מנכ"ל ישיר בית השקעות: "המצב בנדל"ן הוא לא נורמלי ולכן הוא ישתנה"

גיורא סרצ'נסקי בראיון עם Bizportal על התקציב, העליה בשעור האבטלה, ההתרחשויות בשוקי הנדל"ן, האג"ח והמניות: "יש עיוות בשוק הנדל"ן, יש ביקושים ספקולטיביים"
קובי ישעיהו |

שוק המניות טיפס בשבוע שעבר לשיאים חדשים, ובמקביל דיווחה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה על גידול בשיעור האבטלה. במקביל לעליות בשוק המניות, המשיך שוק האג"ח הקונצרני להפגין עוצמה למרות שלא מעט מנהלי השקעות ואנליסטים הגיעו את חששם מהרמות הגבוהות אליהן טיפס השוק לאחרונה על רקע הריבית האפסית.

מחר, יום ב', יפרסם בנק ישראל את החלטתו בנוגע למדיניות המוניטארית לחודש אוגוסט. כלכלני בית ההשקעות ישיר מעריכים כי נגיד בנק ישראל, הפרופ' סטנלי פישר, צפוי להותיר את הריבית ברמה של 0.5% בלבד.

מהמודל שפתחו בישיר עולה כי מירב הסיכויים שהריבית לחודש אוגוסט תישאר ללא שינוי על אף ההפתעה של מדד יוני שעלה ב-0.9%, העליה בציפיות האינפלציוניות ל-2009, צפי למספר מדדים חיוביים בחודשים הקרובים וההרחבה המוניטרית השנתית, שהביאה כבר לגידול של 57% בכמות הכסף ב-12 החודשים האחרונים.

בשיחה עם Bizportal אומר גיורא סרצ'נסקי, מנכ"ל בית ההשקעות ישיר, בנוגע לעליה בשיעור האבטלה כי "המשק לא עבר לצמיחה ועדיין נמצא בתהליך האטה. עדיין רואים פיטורים ועוד נראה גלי פיטורים אבל הדבר היותר מהותי זה היעדר גיוסים של עובדים חדשים".

"כל שנה כוח העבודה גדל בעשרות אלפים. אנחנו צריכים שהמשק יצמח ב-2% רק כדי לשמור על רמת האבטלה ללא שינוי. כל שנה יש כ-1.5%-2% יותר עובדים. זה לא כמו במדינות כמו גרמניה או יפן בהן האוכלוסיה קטנה משנה לשנה".

- האם ההתאוששות המרשימה של שוק ההון ובעיקר שוק האג"ח הקונצרני לא תגרום בקרוב לשינוי במגמה?

"אני חושב שלא. העולם צרך במשך כמה שנים יותר מכושר היצור שלו, בעיקר בארצות הברית. לאחר מכן המימשל התערב וקנה כמעט את כל האשראי הרע והוא הולך ונכנס לגרעון עצום. כרגע ההאטה היא ההתאמה החד פעמית לעודף הצריכה שהיה כאן קודם".

"אז קודם כל היתה ירידה חדה מאוד בביקוש ועכשיו מתחילים שוב לצמוח. החזרה לצמיחה תהיה יותר איטית בגלל הגרעונות הגדולים והביקושים שהם ברמה יותר נמוכה. עכשיו גם הביקוש לאנשים יותר נמוך. אנחנו צריכים לחכות שהצריכה, העולמית והמקומית, תחזור לתוואי של צמיחה. כרגע אנחנו עדיין בתוך ההתאמה החד פעמית. זה יקח זמן. למפעלים עדיין יש עודף כושר ייצור ולכן הם עדיין לא קולטים עובדים".

"יש בעולם מאמץ עולמי למנוע גלישה למיתון חזק יותר. הציפו את העולם בכסף זול, ואנשים הולכים וצורכים. בשוק הדיור הביקוש היום הוא לא לדירות, אלא לדירות להשקעה, בגלל הריבית הנמוכה. לוקחים משכנתא בריביות מגוחכות ל-5-10 שנים, צמוד פלוס 2.5%, אז אנשים הולכים וקונים דירות להשקעה".

- אתה חושב שמתפתחת כאן בועה?

"יש עיוות בשוק, יש ביקושים ספקולטיביים. רצים לכל מיני נכסים במחירים שבשיווי משקל לא היו רצים אליהם. בעצם בנק ישראל אומר לחוסכים, לכו תיקנו עם הכסף משהו. המצב הוא לא נורמלי ולכן הוא ישתנה".

"כשהריבית תעלה זה יגרור בנקודה מסויימת העלמות בביקושים לנדל"ן כנכס להשקעה. אני מעריך שזה יקרה בתוך כחצי שנה. אנחנו רואים סממנים לתהליך אינפציוני ותהליכים בועתיים מסויימים. המקום שבו ההתאמה היא הכי קשה הוא שוק הנדל"ן כי יש שם מגבלת היצע רצינית".

"בשוק האג"ח הקונצרני אפשר להגדיל את ההיצע מהר מאוד. בנדל"ן זה לא אפשרי ולכן ההתאמה ממושכת יותר. כשאתה נמצא במחיר הכי גבוה אי פעם בשוק מסויים, זה לא אומר שהוא בועה, אבל צריך להסתכל על זה בחשדנות מסויימת. זה יותר מסוכן מדברים אחרים".

"אפשר להגיד שזה נמצא בנדל"ן, בשוק האג"ח הממשלתי הקצר וגם במקומות מסויימים באג"ח הקונצרני. עד מח"ח של שלוש שנים בממשלתי אני נמצא בריבית ריאלית שלילית בנטו. יש עיוות ברור, זה לא אמור להיות ככה. כשהריבית תתחיל לעלות נראה התאמה למטה גם כאן וגם בשוק הנדל"ן. אני מעריך שבתוך שנה ריבית בנק ישראל תהיה גבוה משמעותית ממה שהיא היום".

- האם התקציב שנתניהו העביר הוא טוב למשק?

"אין ספק שבמצב המיתון זה לא נכון לקצץ בתקציב, אבל היה נכון מאוד לשנות סדרי עדיפויות ולעודד יותר גורמים הנלחמים באבטלה. בתקציב הבטחון, התנאים של אנשי הקבע והפנסיונרים. עשו שינויים אבל זה לא מספיק. זה אחד הבורות הגדולים שאם תשנה אותו ישתחררו הרבה מקורות בתקציב".

"התקציב שאומץ, מבחינת הגודל שלו הוא בסדר, אבל לא נעשו מספיק צעדים לתמוך בסקטור הפרטי. אנחנו נגיע לאבטלה של 10% מזה שהסקטור העסקי יצטמצם. היה מקום לחשוב איך לעזור יותר לסקטור העסקי. בטווח הארוך זה ייצור מצב שנצא מהמיתון פחות מהר ממה שרצינו והעמדה התחרותית של ישראל תהיה פחות טובה".

- ומה לגבי שוק המניות?

"גם פה יש את היעדר האלטרנטיבות שדוחף אנשים לשוק. אבל דווקא כאן המחיר האבסולוטי הוא לא יקר כשמסתכלים שנים קדימה. אבל אני מוכרח להגיד שאני מאוד מאוד מופתע מהמהלך האגרסיבי של השוק. השוק מקדים בהרבה, לדעתי, את המצב הכלכלי".

"גם אם אנחנו רואים עכשיו את השיפור בנתוני המאקרו, זה במחירים מאוד מאוד גבוהים כמו הגרעון הענק והריבית הנמוכה. נוצרים עיוותים שכשיפתרו אותם לא נחזור מהר לצמיחה גבוהה ופרמננטית. הצריכה העולמית משתנה, הרגלי הצריכה השתנו, לכן הריצה של שוק המניות אני מייחס לנושא של כשל השוק והריבית הנמוכה ואני חושש מאוד שכשהריבית תחזור לעלות המניות יתקשו להמשיך קדימה ויהיה תיקון חזק שיגרום להפסדי הון גם באג"חים הקצרים" .

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה