
ניסוי מוצלח לכדור ההרזיה של אלי לילי; המניה מזנקת ב-11%
הכדור החדש להפחתת משקל וסוכרת מציג תוצאות מבטיחות בניסוי מתקדם, ויכול לשנות את שוק התרופות כולו
חברת התרופות אלי לילי Eli Lilly and Co 3.65% מזנקת במסחר המוקדם בכ-11% לאחר שהודיעה כי הכדור הניסיוני שלה לטיפול בהשמנה וסוכרת מסוג 2, הנקרא Orforglipron, עמד ביעדים המרכזיים בניסוי קליני מתקדם, והתקבל בביטחון מצד
החברה כחלופה נוחה, נטולת זריקות, לטיפולים הקיימים. הניסוי, אחד מתוך שבעה ניסויים שלב 3 שמתבצעים בימים אלה, מתמקד בחולי סוכרת, ונחשב לאחד מהמעקבים המדעיים המדוברים ביותר השנה בתחום התרופות.
על פי תוצאות הניסוי, מטופלים שנטלו את המינון
הגבוה ביותר של הכדור איבדו בממוצע 7.9% ממשקל גופם, שהם כ-7.3 ק"ג, לאחר 40 שבועות טיפול. חשוב מכך, הירידה במשקל נמשכה ללא עצירה או "רווייה" בתום התקופה, מה שמרמז על אפשרות לירידה נוספת בהמשך. בנוסף, נרשמה ירידה ממוצעת של 1.3%-1.6% ברמות ההמוגלובין A1c, מדד
מרכזי לאיזון סוכרת, בעוד שקבוצת הביקורת (פלצבו) ירדה רק ב־0.1%.
תופעות הלוואי היו ברובן קלות עד מתונות וכללו בעיקר בחילות, הקאות ושלשולים. כ-8% מהמטופלים הפסיקו את השימוש בתרופה בשל תופעות אלו, שיעור נמוך מהתחזית של אנליסטים (9%). יש לציין כי מדובר בכדור יומי, ולכן צפויות יותר תופעות עיכול לעומת זריקות שבועיות כמו Ozempic של נובו נורדיסק.
המשמעות העסקית של ההצלחה ברורה: הכדור של אלי לילי עשוי להיות הטיפול הפומי הראשון מסוג GLP-1 שאינו מבוסס פפטיד, מה שמאפשר ספיגה יעילה יותר וללא מגבלות תזונתיות, בניגוד למשל ל-Rybelsus של נובו נורדיסק. יתרון זה, יחד עם קלות הייצור וההפצה, עשוי להרחיב משמעותית את השימוש הגלובלי, במיוחד לאור המחסור המתמשך במזרקים הקיימים בשוק.
החברה מתכננת להגיש בקשה לאישור תרופה בתחום ההשמנה
כבר לקראת סוף 2025, ובתחום הסוכרת במהלך 2026. בשוק שבו תחזיות מדברות על שווי של 150 מיליארד דולר עד תחילת העשור הבא, ו־50 מיליארד דולר רק לתרופות פומיות, אלי לילי מחזיקה בינתיים ביתרון טכנולוגי של כשלוש שנים על פני מתחרות כמו אסטרהזנקה, רוש וויקינג תרפיוטיקס. "התוצאות
ממלאות אותנו ביטחון", אמר מנכ"ל החברה, דיוויד ריקס. "אנחנו מאמינים שזהו שלב חשוב בדרך למוצר שיגיע בקנה מידה רחב לאנשים בכל העולם". אם אכן כך יקרה, אלי לילי צפויה להוביל את אחד מהשווקים הצומחים ביותר בעולם התרופות בעשור הקרוב.
שווי השוק של אלי לילי עומד על 660 מיליארד דולר, מניית החברה ירדה מתחילת השנה ב-4.8%, ובמהלך 12 החודשים האחרונים ירדה ב-1.6%. מכפיל הרווח העתידי של החברה הוא 25.