בלעדי

לחץ מכירות? הוראה של הרשות לוחצת את האג"ח הלא מדורגות, "זה סוג של גל הדף בשוק"

מדדי התל בונד טיפסו בחודש האחרון אך רבות מבין האג"ח הלא מדורגות דווקא רשמו ירידות שערים. "הבעיה היא קריטית בקרנות אג"ח ללא מניות"
יוסי פינק |

האם חוזר שהוציאה רשות ניירות ערך לפני חודש וחצי מייצר כיום לחץ על אגרות חוב קונצרניות בדרוגים נמוכים וצפוי להמשיך לעשות כן עד סוף השנה? הרשות הוציאה ב-9 בספטמבר הוראה, לפיה מנהל קרן שעל פי מדיניות ההשקעות של קרן שבניהולו, שיעור החשיפה האפשרי שלה לאג"ח בסיכון גבוה עולה על שיעור החשיפה המרבי שלה למניות, יידרש להוסיף כחלק משמה סימן קריאה (!). וזאת מעבר להנחיה הנוכחית לפיה הקרנות מחויבות לדווח באיזה שיעור הן מחזיקות באג"ח לא מדורגות או מדורגות נמוך.

כך, למשל, קרן ששיעור החשיפה המרבי שלה למניות עומד על 30%, ומדיניות ההשקעות שלה מאפשרת לה להיות חשופה לאג"ח בסיכון גבוה בשיעור העולה על שיעור זה, תוסיף לצד פרופיל החשיפה של הקרן את סימן הקריאה.

אג"ח בסיכון גבוה מוגדרות כאיגרות חוב קונצרניות המדורגות בדירוג נמוך מ"דירוג השקעה" (BBB או דירוג מקביל לו) או שאינן מדורגות כלל.

מטרת המהלך של הרשות לניירות ערך היא כמובן לידע את הציבור לגבי נכסים מסוכנים שנמצאים בקרנות הנאמנות. אם לרדת לפרטים, אז לפי החוזר - אם ניתן להשקיע באג"חים לא מדורגים או מדורגים BBB מינוס ומטה בשיעור גבוה מאחוז ההשקעה במניות אז הקרן צריכה להצמיד סימן קריאה לשמה(!), גם אם בפועל לא נרכשו אג"חים לא מדורגים.

אותו סימן קריאה ימתג בצורה מסוימת (שלא לומר 'אות קין') את הקרנות בהן הוא מופיע כמסוכנות ובבתי ההשקעות ככל הנראה כבר נערכים לעניין זה.

ברשות נירות קבעו את ה-31 לדצמבר 2009 כתאריך יעד לביצוע ההוראה אך סייגו את התאריך כאשר כתבו כי ההוראה לא תתקיים "לפני תום שלושים ימים מיום פרסום הודעה ברשומות בדבר פרסומן באתר הרשות."

באגוד קרנות הנאמנות שלחו תגובה לחוזר שפרסמה הרשות ובו מספר הסתייגויות. ההסתיגות העיקרית מדברת על קביעת 'רף מהותיות' לקרנות עם 0% חשיפה למניות. הרעיון הוא לאפשר החזקה של אחוזים בודדים באג"חים שמוגדרות כמסוכנות (עד 5%) ובכך להימנע ממכירה מטעמי סימן. הסתייגות נוספת נוגעת לשאלה מה קורה אם אג"ח שנמצא בקרן סופגת הורדת דרוג, האם יהיה פרק זמן סביר למכירת הנייר או שהמכירה תהיה מיידית. בנוסף, הסתייגו באגוד הקרנות מההתייחסות לעניין הדרוגים בכלל ובאופן ספציפי לכך שהגבול עובר ב-BBB ולא ב-BBB מינוס כפי שמקובל בעולם.

לפי שעה הדברים עדיין נמצאים בהידברות כאשר כלל לא בטוח שההוראה תצא לפועל כבר ב-1 לינואר 2010.

גלעד שמעוני, מנכ"ל הקרנות של אקסלנס, התייחס לדברים בשיחה עם Bizportal ואמר כי "אין לנו בעיה עקרנות עם הדרישה את הרשות אבל יש צורך במספר שינויים ואני קודם כל מדבר על רף המהותיות בקרנות עם 0% החזקה במניות. אני לא הייתי רוצה להגיע למצב שאני נאלץ למכור אג"חים משיקולי סימן. להערכתי רף מהותיות של 5% פותר כמעט את כל הבעיה".

מיכה צ'רניאק, מנכ"ל בית ההשקעות להבה, התייחס לעניין בשיחה עם Bizportal ואמר כי "רשות ניירות ערך בכובע של הגנה על ציבור המשקיעים יוצרת לדעתי סוג של גל הדף בשוק הקונצרני בדרוג נמוך או לא מדורג שדווקא עשוי לפגוע במשקיעים".

לדבריו של צ'רניאק, "הבעיה היא קריטית בקרנות אג"ח ללא מניות או בקרנות אג"ח עם עד 10% מניות. בשוק קיימות לא מעט קרנות גדולות שעונות לאחת משתי ההגדרות הללו ומנהלי אותן קרנות לבטח לא ירצו את אותו סימן קריאה שיגדיר אותן כמסוכנות, לכן כבר עכשיו מנהלי הקרנות מוכרים את האגרות הלא מדורגות או מדורגות נמוך, גם אם אין לכך הצדקה כלכלית".

בחודש האחרון רשם מדד התל בונד 60 מהלך עליות של 3.2%. בבורסה לא קיים מדד לאגרות החוב הלא מדורגות ולכן בלתי אפשרי לעשות השוואה בדומה להשוואה בין מדד ת"א-100 למדד היתר-50 או יתר-120.

עם זאת, ניתן לראות כי לדוגמה דלק נדלן אגח ה רשמה ירידה של 7.88% בחודש האחרון וזאת ללא כל התפתחות שלילית מיוחדת בחברה (וכאשר האגחים של אפריקה עולות). דוגמה נוספת היא אולימפיה אג"ח ב (לא מדורגת) שטיפסה בחודש האחרון ב-0.5% בלבד או אדמה אגח א (לא מדורגת) שירדה ב-1.5%.

כמובן שכסף שיוצא מאגרות החוב הלא מדורגות מוצא את דרכו אל אלו המדורגות ולכן ניתן להניח שאלו יקבלו רוח גבית מסוימת עד לסוף השנה, גם אם מדובר ברוח גבית קלה בלבד (בכל זאת לא מדובר בסכומי כסף גדולים במיוחד).

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה