חיסכון פנסיה
צילום: דאלי

קרנות השתלמות באפריל - תשואה של 0.7%-0.5% למרות הנפילות בוול סטריט

תשואה דומה בשני המסלולים העיקריים - הכללי והמנייתי. מתחילת השנה התשואות בכללי - 1%-0.8%, במנייתי מינוס 0.6%-0.8%; ה-S&P 500 במינוס 6%; מה הציל את התשואה באפריל ומי הגופים שיבלטו?

אביחי טדסה |
נושאים בכתבה קרן השתלמות

חודש מטלטל בשווקים אבל בסיומו הצליחו קרנות ההשתלמות וקופות הגמל לייצר במסלול הכללי תשואה חיובית. רוב הקרנות יספקו תשואה של 0.7%-0.5%, אבל יהיו גם חריגים למעלה ולמטה, ככל שהקרן יותר מוטה לחו"ל כך צפוי שהיא תהיה עם תשואה פחות טובה. 

בעוד וול סטריט נפלה בחודש האחרון, למרות השבוע האחרון שקיזז חלק מהירידות, תל אביב עלתה - S&P 500 איבד 1%, ת"א 35 עלה ב-4.2%.  הדולר איבד כ-2% ביחס לשקל ולמעשה פגע עוד יותר בתשואות של הגופים עם משקל גבוה יותר לחו"ל.

זה אומר שסיכוי טוב שחברות הביטוח המנהלות יהיו בולטות יחסית בטבלה, בעוד אלטשולר צפוי להמשיך להיות בתחתית. צריך להזכיר כי כל הגופים משקיעים את רוב הרכיב המנייתי בוול סטריט, ועדיין יש כאלו שמשקיעות 65% מהמניות בחו"ל ויש כאלו ש-80%. הפער הזה הוא זה שמייצר כעת את ההבדלים בין התשואות. 


מתחילת השנה התשואה במסלול הכללי היא באזור 0.8% עד 1%, ובמסלול המנייתי שלילית - כ-0.6% עד 0.8%, יהיו גם כאלו עם תשואות שליליות יותר. מי שמשקיע בקרנות השתלמות על מדד ה-S&P 500 הפסיד קרוב ל-6%. 


איך אני מוריד סיכון בקרן ההשתלמות?

על רקע הטלטלות בשווקים בעיקר בגלל מלחמת המכסים, משקיעים וחוסכים רוצים להוריד סיכון בתיק ההשקעות שלהם. נתחיל בכך שזה לא נכון לנסות לתזמן את השוק, אבל כן דרושה תמיד בדיקה של התיק והערכה האם הוא מתאים לסיכונים ולצרכים שלכם. אם אתם זוג שעומד לפני רכישת דירה זו תהיה טעות ענקית להשקיע את כל הכסף במניות. מנגד אם אתה צעיר בן 21 שהשתחרר ויש לך כסף פנוי שלא אמור לשמש אותך בשנים הקרובות, אז מניות זה המקום בשבילך.


הכלל הבסיסי בהשקעות הוא שסיכון הולך יחד עם סיכוי. ככל שתסתכנו יותר כך תרוויחו יותר, אתם בעצם מקבלים סוג של פיצוי על הסיכון - תשואה נוספת. זו הסיבה שלאורך זמן התשואה במניות עולה על התשואה באגרות חוב הבטוחות יותר. זו הסיבה שתשואה באגרות חוב ממשלתיות ובטוחות נמוכה מתשואה על אגרות חוב קונצרניות (של פירמות). כלל חשוב נוסף הוא שבהינתן הכלל הראשון, המניות מספקות תשואה עודפת על פני זמן. זה לא בהכרח בשנה, שנתיים, אבל ברוב הגדול של הבדיקות לטווח ארוך 5 שנים ומעלה  זה עובד, וככל שהזמן ארוך יותר כך זה נכון יותר. 

המבחנים האלו שמגובים במחקרים רבים בודקים את ההיסטוריה אבל בהינתן גם הרציונל האקדמי והכלכלי שלהם הם צפויים להיות נכונים גם לעתיד. אלא שלגבי העתיד אף אחד לא יחתום לכם על זה. זו הנחת הבסיס, אבל אין בטוח.

קיראו עוד ב"חיסכון ארוך טווח"

אז אם אתם שוקלים לשנות את התיק בגלל המצב, הסיכונים, הטלטלות בשווקים והמכסים, זה יכול להיות רעיון טוב, אבל לא בגלל שהשוק יורד או מה שקורה כעת, אלא בגלל הצרכים והסיכונים שלכם. תבדקו את התיק ותראו א זה מתאים לכם. אם לא תשנו.

הדרכים להפחתת סיכון הן פשוטות  - מעבר לקרנות אחרות, מעבר חלקי לקרנות אחרות. מה הכוונה? נניח שאתם במסלול של S&P500 ורוצים להקטין סיכון - מסלול כללי שיש בו 40% אג"ח פחות מסוכן, אפילו מסלול מנייתי באופן מסוים פחות מסוכן כי הוא יותר מפוזר (אבל לא מפחית סיכון באופן משמעותי), מסלול אג"חי הוא ממש פחות מסוכן.

ואם אתם במסלול מניתי ורוצים להפחית סיכון אתם יכולים לעבור למסלול הכללי הפחות מסוכן ואלו שרוצים ביטחון יחסית גבוה וסיכון נמוך יכולים לעבור למסלול האג"חי.  


האם יש מס במעבר בין מסלולים?

לא. במעבר בין מסלולים אתם שומרים על הוותק שלכם בקרן ואתם לא מחויבים במס. נזכיר כי קרנות השתלמות הן מכשיר ההשקעה המשתלם ביותר כי אין מס על המכירה, אין מס על הרווחים בתוך הקרן לאורך התקופה ויש הטבה בעת ההפקדה לקרן. בקופת גמל להשקעה שהיא מכשיר גם טוב להשקעה, גם ניתן לעבור בין מסלולים ללא תשלום מס, אך יש מס במשיכה החוצה - פדיון של הקופה. אם החוסך בגמל להשקעה מגיע לגיל 60 יש לו יתרונות ומיסוי יחסית נמוך. 

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה