הבורסה מסכמת את חודש מרץ: הסקטור העסקי גייס כ-2.1 מיליארד שקל בשוק האג"ח

מחזור המסחר היומי במניות הסתכם במרץ בכ-1.3 מיליארד שקל - גבוה במעט לעומת החודשיים הראשונים של השנה, אך עדיין נמוך בכ-35% מהממוצע אשתקד
קובי ישעיהו |

המסחר בשוקי המניות בחודש מרץ, בארץ ובעולם, התאפיין בעליות שערים חדות. השפעה חיובית על השווקים היתה, בין היתר, לרכישות אג"ח ממשלתיות ומגובות משכנתאות בארה"ב ע"י הבנק הפדרלי, תוכנית הממשל האמריקני להצלת הבנקים, רכישות מט"ח ואג"ח ממשלתי ע"י בנק ישראל והורדת הריבית בארץ לרמה נמוכה, חסרת תקדים, של 0.5%.

גורמים אלה גברו על השפעתם השלילית של המשך הקשיים בגופים פיננסים ובתעשיית הרכב בארה"ב ופרסום דו"חות כספיים שליליים לשנת 2008 ע"י החברות הבורסאיות. בסיכום חודשי עלו מדדי ת"א-100 ות"א-25 בכ-10% והשלימו עלייה של כ-30% וכ-23%, בהתאמה, מהשפל בו היו בנובמבר 2008.

עליות שערים חדות, בשיעור של כ-20%, נרשמו במניות הנדל"ן הגדולות, שעלו מתחילת השנה בכ-40% לאחר שצנחו בכ-80% אשתקד. מדדי יתר-50 ות"א-75 עלו החודש בכ-15%, בעקבות עלייה במניות הנפט הקשורות לקידוח הגז "דלית", והשלימו עלייה של כ-45% בסיכום הרבעון הראשון של 2009. יצוין כי שותפויות וחברות הנפט זינקו מתחילת השנה בכ-230%, בעקבות הדיווחים על קידוחי הגז, "תמר" ו"דלית", שמול חופי הארץ.

מסיכום שערכו בבורסה עולה כי גם בשוק איגרות החוב נרשמו בחודש שעבר עליות שערים נאות. מדד אג"ח חברות צמודות המדד, עלה במרס בכ-4.5%, ומתחילת השנה עלה בשיעור חד של כ-15%. בחינת מדדי התל-בונד מראה כי מדד תל-בונד 20 עלה במרץ בשיעור דומה לאחר עלייה של כ-3% בחודשיים הקודמים, ואילו מדד תל-בונד-40 (שרבות מאיגרות החוב הכלולות בו קשורות לענף הנדל"ן) עלה במרץ בכ-5.5% ובכ-17% מתחילת השנה.

איגרות החוב הממשלתיות צמודות המדד ואיגרות החוב הממשלתיות הלא צמודות מסוג "שחר", שעלו החודש בכ-3%, השלימו עלייה מתונה של עד 5.5% בסיכום הרבעון הראשון של 2009. מאידך, איגרות החוב הלא-ממשלתיות צמודות המט"ח שעלו במרס בכ-1.5% בלבד, השלימו עלייה של כ-13% מתחילת השנה וזאת בהשפעת התחזקות הדולר ביחס לשקל בכ-10%.

מחזור המסחר היומי במניות הסתכם במרץ בכ-1.3 מיליארד שקל - גבוה במעט לעומת החודשיים הראשונים של השנה, אך עדיין נמוך בכ-35% מהממוצע אשתקד. מגמה דומה אפיינה את המסחר באופציות על מדד ת"א-25, כאשר במרס נסחרו כ-250 אלף יחידות, מחזור הנמוך בכ-25% לעומת הממוצע בשנת 2008.

לעומת זאת, בשוק איגרות חוב נמשכה גם החודש הפעילות הערה והמחזור היומי, שהסתכם בחודש שעבר בכ-4.6 מיליארד שקל, היה גבוה בכ-15% לעומת מחזור השיא השנתי בשנת 2008.

העדר פעילות בשוק המניות הראשוני נמשך גם במרץ ובחודש שעבר בוצעו הנפקת זכויות אחת בלבד והקצאה פרטית אחת בסכום כולל של כ-35 מיליון שקל. סכום דומה הוזרם לחברות בגין מימוש סופי של כתבי אופציה למניות.

בשוק מוצרי המדדים התווספו במרס 6 סדרות חדשות, ביניהן 3 תעודות בחסר על מדד ת"א-25, 2 סלי סחורה לזהב ואופציית כיסוי לנפט. 12 סדרות נמחקו מהמסחר וכיום נסחרות 338 תעודות מסוגים שונים, כאשר מניין הסדרות כולל 58 אופציות כיסוי ו-39 תעודות בחסר.מחזור המסחר היומי במוצרי המדדים, במרס, מהווה כ-20% ממחזור המסחר במניות וממחזור המסחר באג"ח חברות.

הממשלה הגדילה את היקף הנפקות האג"ח בשוק המקומי, מגמה שהחלה בנובמבר 2008, על רקע ההאטה במשק והירידה בהכנסות ממיסים, וגייסה במרץ בבורסה סכום של כ-7 מיליארד שקל. כ-82% מהסכום גויסו באמצעות אג"ח לא צמודות וכ-18% באמצעות אג"ח צמודות מדד. מנגד, נרשמו פדיונות ענק של קרן אג"ח מסוג "שחר" בסך של כ-3 מיליארד שקל. כלומר, סך הגיוס נטו הסתכם החודש בכ-4 מיליארד שקל ובסיכום הרבעון הסתכם בכ-7.6 מיליארד שקל.

במרץ גייס הסקטור העסקי בשוק האג"ח, מהציבור וממוסדיים, סכום של כ-2.1 מיליארד שקל: בשתי הנפקות לציבור של אג"ח, מרביתן צמודות מדד, גויסו כ-1.4 מיליארד שקל. מרבית הסכום, כ-1.2 מיליארד שקל, גויסה ע"י מכתשים-אגן בהנפקת אג"ח הגדולה ביותר מאז פברואר 2008. סכום נוסף בהיקף של כ-0.4 מיליארד שקל גויס בשלוש הקצאות פרטיות של אג"ח צמודות מדד למשקיעים מוסדיים ע"י בנקים. יצוין כי מתחילת השנה גייס הסקטור העסקי מהציבור כ-3.1 מיליארד שקל, כמחצית הסכום באמצעות 8 הקצאות פרטיות של אג"ח - כולן ע"י הבנקים.

כ-0.3 מיליארד שקל גויסו במסגרת רצף מוסדיים, ע"י החברה הלא בורסאית נתיבי גז. בסיכום הרבעון הראשון של 2009 גויסו כ-1.4 מיליארד שקל בדרך זו. בבורסה מציינים כי בקרנות הכספיות התגברו הפדיונות והסתכמו בכ-3 מיליארד שקל במרס, ובכ-2.6 מיליארד שקל בסיכום הרבעון הראשון של השנה. מאידך, בקרנות האג"ח ובקרנות השקליות נרשמו יצירות בהיקף של כ- 2.3 וכ-1.3 מיליארד שקל, בהתאמה, ומתחילת השנה הסתכמו בכ-4 מיליארד שקל בכל סוג. בקרנות המנייתיות ובקרנות המשקיעות בחו"ל, לא נרשמה גם בחודש שעבר פעילות מהותית.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה