
ברקשייר האת'וויי מביטה קדימה - האתגר שלאחר עידן באפט
בעוד מניית הקונגלומרט רושמת זינוק של 17%, המשקיעים מתמקדים בשאלות הירושה וההשלכות של פרישת 'האורקל מאומהה' שיחגוג בקרוב 95
בעוד מניית ברקשייר האת'וויי Berkshire Hathaway Inc -0.13% רושמת עלייה מרשימה של 17% מתחילת השנה – הישג יפה בהשוואה למדד S&P 500 שנותר מאחור בפער של 23 נקודות – לקראת פגישת המשקיעים השנתית, המבט של המשקיעים מופנה דווקא
לשאלה הבלתי נמנעת: כיצד תיראה החברה ביום שאחרי וורן באפט?
לקראת האסיפה השנתית המתקרבת ב-3 במאי באומהה, נברסקה, הספקולציות גוברות. המשקיע האגדי, שיחגוג 95 באוגוסט הקרוב, רמז במכתבו האחרון לבעלי המניות כי העברת המושכות לגרג אייבל, יורשו המיועד, תתרחש "בקרוב".
"המנכ"ל האייקוני ביותר בהיסטוריה"
הנתונים מדברים בעד עצמם: צמיחה פי 40,000 מאז 1965. מחברה טקסטיל כושלת, הפך באפט את ברקשייר לענקית בשווי 1.2 טריליון דולר – מקום שביעי ברשימת החברות הגדולות בעולם, אחרי אפל, מיקרוסופט, אנבידיה, אלפאבית, אמזון ומטא. עבור משקיעים ותיקים, התוצאה היא עושר עצום, כאשר רבים מחזיקים במניות בשווי העולה על 100 מיליון דולר. אך בצל ההצלחה החששות גוברים. "הוא המנכ"ל האייקוני ביותר בהיסטוריה," מסביר מאייר שילדס, אנליסט ב-KBW. "משקיעים רבים מחזיקים במניה בגלל וורן באפט, לא בגלל ברקשייר עצמה."
נדמה שהמשקיעים עדיין לא מתמחרים את הסיכון. מניות החברה נסחרות בהערכת יתר היסטורית – 1.7 פעמים הערך בספרים, השיעור הגבוה ביותר מאז 2007. יחס המחיר לרווח עומד על 25, פרמיה משמעותית ביחס למדד S&P 500. בעוד שבשנים עברו נסחרה המניה בהנחה מול ערכה הפנימי המוערך, כעת היא נסחרת בפרמיה.
- הטעות הגדולה של באפט ומה משקיעים יכולים ללמוד ממנה?
- הוא הנזיל את התיק השקעות ואמר לכם לפני הקריסה שהמכסים יפילו את השוק - הייתם רק צריכים להקשיב
אפילו באפט עצמו נראה סקפטי לגבי המחיר הנוכחי. בניגוד ל-2020-2021, כאשר החברה רכשה חזרה מניות בהיקף של 24 מיליארד דולר בשנה, מאז מאי 2024 ועד מרץ האחרון לא בוצעו רכישות עצמיות כלל. זהו איתות ברור מהמשקיע האגדי שהמניה יקרה מדי.
למרות זאת, מצבה הפיננסי של החברה איתן כפי שלא היה מעולם. קופת המזומנים תפחה ל-318 מיליארד דולר בסוף 2024, בעקבות מכירות נטו של מניות בהיקף 134 מיליארד דולר בשנה שעברה, בעיקר ממניות אפל. הרווח התפעולי השנתי (ללא רווחי השקעות) עומד על 45 מיליארד דולר אחרי מסים.
אסיפת המשקיעים
באסיפה הקרובה, יחלוק באפט את הבמה עם אייבל ועם אג'יט ג'יין, ראש מחלקת הביטוח. שינוי משמעותי השנה: מקטע השאלות והתשובות קוצר בכשעה – אולי סימן להתחשבות בגילו המתקדם של באפט. "המשקיעים יתמקדו לא רק בתחזיות הכלכליות ובאסטרטגיה, אלא גם באיך באפט נראה ומתנהג," מציינת קתרין סייפרט, אנליסטית ב-CFRA. "זו ההזדמנות היחידה בשנה לראות אותו פנים אל פנים."
- הנפילה הגדולה: "שבע המופלאות" איבדו 2.5 טריליון דולר
- טסלה במבצע - חברת הרכבים החשמליים מנסה להתגבר על המשבר
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
השאלה המרכזית נותרה: מה יקרה אחרי באפט? גרג אייבל, שעלה לתפקידו הנוכחי ב-2018 לאחר שניהל את עסקי השירותים של החברה, מנהיג כבר כעת את העסקים הלא-ביטוחיים בפועל. באפט שיבח את גישתו המעורבת יותר, בניגוד לסגנון הניהול המרוחק שאפיין את באפט עצמו.
אך מעבר לאייבל, משפחת באפט צפויה למלא תפקיד מכריע. שלושת ילדיו – הווארד, סוזן ופיטר – ישלטו בנאמנות שתחזיק במניותיו לאחר מותו. עם 30% מזכויות ההצבעה (למרות החזקה של 14% בלבד בהון), השפעתם תהיה משמעותית בשנים הראשונות, אם כי תפחת בהדרגה עם הזמן כשהמניות יועברו לקרנות צדקה.
המשפחה, בדומה לבאפט, צפויה להתנגד לפירוק הקונגלומרט – חשש שבאפט הביע לא פעם. בצוות הניהולי עשויים לחול שינויים נוספים: ג'יין, בן 73, עשוי לפרוש וכנראה יוחלף על ידי ג'ו ברנדון, ששימש בעבר כמנהל אלגהני לפני רכישתה על ידי ברקשייר. מנהלי ההשקעות טוד קומבס וטד וסלר, המנהלים כיום כ-10% מתיק המניות, עשויים לקבל אחריות על כולו.
שאלה בוערת נוספת: האם החברה תתחיל לחלק דיבידנדים? באפט התנגד לכך תמיד, בטענה שהכסף מנוהל טוב יותר בידיו. אך לאחר פרישתו, אייבל עשוי להתקשות להצדיק מדיניות זו. "חלוקת דיבידנד תהווה דרך טובה להפגין מנהיגות מבלי לשנות את התרבות הארגונית," מעריך שילדס.
בטווח הקצר
בטווח הקצר, המשקיעים תוהים אם ברקשייר ניצלה את הטלטלה האחרונה בשוק המניות להשקעות חדשות. אך שילדס סבור שהציפיות לרכישות גדולות עלולות להתבדות. "מלבד תקופה קצרה ב-2022, באפט היה שמרני להפליא בשנים האחרונות." צבירת המזומן העצומה עשויה לשרת מטרה אחרת: לאפשר לאייבל לרכוש מניות בחזרה במקרה של צניחה במחיר לאחר פרישת באפט.
האם צפויה רכישת ענק בסגנון "פיל" כפי שבאפט מכנה זאת? הסיכויים נמוכים. רכישתה האחרונה הגדולה של ברקשייר – פרסיז'ן קסטפארטס ב-2016 תמורת 34 מיליארד דולר – נחשבת לאכזבה. החברה נפגעה קשות בתקופת הקורונה, והכנסותיה כיום בקושי שוות לאלו שלפני עשור, בעוד שה-S&P 500 שילש את ערכו. גם רכישת פיילוט תמורת 13 מיליארד דולר בשלושה שלבים (2017-2024) נחשבת להצלחה מתונה בלבד, עם ירידה של 42% ברווחים לפני מס בשנה האחרונה.
עם זאת, ישנן כמה אפשרויות על הפרק: רכישת 72% הנותרים של אוקסידנטל פטרוליום, השתלטות על בוני בתים גדולים כמו D.R. הורטון או טול ברדרס שמייסדיהם המרכזיים נפטרו, או אפילו פפסיקו הנמצאת בשפל של חמש שנים – אם כי נאמנותו ארוכת השנים לקוקה-קולה עשויה למנוע זאת.
לצד שאלות אלו, המשקיעים ירצו לשמוע על יחידות מפתח בחברה: מסילת הרכבת ברלינגטון נורת'רן סנטה פה, הסובלת משולי רווח נמוכים יחסית לתעשייה; ברקשייר האת'וויי אנרגיה, מהמפעילות הגדולות של אנרגיה מתחדשת בארה"ב; וגייקו, חברת ביטוח הרכב שעברה התאוששות תחת ניהולו של קומבס, אך עדיין מתקשה לעמוד בקצב של פרוגרסיב המתחרה, שעקפה אותה למקום השני בתעשייה.