האם הבורסה פה הולכת להתרסקות? שימו לב לסבירות

יוסי פינק |

הבורסות מסביב לעולם מדשדשות בחודשים האחרונים. מדד ה-S&P500 נסחר בימים אלו סביב הרמה בה נסחר לפני 10 חודשים וגם מבחינת מדד המעו"ף הישראלי הדברים לא שונים בהרבה. כל העיניים נשואות לעניין הצמיחה, זו העולמית בכלל וזו האמריקנית בפרט. העניין הוא שבסיטואציה הנוכחית קשה לאתר מנועי צמיחה ומנגד קל ביותר לאתר סיכונים.

רק לאחרונה התריעו בקרן המטבע העולמית בעניין הסיכונים הרבים האורבים לכלכלה העולמית. בקרן המטבע אומנם עדכנו מעלה את תחזית הצמיחה העולמית ל-4.6% ב-2010 אבל זה רק בגלל ההיסטוריה (הרבעון הראשון של 2010 שהיה חזק מהתחזיות), בכל הנוגע לעתיד, לגביו בקרן המטבע העדיפו להדגיש את הסיכונים. גם בבבנק המרכזי האמריקני מתקשים להישמע אופטימיים והשבוע עדכנו שם כלפי מטה את תחזית הצמיחה של כלכלת ארה"ב ל-3%-3.5% מתחזית קודמת שעמדה על 3.2%-3.7%.

אני לא אומר שהמסקנה של 2 הפסקאות הראשונות היא שהירידות בפתח וצריך להיכנס לבונקר ולמכור מניות, שהרי הריבית הנמוכה כ"כ והטיפול המהיר של הבנקים המרכזיים והממשלות במשברים שנוצרים עשויים להמשיך לתמוך במחירי הנכסים. אני כן אומר שלכאורה קיים פה סיכוי של 50% אל מול 50% (באנגלית זה נשמע יותר טוב - fifty fifty).

למה לכאורה? זה מחזיר אותי משהו כמו שבועיים אחורה כאשר רוברט פרשטר, נשיא אחת מחברות החיזוי הכלכלי הגדולות בעולם, שטח בשיחות עם הניו יורק טיימס את דעתו על שוק המניות האמריקני. פרשטר טען כי בתוך 5-6 שנים יצלול מדד הדאו ג'ונס בשיעור של 90%. אמירה בהחלט מפחידה, בטח בעבור אלו שמחזיקים חלק ניכר מכספם במניות.

מבלי לחוות את עמדתי בעניין טענתו של פרשטר, אני סבור שהיא מגיעה בימים בהם המשקיעים צריכים לתת את דעתם על משמעות הטענה. נסים ניקולס טאלב התייחס, בספרו 'תעתועי האקראיות – הופעתו של הברבור השחור בשוקי ההון (ובחיים)' להנחה הזו, ה- fifty fifty בשוק המניות, כלומר למצב שבו אין הערכה של ממש אם השוק יירד או יעלה. כיוון שטאלב היה סחרן יום, הוא התייחס לסיכוי של שוק שורי מול דובי ברמה שבועית, אני אתייחס כאן לשוק ברמה ארוכת טווח יותר.

טאלב לא מצא משמעות של ממש בהגדרת הסיכוי לעליות או ירידות, אותו עניין להגדיר מה תהיה העוצמה לכאן או לכאן. במילים אחרות, עניין אותו כמה כסף אפשר לעשות בכל סיטואציה. פרשטר בשיחותיו עם הניו יורק טיימס דיבר על עוצמה אדירה של ירידות תוך מספר שנים. גם אם אתם לא מעריכים שנראה ירידות כאלו בחודשים הקרובים, בסיטואציה הנוכחית בשווקים אתם כן צריכים לשאול את עצמכם את השאלה הבאה - לאיזה תרחיש יש סבירות לעוצמה גבוהה יותר?

כאשר ה-S&P500 היה ברמה של 700 נקודות, המחירים היו נמוכים כ"כ ובהתאם הסבירות לעליות חזקות הייתה גבוהה. כיום המדד מתנדנד סביב ה-1,050 נקודות כאשר מנועי צמיחה אין בנמצא ומנגד סכנות בהחלט יש. אז אומנם המשקיע הממוצע יגיד כיום שהסיכוי לכניסה לשוק דובי היא במקרה הרע 50% אבל אחרי המפולת של 2007-2008 לבטח גם יגיד אותו משקיע כי במקרה של תרחיש שוק דובי – הירידות יהיו חזקות בהרבה מעוצמת העליות במקרה של מעבר להמשך שוק שורי.

לסיכום, דעתי היא שאם הנחה של fifty fifty הובילה את המשקיעים בימים אלו לחלק בצורה מסוימת את תיק ההשקעות שלהם, ההנחה בדבר הסבירות של עוצמת המהלך לכאן או לכאן מחייבת כעת את אותם משקיעים להיות מעט יותר סולידיים בתיק ההשקעות.

מאת: יוסי פינק, עורך ראשי - Bizportal

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה