כלכלני לאומי: "השקל עשוי לשוב ולהתחזק לאחר שהבנק ישראל יפסיק להתערב בשוק"
כלכלני אגף הכלכלה בבנק לאומי פרסמו היום (א') את סקירתם השבועית בנושאי מאקרו בישראל. בלאומי אומרים כי "מספר חודשי ההיצע מצוי במגמת עלייה שמשמעותה לחץ פוחת לעליית מחירים. עם זאת, ראוי לשים לב לעובדה כי מספר חודשי ההיצע כיום (כ-11) עדיין נמוך מהרמות שהיינו בהן בשנים 2003-2007, תקופת סוף המיתון והמעבר לצמיחה מהירה".
למרות שמגמה זו, של עלייה בחודשי ההיצע, נמשכת כבר מספר רב של חודשים, היא טרם באה לידי ביטוי בירידת סעיף הדיור שבמדד המחירים לצרכן. "הערכתנו היא כי בחודשים הקרובים התפתחות סעיף הדיור במדד תשקף את מגמת ההאטה בביקושים, על רקע מיתון הפעילות הכלכלית במשק והעלייה בשיעור האבטלה".
בנוגע לשערי החליפין מציינים בלאומי כי "אנו מעריכים שתרומת השינוי בשערו של הדולר בעולם מול סל של מטבעות (הכולל את האירו, ליש"ט ויין יפני) הסתכמה בשנה האחרונה בכ-6%, דהיינו כשליש משיעור הפיחות הכולל של השקל ביחס לדולר בשיעור של כ-18%. משמעות הדבר היא ששני שליש מהפיחות השקל בתקופה זו מקורו היה בפעילות מקומית, הכוללת, בין השאר, את פעילותו של בנק ישראל בשוק".
"החל בחודש אוקטובר 2008, עת החריף המשבר בעולם עלה עוד יותר משקל הפעילות המקומית בהשפעתה על היחלשות השקל. אמנם, בנק ישראל הודיע כי לא קבע יעד לשער החליפין, אך נראה כי מעורבותו השפיעה מאד ותרמה לחולשתו של השקל".
במבט קדימה, הרי שבהתחשב בגורמי הרקע המקרו כלכליים המשפיעים על שערו של השקל (מאזן התשלומים, תנועות ההון) שאינם תומכים כיום בהיחלשותו, בוודאי לא באופן משמעותי, "הרי שבעת בה יחליט בנק ישראל על הפסקת מעורבותו הדומיננטית בשוק תתכן התחזקות מחודשת של השקל".