סכסוך ברציו: בגלובוס טוענים כי בעלי העניין ניצלו "הזדמנות עסקית" ועשו רווח של 33 מיליון שקל

חברת גלובוס אינטרנשיונל השקעות, בעלת הזכויות ברציו, טוענת כי בעלי העניין ברציו רכשו בהנפקה 89% מהסך שגוייס בתמורה לכ-670 אלף שקל בלבד וגם דאגו 'לפצות' את הגיאולוג
אריאל אטיאס |

לבית המשפט המחוזי במחוז מרכז הוגשה הבוקר תביעה מצד חברת גלובוס אינטרנשיונל השקעות כנגד רציו חיפושי נפט בטענה כי בעלי השליטה ונושאי המשרה של רציו, ניצלו "הזדמנות עסקית" של החברה, כאשר רכשו במסגרת הנפקה לציבור בסוף שנה שעברה, ניירות ערך של שותפות רציו יהש במחיר שפל.

רציו חיפושי נפט היא השותף הכללי של שותפות רציו, שיחידות ההשתתפות שלה עלו מתחילת השנה ב-300%, בעוד האופוריה ממציאת כמות הגז האדירה בקידוח "תמר" שלחה את המשקיעים לרכוש מכלל החברות בתחום. גלובוס הינה בעלת הזכויות של 15% מהון המניות המונפק של רציו.

בתביעה שהוגשה כנגד בעלי שליטה, המנכ"ל, היו"ר והדירקטורים ברציו, משפחות רוטלוי ולנדאו בעלי השליטה בבנק אגוד, טוענת גלובוס באמצעות עורך הדין גיא גיסין, כי הנתבעים השתמשו בחברה על מנת ליצור הזדמנות עסקית אשר מומשה לטובתם האישית ולא לטובת החברה עצמה, והכל תוך הפרת חובות האמון, הזהירות וההגינות שהם מחויבים בהן כלפי החברה ובעלי מניות המיעוט.

במהלך חודש דצמבר 2008, ביצעה רציו גיוס הון מהציבור בו גייסה סך כספי של 755,000 ברוטו. כנגד הגיוס הוקצו 755,000 אגדים אשר כל אחד מהם כולל 1,000 יחידות השתתפות ו- 1,000 כתבי אופציה. כל אגד כאמור, הונפק כנגד תשלום של 1 שקל. באותה העת, עמדה יחידת השתתפות של רציו על מחיר של 1 אגורה בבורסה, כך שמחיר של 1,000 יחידות השתתפות ו-1,000 כתבי אופציה בבורסה, בסמוך לפני ההנפקה, עמד על 20 שקל. כלומר ההנפקה בוצעה במחיר השווה ל-5% משווי האגד בבורסה.

בתביעה נטען כי ליגד רוטלוי, יאיר רוטלוי, יגאל לנדאו, ישעיהו לנדאו, ששימשו כבעלי שליטה, מנכ"ל, יו"ר ודירקטורים בחברה, השתמשו בחברה עצמה על מנת ליצור את ההזדמנות העסקית ולנצלה לטובתם האישית.

הנתבעים, לכאורה, גרמו לחברה להשקיע בניירות הערך של השותפות במסגרת ההנפקה עצמה רק 10,000 שקל כאשר הם עצמם או ע"י חברות שבשליטתם מימשו אותה לטובתם האישית כאשר השקיעו כ-670,000 שקל, או כ-89% מסך כל הסכום שגויס בהנפקה.

כתוצאה מכך החזקות רציו ביחידות ההשתתפות של שותפות רציו דוללו באופן מיידי בשיעור של כ-64% וניירות הערך שנרכשו על ידי הנתבעים בתמורה לסך של 670,000 שקל שווים, בהתאם לשער ניירות הערך בבורסה ב-23 ביולי, כ- 33.5 מיליון שקל.

עוד טוענת התובעת, כי ב-20 בינואר השנה, העבירו הנתבעים 20,000,000 יחידות השתתפות ו- 20,000,000 כתבי אופציה של השותפות לאיתן אייזנברג, בעל מניות מיעוט בחברה, בתמורה לסך כולל של 100,000 שקל (שווי אותם ניירות ערך במסגרת המסחר בבורסה, עמד על 800,000 שקל), בצעד שנועד לפצות את אייזנברג המשמש גם כגיאולוג של השותפות.

עם זאת, חשוב להדגיש כי בידי רציו לא היו האמצעים המתאימים לביצוע השקעה בהנפקה. כאן טוענת גלובוס כי הנתבעים היו צריכים לפנות גם אליה, כמי שזכאית למניותיה, ולהציע לה להזרים את הסכום הדרוש להון החברה מבעוד מועד, בהתאם לחלקם בחברה. בדומה לנעשה בדרך של הנפקת זכויות. נציין, כי עקב מהלך ההנפקה בעלי השליטה עברו להחזיק בכ-74% משותפות רציו לעומת החזקה של 0.08% ערב ההנפקה. מנגד רציו מחזיקה כעת בכ-2.15% לעומת 6% טרם ההנפקה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה