הברון רוטשילד: "לא כ"כ מהר תחזור כלכלת העולם למצב טרם המשבר"

פאנל 'המשבר העולמי הכלכלי מתקיים בשעה זו בועידת הנשיא. נגיד הבנק המרכזי בגרמניה: "אסטרטגיית היציאה מההתערבות של הממשלות היא כרגע הדבר החשוב ביותר. לא נעשה צעדים משיקולי פופולריות"
יוסי פינק |

מושב המשבר הכלכלי העולמי מתנהל הבוקר בועידת הנשיא בירושלים. המשתתפים במושב: סטנלי פישר, נגיד המרכזי בישראל, ג'יימס וולפנזון, לשעבר נשיא הבנק העולמי (1995-2005), הברון דיוויד דה רוטשילד, יו"ר קבוצת רוטשילד. אקסל וובר, נגיד הבנק המרכזי הגרמני. אן מארי אידראק, שרת סחר החוץ של צרפת.

רוטשילד אמר בנאומו כי "אם נסתכל על איך התחיל המשבר, אז הוא התחיל בכך שבנקים גדולים החלו לאבד מיציבותם, חלקם קרסו, חלקם נאלצו להתמזג וכולם נאלצו לקבל סיוע מהממשלים השונים. בתור בנקאי בבריטניה, אני יכול להגיד שאם הבנקים שם לא היו מקבלים תמיכה ממשלתית, אז המצב ללא ספק היה הולך ומחמיר כך שההתערבות הייתה רצויה. כיום אנחנו במצב ששוק המניות התאושש, ראינו ראלי אדיר בשוק המניות בחודשים האחרונים אבל השאלה היא האם הראלי הזה משקף נכונה את המצב הכלכלה הריאלית. אכן יש לא אפסקטים חיוביים בכלכלה אבל מצד שני שיעור המובטלים מאוד גבוה ועדיין בעלייה וזו נקודה מדאיגה."

"אני אופטימי מטבעי ולכן אני מעריך שלא יהיה תסריט של W בכלכלה העולמית אבל בהחלט תהיה תקופה תנודתית. יכול להיות שאני נאיבי אבל אני מתקשה להאמין שעסקים ובמיוחד בנקים - ישכחו את התקופה הזו ולא יסיקו את המסקנות. קל מידי להאמין שנחזור במהירות למקום שהיינו טרם המשבר, אני לא חושב שכך יהיה המצב. בנקים ככל הנראה יהיו שמרנים יותר בעתיד הקרוב וזה אומר שהם יישבו על יותר הון עצמי, ילוו פחות וזה אומר שיהיה פחות כסף זמין עבור עסקים וזה ישפיע על הצמיחה".

נגיד הבנק המרכזי בגרמניה: "אסטרטגיות של היציאה הן כרגע עיקר העניין, איך לסיים את ההתערבות של הבנקים המרכזיים והממשלות. הנושא החשוב ביותר הוא יציבות, בגרמניה אנחנו לא נבצע צעדים משיקולי פופולריות אלא במטרה לשמור על יציבות. מבחינה פיסקאלית, הייתה הגדלה של גירעונות בצורה שלא הייתה מעולם, אנחנו צריכים להקטין את הגרעונות הללו ולתת קצה עליון לגרעונות האלו."

ג'יימס וולפנזון התייחס לאזור בו אנו נמצאים ואמר כי "יש לכם פה באזור 350 מיליון ערבים, מהם חלק גדול מאוד בגילאים הצעירים. לישראל יש תפקיד עצום במתן מיומנויות עבודה לשוק הערבי. קבוצה גדולה כ"כ של צעירים בלתי מועסקים זה דבר מאו בעייתי. אני קורא לכן לראות את השכנים שלכם שאולי באמצעות השלום תוכל ישראל לשמש תפקיד עבורם מבחינה תעסוקתית".

פישר הציג שאלה בדבר ההשפעה הדרמטית של ממשלות ובעיקר ארה"ב בסקטור העסקי בדגש על הסקטור הפיננסי. רוטשילד התייחס ואמר כי "אנשים רבים חשבו ועדיין חושבים שהמשבר הביא הזדמנות לממשלות להתערב ולהלאים. אני הרגשתי בעבר התערבות שכזו על בשרי אבל הפעם אני חושב שאולי יהיו רווחי הון לממשלות אבל הכוונה הייתה חילוץ."

בתשובה לשאלה בדבר שערי המטבע, אמר נגיד הבנק המרכזי בגרמניה כי "התשובה שלי היא משעממת, אני חושב שיש לי סיכוי של 50% לנבא את כיוון המטבעות בעולם." בתשובה לשאלה העוסקת בבונוסים שמושכים המוסדות הפיננסים כעת, אמר וובר כי "זה לא הזמן למשוך בונוסים אלא לחזק את ההון העצמי של הבנקים".

הצמיחה במדינות המתפתחות מציעה הזדמנות למדינות המפותחות אך כוח התחרות של האחרונות הולך ופוחת

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה