הנשיא ביידן
צילום: דיוויד לינמן

ביידן מנסה להרגיע לקראת נתוני האינפלציה הגבוהים ביותר מזה 40 שנה

הנתונים צפויים להיות הגבוהים ביותר מאז 1982 ולעמוד על 6.7% בשנה האחרונה. בשווקים ממתינים בדריכות לנתונים, אך ביידן ניסה אמש, באופן חריג, לרמוז כי למרות הנתונים הגרועים - "בהמשך יהיה טוב יותר ומחירים יירדו". בינתיים הפופולאריות שלו בשפל
נתנאל אריאל |

נתוני מדד המחירים לצרכן לחודש נובמבר יתפרסמו בקרוב והם צפויים להיות הגבוהים ביותר מאז 1982. על פי צפי הכלכלנים, בנובמבר יעלה המדד ב-0.7%, וישלים עלייה שנתית של 6.7%. 

בחודש אוקטובר נצפתה העלייה הגבוה ביותר מזה 31 שנים, כאשר המדד עלה ב-6.2% בחישוב שנתי, והנתונים היום צפויים לעקוף זאת.

ביידן: בהמשך יהיה יותר טוב ומחירים יירדו מי שניסה אתמול, באופן חריג, לרכך את המכה בטרם תגיע, הוא לא אחר מאשר נשיא ארה"ב ג'ו ביידן שטען כי "הנתונים שיתפרסמו על האנרגיה אינם משקפים את המציאות של היום, ואינם משקפים את ירידות המחירים הצפויות בשבועות ובחודשים הבאים, כמו גם בשוק הרכב".

הבעיה עם הצהרות מהסוג הזה הן כמובן העובדה שיגיעו החודשים הבאים וההצהרות יעמדו בהן למבחן.

ביידן הוסיף וטען כי העברת תוכנית הסיוע הענקית של 1.75 טריליון דולר "תסייע לבנות בחזרה עתיד חברתי טוב יותר" וכי התוכנית שלו תוביל לירידת מחירים במשק. בינתיים הפופולאריות של ביידן נפלה לשפל של 40%, בדומה ל-39% של הנשיא הקודם דונלד טראמפ בסוף כהונתו, כאשר ביום רביעי האחרון אמרו בסקר של אוניברסיטת מונמות' (Monmouth) שלושה מכל עשרה אמריקאיים כי מה שמדאיג יותר מכל את משפחתם הוא מצב חשבון הבנק שלהם, או האינפלציה - יותר מאשר בעיות אחרות, כולל מגיפת הקורונה.

גם יועצו הכלכלי של ביידן, בריאן דיזה, המשיך בקו של ביידן וטען כי "הנתונים האלה בהגדרה מסתכלים אחורה ולכן הם לא תופסים תנועות מחירים אחרונות, במיוחד בתחומי האנרגיה", תוך שהוא מציין כי חלה ירידה של תשעה סנט במחירי הבנזין. לטענתו, מחירי הדלק ב-20 מדינות בארה"ב נמצאים מתחת לממוצע של 20 השנים האחרונות וכי זה יקרה בשבועות הקרובים גם במדינות נוספות בארה"ב.

לדבריו, "ירידה דרמטית מאוד" במחירי הגז הטבעי תעזור גם לקראת עונת החימום בחורף. הוא ציין גם ירידות בעלויות המשלוח ובסחורות מסוימות, כולל חיטה, כמו גם ירידה במחירי המכוניות המשומשות בסיטונאות - שיתגלגלו בתורם להורדה במדד המחירים לצרכן.

לדברי דייזי "רוב החזאים צופים שהאינפלציה תתמתן "משמעותית" במהלך 2022 - אך גם הוא עוד לא בטוח שהגרוע מכל עוד לא הגיע ואמר כי "עליות המחירים יתבססו לטווח ארוך".

עם זאת, יצוין כי מדד הליבה של נובמבר, שאינו כולל רכיבי מזון ואנרגיה, צפוי גם הוא לעלות להצביע על עלייה שנתית של 4.9% לעומת 4.6% בחודש הקודם, כך על פי רויטרס.

קיראו עוד ב"גלובל"

בשעה זו החוזים העתידיים בוול סטריט עולים ב-0.4% בהמתנה לנתוני האינפלציה. המשך הלחצים האינפלציוניים גבוהים, מגיעים לאחר ההודאה בסנאט של יו"ר הפדרזל ריזרב, ג'רום פאואל, כי האינפלציה לא באמת זמנית, וזאת לאחר משנה שהפד' מנסה לשדר שהיא כן - בישיבתו בשבוע הבא הפד' ייאלץ לבחור האם הוא חוזר לנסות להילחם באינפלציה או להמשיך לתמוך בפתיחת הכלכלה מחדש אחרי הקורונה. בהחלט סיטואציה קשה למקבלי ההחלטות האמריקאיים, אך נדמה כי הפד' כבר החליט כי עליו לשוב להיאבק באינפלציה, ופאואל כבר אמר באותו שימוע בסנאט כי הפד' ידון על הגברת סיום רכישות האג"ח (טפרינג) בישיבה הקרובה.

בנוסף, יתפרסמו היום גם נתוני מאקרו נוספים כמו סנטימנט הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן והתקציב הפדרלי של חודש נובמבר.

אמש פורסמו נתוני תביעות האבטלה החדשות לשבוע שעבר, שהפתיעו לטובה: תוספת של 184 אלף למול צפי ל-222 אלף (כפי שהיה שבוע קודם לכן). בתביעות הנמשכות נכון לשבוע שהסתיים ב-27 בנובמבר, הנתון עמד על 1.992 מיליון מול הצפי שהיה ל-1.91 מיליון. זאת, לעומת 1.956 מיליון בשבוע שקדם לו - אבל כלכלנים תוהים האם נתוני האבטלה משקרים?

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה