גרעון הממשלה בחודש יוני: 6.9 מיליארד שקלים, הגביה משוק ההון עלתה חדות
הירידה בהכנסות ממיסים והעלייה בהוצאה הממשלתית באה היטב לידי ביטוי בגירעון הממשלה שעמד בחודש יוני על 6.9 מיליארד שקלים. כך עולה מהודעת משרד האוצר, המתבססת על אומדנים של אגף החשב הכללי.
הגירעון הגבוה משקף גידול חד-פעמי של כ-3 מיליארד שקל בהוצאות הממשלה שנבע מתשלומים לעובדי המדינה של דמי ההבראה השנתיים, מענק של 36% בהסכם הקיבוצי החדש, ולראשונה מהעברה לקרנות הפנסיה הוותיקות עבור העובדים שאינם מקבלים פנסיה תקציבית. מנגד, הירידה בהכנסות ממסים נמשכה בעקבות המשבר הפיננסי והכלכלי.
"חודש יוני מאופיין תמיד בגרעון גדול וזאת בשל תשלומי דמי הבראה חצי שנתיים והעברות לקרנות הפנסיה", אומר אורי גרינפלד, כלכלן מאקרו של כלל פיננסים. "לשם השוואה, בארבע השנים הקודמות הפער בין הגרעון (עודף) הממוצע בחודשים ינואר-מאי לבין הגרעון ביוני עמד על כ-5 מיליארד שקל, השנה פער זה אפילו נמוך יותר ועומד על 4.8 מיליארד שקל".
במילים אחרות, הוא אומר, הגרעון העצום הוא לא תוצאה של בזבוז מפתיע של הממשלה אלא של שנה שבה ההכנסות ממיסים נמוכות באופן חריג.
גרינפלד יוצא נגד המקטרגים ואומרים כי דווקא מנתון ההכנסות ממיסים ניתן לשאוב קצת אופטימיות שכן נראה כי הירידה בהכנסות שהחלה לפני כשנה מתמתנת. סה"כ, במונחים ריאליים, ירדו ההכנסות ממיסים בשנה האחרונה בכ-9%, לעומת ירידה של כ-14% בהכנסות ממיסים ברבעון הראשון. חלק גדול מהתמתנות הירידה נובע מהשיפור בשוקי ההון ומתקבולי המס של הסקטור הפיננסי.
לסיכום, אומר גרינפלד, "הנתונים לא מהווים הפתעה גדולה והינם עקביים עם התחזיות לגרעון של כ-6% בשנת 2009 ולכן לא צפויים להשפיע באופן משמעותי על האפיקים הממשלתיים".
הגבייה משוק ההון עלתה
מתחילת השנה מסתכם הגירעון בסך של 17.7 מיליארד שקלים. בתקופה המקבילה אשתקד היה לממשלה עודף בסך של כ 2.1 מיליארד שקלים. הגירעון הממשלתי ב-12 החודשים האחרונים (יולי 2008 עד יוני 2009) מסתכם בכ 35.0 מיליארד שקלים.
בחודש יוני 2009 הסתכמו הכנסות ממסים ומאגרות בכ-13 מיליארדי שקל, כאשר הכנסות רשות המסים בישראל הסתכמו בכ-12.6 מיליארד שקל לעומת כ-13.5 מיליארד שקל ביוני 2008.
על רקע ההאטה במשק ועליה בשיעור הבלתי מועסקים במשק וכן מהפחתות המיסים חלה ירידה של 13.7% בגביה מסה"כ הניכויים לסך של 4.4 מיליארד שקל.
עם זאת, הגביה משוק ההון בחודש יוני הסתכמה ב-193 מיליון שקל עליה ריאלית של 9.5% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. בגביה מריבית נרשמה ירידה בשיעור של 56% המשקפת את הירידה בשעורי הריבית ואילו בגביה מניירות ערך נרשמה עליה משמעותית בשיעור של 161%, המשקפת את התשואות החיוביות בשוק ההון בחודש מאי.