אקסלנס על שוק הסלולר: "איום המפעיל הווירטואלי אמיתי, אם כי התהליך הוא מסובך וארוך"
ועדת הכנסת אישרה אתמול (ב') תיקון חקיקה המאפשר הקמת MVNO. התקנה המטרידה ביותר בחקיקה שאושרה, אומרת כי אם לאחר 6 חודשים המפעיל הווירטואלי לא מגיע להסכמה עם המפעיל הסלולארי בעל התשתית על מחיר הקישוריות, ההחלטה על המחיר תעבור לידיו של שר התקשורת. באופן עקרוני יש כאן כניסה של הרגולציה כמפקחת על המחירים בשוק שלא בהסכמה - בוודאי חדשות רעות לחברות הסלולר.
האנליסט גלעד אלפר מבית ההשקעות אקסלנס אומר, בסקירה שפרסם היום, כי הבעיה היא בעצם כפולה - מטרת הממשלה היא לאפשר קיום של מפעילים וירטואליים רווחיים שיכולים להתקיים לאורך זמן, להביא להורדת מחירים בשוק ולהגביר את התחרות. על הרקע הזה ברור שלמפעיל הווירטואלי אין אינטרס להגיע לפשרה על המחיר עם המפעיל התשתיתי אלא לתת לרגולאטור לקבוע את המחיר, שבוודאי יהיה נמוך יותר.
"מטרתו של משרד התקשורת, כפי שפורסם בעיתונים לפחות, היא להביא לכניסת מפעיל ווירטואלי עד אוקטובר 2010. זה נראה תאריך יעד ריאלי למדי אבל כמובן שעל פי ניסיון העבר, תהליכי חקיקה מסובכים מעין אלה נוטים להימרח ולא נופתע אם התהליך יימשך לתוך 2011. יש לזכור שמעבר למכשלות הבירוקרטיה, למפעילים התשתיתיים יש יכולת לעכב את התהליך גם תוך שימוש בבג"ץ, אם למשל הממשלה תחליט על דמי קישוריות הנמוכים לטענת המפעילים התשתיתיים, מהעלות.
בעיה נוספת, אומר אלפר, היא שלא מובן מאליו מי יהיו המפעילים הווירטואליים. הוט אמנם צוטטה אתמול כמי שיש לה רצון להיכנס לשוק אולם יש לזכור כי החברה מתחבטת באתגרים משלה בעסקי הליבה, שירות לקוחות טעון שיפור, מאזן ממונף מאוד, מאבקי שליטה וכמובן - המיתון. בעבר דובר גם על אינטרנט זהב שמעוניינת להיכנס לשוק, אך ברור שאם שאול אלוביץ' אכן ישתלט על פרטנר, תוכניות המפעיל הווירטואלי של החברה שלו תיגנזנה.
לסיכום, אומר אלפר, איום המפעיל הווירטואלי הוא אמיתי, אם כי התהליך הוא מסובך וארוך. לכן - "אנחנו ממשיכים להמליץ על בזק כהשקעה הטובה ביותר בשוק הטלקום. רק 35% מה-EBITDA של החברה מגיע מפלאפון והחברה תמשיך ליהנות מתוכנית הורדת העלויות שלה ומהרשת הסלולארית החדשה. להערכתנו, בזק מציעה תשואת דיבידנד של 10% בשנת 2009".