הלחימה והטלקום: "תוצאות הרבעון יושפעו מהגידול האדיר בביקושים"
הבורסה בתל אביב ממשיכה להתעלם ממבצע "עופרת יצוקה" המתנהל זה היום ה-11 בדרום המדינה. אך בעוד ישנן חברות שהלחימה לא משפיעה עליהן לרעה, יש כאלו שדווקא מרוויחות מהמצב, כמו חברות הטלקום הישראליות.
"לצערנו מלחמות מיטיבות בדרך כלל עם אותם ספקים המספקים את השירותים הכי בסיסיים", אומר היום ערן יעקובי המסקר את סקטור הטכנולוגיה בלידר שוקי הון.
חברות הטלקום אומנם מחזקות את ידי החיילים בעזה ואת תושבי הדרום ויוצאות במבצעים מיוחדים לימי המלחמה עבורם. אך, מנגד השימוש בטלפוניה, אינטרנט וטלויזיה עולה בצורה משמעותית. מיותר לציין כי בשל ההיסטריה, חברות הסלולר נהנות מגידול משמועתי בתעבורה ברשת שלהן עד כדי נפילת הרשת באזורים אלה מפעם לפעם כתוצאה משיחות רבות לאחר כל נפילת טיל או שליחת SMS.
יעקובי אומר, כי "אנו נוהגים לומר כי בעת משבר מאקרו-כלכלי, ענף הטלקום הוא אחד האחרונים להיפגע הודות לביקוש הקשיח ולכן מצפים כי גם התוצאות הכספיות בשנה הקרובה תהיינה לא פחות טובות מהשנה החולפת. אלא, שלתוצאות הרבעון הראשון יצטרף גם הגידול האדיר בביקוש לשירותי טלקום בעת המלחמה".
ניתן להניח, למשל, כי בזק והוט "נהנות" בתקופה זו מגידול משמעותי בשיחות מקו נייח, תמסורת ובוודאי גם בדרישה לטלוויזיה רב ערוצית (אם כי כאן הן הודיעו על פתיחת ערוצים בחינם), אומר יעקובי. מאז תחילת הלחימה ביום שבת, ה-27 בדצמבר, רשמו מניות השתיים עלייה של 15% ו-11%, בהתאמה.
"החיילים שנכנסו לעזה, אמנם זנחו הטלפונים בפקודה, אולם התעבורה באזור הדרום גדלה בצורה חדה כולל השימוש באינטרנט סלולרי – אנשים צופים בחדשות ובתוכן אחר דרך מכשיר הסלולר. חברות השיחות הבינ"ל גם הן נהנות מגידול בשיחות נכנסות ויוצאות מהארץ לחו"ל ובשימוש מוגבר באינטרנט", אומר יעקובי ואומר לסיכום, כי "חברות התקשורת נהנות גם מתדמית של דואגות לתושבים אבל גם מגידול משמעותי בשירותים שהן מספקות".
השפעת השקת השירותים החוץ סלולריים
בנושא אחר נזכיר את האירוע החגיגי שערכה חברת פרטנר בשבוע שעבר בו השיקה את הפעילות החוץ סלולרית. יעקובי בחן את עיקרי החידושים שהציגה החברה ואת השפעותיהם הצפויות על השחקנים האחרים בענף.
על מה מדובר: פרטנר הופכת לספק קישוריות לאינטרנט (ISP) ותיבות דואר, לספקית שירותי טלפוניה פנים ארצית בטכנולוגיית VOB, ספקית גאדג'טים (מוצרים משלימים לשירותים).
החברה הודיעה גם, כי מחיר חבילות השירות יהיה קבוע ויאפשר צריכה כמעט בלתי מוגבלת של שיחות טלפון מהבית לכל יעד, כולל יעדים סלולריים. כדי לסכם את המהלך נציין את השקת פורטל תוכן משופר המאפשר צריכת תכנים הכוללים מוזיקה סדרות וסרטים.
"אני מעריך שהשפעת מהלכה של פרטנר צפוי להיות ארוך טווח ולזרז שינויים במבנה השוק", אומר יעקובי ומציין, כי "דווקא המהלך הזה ולא משרד התקשורת, הוא שייצר מבנה שוק המכיל שלוש קבוצות גדולות וחזקות שיתחרו על לב הצרכן, כנראה באספקט של שירותים ותוכן ולא באספקט של מחירים – בדיוק כפי שקורה כיום בענף הסלולר".
אנליסט לידר מעריך, כי "בטווח הקצר לא יחול שינוי מהותי בתוצאות החברות הפעילות בענף פרט לכך שסמייל עלולה להינזק יותר מהאחרים ובזק, למרבה האירוניה, אולי ליהנות יותר מהאחרים".