העליות באפיק הצמוד: בהכרח נגמרה החגיגה?

אחרי עליות השערים הנאות שהיו בחודשים האחרונים באפיק אג"ח צמוד המדד , עולה השאלה , האם כדי למשקיע להצטרף להשקעה באפיק או ששוב המשקיע הקטן מאחר את הרכבת
מיכה צ'רניאק |

אחרי עליות השערים הנאות שהיו בחודשים האחרונים באפיק אג"ח צמוד המדד, עולה השאלה, האם עליות אלו ימשכו, והאם כדי למשקיע להצטרף להשקעה באפיק או ששוב המשקיע הקטן מאחר את הרכבת.

ננסה לענות על שאלות אלו מייד, אבל קודם כל לעובדות: עד כה ב-2008 אין אפיק השקעה ריווחי יותר, בממוצע כמו האפיק צמוד המדד, העליות בצמודים היו בכל הקטגוריות, בעוצמה משתנה כפי שניתן לראות בטבלה שבתחתית הכתבה:

מי שמכיר את המספרים הללו, וראה לאן נושבת הרוח, בכל הקשור לעליית מדרגה בקצב האינפלציה, בהחלט רווה נחת (כשמסתכלים על הטבלה רואים עד כמה), אחרים, (ויש רבים כאלו) יתבוננו בטבלה ודי יהיו בשוק – האם ייתכן שאפיק שנחשב ללב האפיק הסולידי במדינת ישראל הפגין ביצועים כה חזקים, והם לא ידעו זאת?, וחמור יותר כיצד תוצאות אלו לא באו לידי ביטוי בתיק ההשקעות שלהם?, הרי ב-2002 כשהאינפלציה הרימה ראש (אז זה היה כתוצאה מהתחזקות מואצת של הדולר-יחי ההבדל הקטן) רוב האנשים שהיו מחופרים בקופות גמל מיושנות, ותוכניות חיסכון שרובן עברו מן העולם, אותם משקיעים "מיושנים" ישבו על גג העולם והרוויחו באפיק הצמוד. הטבלה הנ"ל היא מעיין קריאת השקמה בשבילם ולכל אותם משקיעים שמופתעים מהנתונים בטבלה, והאמירה שברצוני להעביר אליהם היא – האינפלציה כאן וכדי להישאר. ועכשיו נעבור לשאלה האם כדי להצטרף לצמודים או לא.

התשובה מורכבת משניים – כן כדי להצטרף לאפיק הצמוד אבל חשוב לדעת לאיזה סגמנט.

מניתוח הנתונים שבטבלה עולות מסקנות ברורות:

1. עד עכשיו לא היה צורך לקחת סיכונים גדולים יותר בכדי לקבל תשואה גבוהה יותר – זאת אומרת הצמוד הקצר בינוני הממשלתי, שהיא האפיק הכי פחות מסוכן, הניב תשואה ממוצעת דומה לאפיקים האחרים שמסוכנים ממנו, מי מצד המח"מ ומי מצד הדירוג.

2. התשואה לפדיון הממוצעת אינה מעודדת – נשאר "מעט מאוד בשר" בצמודים, בעיקר הממשלתיים, ומשך חיי האג"ח הממשלתי ארוך מדי ומשקף אינפלציה גבוהה צפויה לשנים רבות, מה שלא מסתדר עם האטה העולמית שנחווה בשנים הקרובות שתשפיע בסופו של דבר על גורמי האינפלציה המשמעותיים – מחירי הסחורות והצריכה הפרטית.

אז מה עושים?

מהטבלה ניתן לראות, כי באפיק האג"ח הקונצרני התשואה לפדיון, זאת אומרת התשואה הצפויה מאחזקת אג"ח עד לפדיונו תלויה בך,המשקיע, –זה כמו סלט בהרכבה אישית – אתה תחליט על המח"מ, הדירוג, התשואה ותבנה לך את סל האג"ח שמתאים לך. התל בונד הם סלים שמתאימים לחלק מהמשקיעים, אומנם הדירוגים גבוהים אבל המח"מ ארוך (כ-5.5 שנים) והתשואה נמוכה ( כ-4% בממוצע). לדעתי מי שידע להרכיב את התיק שמתאים לצרכיו כפי שאני עושה בבניית תיק המתאים לצרכי, יקטין את אי הוודאות וייהנה מתשואה סבירה ממוצעת של מדד +5% בשנתיים הקרובות.

מאת: מיכה צ'רניאק, מנכ"ל בית ההשקעות להבה

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה