובה בזמן אמת, ופיזור סיכונים הולם. המכשיר האידיאלי הנו קרנות נאמנות. לכן תיק ההשקעות של הלקוח בנוי משלושה רבדים: מדדי שוק המייצרים חשיפה לסקטורים המרכזיים (מניות ואגח), אחזקות ישירות של חברות גדולות וסחירות וכרובד שלישי, קרנות נאמנות. הקרנות הללו מאפשרות לייצר תשואה עודפת בתיק ההשקעות נוכח הגמישות בניהול, מיקוד בנכסים מהשורה השנייה (אג"ח/מניות קטנות/בינוניות) וכן פיזור המאפשר להפחית את רמת הסיכון".


מה האני מאמין שלך? 

"צניעות, ענווה והתמדה. חשוב לדעת גם מה אנו לא יודעים ולהתמקד בנכסים אותם ניתן לנתח ולגביהם לגבש דעה. ההתמדה בהשקעה בשוק ההון וביתר שאת במניות, הנה קריטית לתשואה הממוצעת לאורך השנים. אל לנו לנסות לתזמן את השוק או כמו שנאמר באנגלית: Time in the market, Beats timing the market".


אם היית יכול לחזור לרגע בזמן, איזה טיפ היית נותן לעצמך בתחילת הדרך? 

"הטיפ המרכזי שהייתי נותן לעצמי הנו לזכור שאנו חיים בעולם של אי ודאות ונקודת המוצא בניהול השקעות הנה ניהול סיכונים ושמירה ערך הכסף, בהינתן פיזור סיכונים נאות, וכמובן לשאוף ולייצר תשואות עודפות לאורך זמן. התשואה אינה חזות הכל והיא בוודאי אינה נקודת המוצא בניהול השקעות".


מה אתה חושב על שוק המניות המקומי ולמה?

"יעלה מעל 10% בשנה. הבורסה לניירות ערך בתל אביב מייצגת בעיקר חברות מסורתיות: בנקים, נדל"ן ואנרגיה. התמחור כיום נוח באופן יחסי בקרב מרבית החברות. החברות הללו קורלטיביות לסביבה הכלכלית אשר צפויה להיות חיובית מאוד בישראל ב-2025 (צפי צמיחה של 4.7% למשק הישראלי ע"י ה-OECD), הצפי שלנו הינו לביצועים טובים, אם כי ככל הנראה לא כמו אלו שחווינו בשנת 2024 שהייתה שנה חריגה לטובה".


מה אתה מעריך שיקרה ב-S&P 500 ולמה?

"יעלה עד 10% בשנה: בחמש מתוך שש השנים האחרונות מדד ה-S&P 500 עלה ב-20% ומעלה. 40% מהמדד מורכב מחברות טכנולוגיה בעלות רגישות גבוהה לשינויים בסביבה הכלכלית והעסקית. חשוב לזכור שרמות המחירים הגבוהות, ההאטה בצמיחה בארה"ב ומלחמת הסחר מגבירים את אי הוודאות בשווקים בארצות הברית. בהתאם אנו צופים חזרה לתשואה הממוצעת הרב שנתית של סביב ה-10%".


ממה משקיעים צריכים להיזהר? 

"נהירה אחר טרנדים. לדוגמא מטבע הביטקוין כנכס בסיכון גבוה, מתוקשר מאוד הוא מושך משקיעים, גם כאלה שאינם מבינים לעומק את הסיכון הכרוך בהשקעה. נאמר שהיכולת לנתח את מחיר המטבע הדיגיטלי היא  נמוכה עד בלתי אפשרית. ולא רק, גם הנהירה למדד ה-S&P 500 כאפיק השקעה מרכזי עלולה להיות מסוכנת ולא מתאימה למשקיעים בעלי פרופיל סיכון מאוזן-נמוך".


איזה תחומים יבלטו לטובה? 

"מהפכת ה-AI טומנת בחובה הזדמנויות רבות לחברות עתירות כוח אדם. באמצעות הבינה המלאכותית חברות יוכלו לצמצם באופן משמעותי מחלקות שירות לקוחות, אדמיניסטרציה ותפעול, ואלו מאוד שכיחים בחברות ביטוח, פיננסים, בריאות ועוד. חברות אלו יוכלו להנות מיעילות תפעולית גבוהה מאוד אשר תשביח את ערך החברה והמניה. מגמה זו רלוונטית גם לשוק האמריקאי וגם לשוק הישראלי".


איך משקיע סביר צריך להשקיע 200 אלף שקלים שיש לו "בצד" בהנחה שהוא ואשת בני 50 עם 3 ילדים, משפחה ממוצעת.

"תיק מאוזן עם עד 30% מניות, לטווח השקעה בינוני".


בן 40 רווק, עובד בהייטק ומרוויח מצוין. 

"תיק מאוזן עם עד 50% מניות לטווח השקעה ארוך היות וסביר ולא יזדקק לכספים. חשוב לזכור שבעבודה בהייטק מחזיקים בדרך כלל אופציות בחברה כך שהחשיפה המנייתית האפקטיבית כנראה תהיה גבוהה יותר".

 

זוג בני 28 לפני חתונה עם שכר ממוצע במשק. 

"תיק סולידי עם עד 20% מניות. זאת מכיוון שבתחילת הדרך יתכן ויהיו הוצאות רבות כגון רכישת דירה, גידול הילדים וכיוצא בזה".

 

סטודנט רווק בן 26 גר בבית, עובד בוולט, רוצה להיות מיליונר ואוהב סיכונים. 

"תיק עם 100% מניות עם דגש על פיזור גיאוגרפי (ישראל וארצות הברית) וכן פיזור בין המניות על מנת לנהל את הסיכון היטב".


 זוג בני 65, הילדים מסודרים, מקבלים קצבאות עולות על הצרכים שלהם. 

"תיק מאוזן עד 25% חשיפה למניות. חשובה השמירה על ערך הכסף ונזילות גבוהה".


מסר, טיפים, ותובנות שתוכל לשתף אותנו בהם? 

"התמדה מנצחת, לא לנסות לתזמן את השוק ולהבין שיש למדוד תשואה ממוצעת לאורך השנים שכוללות גם שנים פחות טובות. ואגב, רובנו עושים זאת ביודעין או שלא ביודעין בקופות הגמל וקרנות הפנסיה שתפיסת ההשקעות בהן היא שגר ושכח. את רוב הטעויות עושים עם הכסף הפנוי. ובנוסף, תיאום ציפיות הוא הבסיס לניהול השקעות מוצלח, הבנה טובה של הצרכים הפיננסים שלנו וטווח ההשקעה חשובים לקביעת המדיניות לפני בחירה בהשקעה בחברה כזו או אחרת".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה