אייכל לקראת הודעת הריבית: פישר צפוי להפחית ב-0.25% נוספים ולעצור לתקופה ארוכה
הריבית המוניטארית במשק הישראלי ירדה בראשית החודש לשפל היסטורי של 0.75%. בבנק ישראל, בחרו להפחית את הריבית בחודש שעבר בשיעור צנוע למדי של 0.25% בלבד.
לקראת ההודעה על המדיניות המוניטארית לחודש אפריל אומר רון אייכל, הכלכלן הראשי של מיטב, כי "אין ספק שהנגיד כבר היה ער לכך שהנשק הקונבנציונאלי של הבנק, הריבית, הגיע לסוף דרכו ולפיכך בחר לקצץ בריבית בשיעור צנוע למדי. על כן, ניתן היה לצפות כי בבנק יבחרו שלא להפחית יותר את הריבית בעתיד. יחד עם זאת, להערכתנו, גם החודש יבחרו בבנק ישראל להפחית בגובה הריבית ובמיוחד לאור התחזקות השקל כנגד הדולר".
בנק ישראל אשר חוגג בימים אלו שנה לרכישות המט"ח הצליח להביא לכדי פיחות של השקל כנגד הדולר בשנה זו. גם אם נתחשב בעובדה שעיקר ההשפעה על שער החליפין של השקל כנגד הדולר האמריקאי מגיעה ממגמת המסחר בין הדולר האמריקאי לאירו, עדיין לרכישות של בנק ישראל הייתה השפעה על היחלשות השקל כנגד הדולר בשנת ההתערבות, אומר אייכל.
"לראיה, בעוד שב-12 החודשים האחרונים התחזק הדולר האמריקאי כנגד השקל בשיעור של 20.5%, הדולר התחזק כנגד האירו בשיעור של 13.6%. כל זאת, כאשר קיים עודף בחשבון השוטף של מאזן התשלומים של ישראל. כלומר, מתקיים לחץ בסיסי לייסוף".
ב-9 למארס, במהלך המסחר, הגיע שער החליפין של השקל כנגד הדולר לרמה של 4.2566. מאז נרשמה התחזקות של השקל ובמיוחד אתמול, עם היוודע מהלך רכישות האג"ח של ממשלת ארה"ב על ידי הבנק המרכזי האמריקאי. לאחרונה, נסחר השקל בשער של 4.075 שקלים לדולר.
לפיכך, אומר אייכל, ייסוף זה מאלץ, במידה רבה, את הבנק להפחית שוב בגובה הריבית. הפחתת הריבית תצמצם את פער הריביות בין ישראל לארה"ב, תאפס את פער הריבית אל מול אנגליה ותגדיל את הפער השלילי, אל מול ריבית האירו, הניצבת ברמה של 1.5%.
כעת, יפנה בנק ישראל את מירב מאמציו להפעלת כלים מוניטריים, לא שגרתיים, בכדי לסייע להתרחבות המשקית ובכדי להקל על מחנק האשראי, אומר אייכל.
לאור כל זאת, צופים במיטב כי בשבוע הבא תופחת הריבית המוניטרית לחודש אפריל ב-0.25%, לכדי 0.5%. בכך, ככל הנראה, תסתיים תקופת ההתרה המוניטרית ה"סטנדרטית" לתקופה ארוכה מאוד. "להערכתנו הריבית המוניטרית צפויה להישאר ברמה נמוכה תקופה למדי, בכל שנת 2009 וגם במחצית הראשונה של 2010. זאת, עקב העובדה כי המשק הישראלי וגם ארה"ב ואירופי ירשמו התכווצות בשנת 2009 ובמקרה הטוב התרחבות קלה במחצית הראשונה של 2010. כמו כן, אנו לא מצפים לכדי עלייה משמעותית בסביבה האינפלציונית או בציפיות בתקופה זו ולכן יוכל הנגיד להשאיר את הריבית ברמה זו".