הריבית נותרה ללא שינוי: פישר מסיים את התוכנית לרכישת אג"ח ממשלתי
נגיד בנק ישראל, הפרופ' סטנלי פישר, החליט כצפוי להשאיר את הריבית לחודש אוגוסט ללא שינוי. בבנק ישראל מציינים כי ההחלטה להותיר את ריבית אוגוסט ללא שינוי תוך המשך הרכישות בשוק המט"ח, יחד עם ההחלטה לסיים את תוכנית רכישות האג"ח הממשלתיות, תורמות לחיזוק יכולתו של המשק להתמודד עם השלכות המשבר הכלכלי העולמי.
עוד מציינים בבנק ישראל כי בעקבות מדד יוני הגבוה, האינפלציה בהסתכלות ל-12 חודשים האחרונים הגיעה ל- 3.6% והציפיות לאינפלציה ל-12 החודשים הבאים התקרבו לגבול העליון של היעד. "גם בחודשיים הקרובים צפויות העליות במדדי המחירים להיות גבוהות, בעיקר בגלל העלאת המע"מ ושינוי במחירים המפוקחים. יחד עם זאת, פער התוצר והאבטלה מהווים כוחות למיתון עליות המחירים בתקופה שלאחר מכן".
נתונים ואינדיקציות מסקרים על הפעילות הכלכלית שהתקבלו החודש, מחזקים את ההערכה לפיה הירידה בתוצר מתמתנת ואולי אף נבלמה. גם השיפור המהיר בשווקים הפיננסיים תומך בהתאוששות בפעילות הכלכלית. אולם, "עדיין מוקדם לקבוע אם מדובר בתפנית בעיקר נוכח אי הוודאות לגבי ההתפתחויות במשק העולמי".
עוד מציינים בבנק ישראל כי בנקים מרכזיים רבים בעולם ממשיכים לשמור על רמות ריבית נמוכות וממשיכים להפעיל את הכלים המוניטאריים הנוספים שהופעלו.
במצב זה, "החלטת בנק ישראל להותיר את הריבית ללא שינוי ולסיים את תוכנית רכישות האג"ח כמתוכנן מאזנת בין הכוחות לעלית מחירים, הצפויים להתמתן לאחר העליות החד פעמיות הצפויות במחירים, לבין ההערכה שהמשק טרם יצא מהמיתון".
בנק ישראל יפסיק לרכוש אג"ח ממשלתיות בשוק המשני ב-5 באוגוסט ומודיע כי אין בכוונתו למכור את ני"ע שרכש. יצוין שפעילות בשוק הפתוח (קניה, מכירה, השאלה של ני"ע ממשלתיים על ידי הבנק המרכזי) הינה כלי חשוב בידי בנק מרכזי לביצוע המדיניות המוניטארית.
בבנק ישראל סבורים שתוכנית רכישות האג"ח בה החל בנק ישראל בסוף חודש מרץ, תרמה לחזרה של שוק ההון לתפקוד תקין יותר, ובפרט לחידוש ההנפקות וגיוסי ההון על ידי הסקטור העסקי.
בסיום ההודעה מציינים, כרגיל, כי "בנק ישראל ימשיך לעקוב אחרי ההתפתחויות במשק הישראלי ובעולם וישתמש בכלים העומדים לרשותו על מנת להשיג את מטרותיו יציבות מחירים, עידוד התעסוקה והצמיחה ותמיכה ביציבות המערכת הפיננסית".
כלכלני בית ההשקעות ישיר אומרים בתגובה להודעה כי "במידה והמדדים הקרובים ימשיכו להשפיע כלפי מעלה וייגבר החשש לאינפלציה גבוהה במשק הישראלי, לא יהיה מנוס לבנק ישראל לעלות את הריבית למרות שהמשק עדיין שרוי במשבר, תוך פגיעה אפשרית בייצוא".