פינוטק: אין בועה בשערו של הדולר בעולם
במהלך השבועות האחרונים, החלה להתפתח מגמה של קניית דולרים לטווח בינוני עד ארוך בהתבסס על עליית שיעורי הריבית בארה"ב, ולמרות שאני מאמין כי אכן שיעורי הריבית במגמת עלייה, נראה כי המשקיעים שוכחים שהעלייה בריביות לא תמשך בצורה אקספוננציאלית ובהתאם גם התחזקות הדולר.
למרות זאת, אני כן מאמין כי הדולר צפוי להמשיך ולהתחזק בעקבות העלייה בריבית, הלחצים האינפלציוניים, דעיכת החשש מהגירעונות והגידול במספר המשרות החדשות. אז מדוע אני מביע חשש עבור קוני הדולר לטווח בינוני עד ארוך? בואו רק נאמר כי יש אכן מקום להתחזקות הדולר, אולם נראה כי הציפיות עלולות להיות מוגזמות.
שוק הדיור, כמו הדולר, צפוי להמשיך במגמת העלייה. אולם, לאחרונה החל ה-FED לתאר את שוקי הדיור השונים בארה"ב כ-"מעלים קצף". ניקח לדוגמא מספר נתונים משוק הדיור: מחירי הבתים בארה"ב עלו בשיעור שנראה בפעם האחרונה רק בתקופת האינפלציה של שנות ה-70 - 11.2% בשנה האחרונה, ו-49.7% במהלך חמש השנים האחרונות, כפי שנמדד ע"י אינדקס המחירים העולמי של OFHEO.
תופעה זו מסתמנת כזרז רציני לקניית דולרים במהלך החודשים האחרונים. אולם, עדיין לא מדברים על בועה בשער הדולר, מכיוון שלמען האמת, אין כזו. אז, בכל זאת, ממה נובע החשש מקניית הדולר כעת?
ובכן, זוהי בהחלט לא בועה. הדולר אכן נמצא ברמותיו הגבוהות מזה 7 חודשים אל מול האירו, אולם הוא התחזק 8% במהלך שלושת החודשים האחרונים. למרות זאת, הציפיות, המבוססות על העליות העתידיות בשיעור הריבית, גבוהות ביותר.
לאור העובדה שמתפתחת בועה בשוק הדיור, ניתן בהחלט לצפות להמשך העלאות ריבית בשבועות והחודשים הקרובים. כל זאת מובן לחלוטין. מה שיכול להצטייר כהיסחפות היא הציפייה שגרינספאן יחל בהעלאות ריבית חדות יותר בכדי להתאים את הקצב לבעיית הבועה בדיור והלחצים האינפלציוניים העומדים בפני הצרכן.
הסיכונים הכרוכים בהתפוצצות הבועה הזו די ברורים, אולם המפסידים הגדולים מכך אינם דווקא הצרכנים, אלא המלווים ושאר מממני הדיור הצפויים להפגע באופן משמעותי ביותר. עבור הצרכן, התפוצצות הבועה תפגע באחד ממקורות העושר שלו, וכתוצאה מכך יואט הגידול בצריכה, והחסכון יגדל.
צרכנים אלו יהפכו רגישים יותר לסוגים אחרים של שוקים כלכליים. לעומתם, המלווים, אשר חלקם תמחרו באופן לקוי את האופציות הגלומות בהלוואות שהם מכרו לצרכנים, יפסידו כנראה לא רק הכנסה אלא גם חלק מהקרן.
נראה כי העלייה ההדרגתית בשיעורי הריבית משמרת את הביקוש בשוק הדיור ברמות גבוהות, שכן רוכשי הבתים הפוטנציאליים רואים בעליית שיעורי הריבית גורם מאיץ לקנייה בהווה ולאו דווקא גורם מדכא. לאור כל זאת, ייתכן כי מחירי הדיור ימשיכו להאמיר בשווקים העיקריים ברחבי ארה"ב, בעוד הדולר נוהג בהתאם אך בקצב איטי יותר.
אני צופה כי הדולר ימשיך באיטיות במהלכו לכיוון 1.24 אל מול האירו בשבועות הקרובים, כאשר איזור ה-1.20 דולר לאירו מהווה המטרה לסוף הקיץ.