כיל נפלה 4.7%: "בחדרי המחקר אף אחד לא מצליח לקרוא את התמונה"

המניה מרכזת את מחזור המסחר הגבוה בבורסה, 214 מיליון שקל, ומושכת את החברה לישראל לירידות
אריאל אטיאס |

חודש אוקטובר היה החודש השחור ביותר שראו מחירי הסחורות מאז שנת 1949, לאחר שהמשקיעים ברחבי העולם מכרו באופן אגרסיבי בעוד הם מנסים להבין את עומק המיתון הצפוי בכלכלה הגלובלית וההשפעה על מחורי הגלם הנצרכים ביותר.

באוקטובר איבדו מחירי התירס 17.6%, מחירי החיטה נפלו ב-21.1% והסויה צנחה 11.5%, בעוד הדולר התחזק ב-9.67% ביחס לאירו (). מחירי הנפט, הנחושת וחיטה איבדו יותר מ-50% מרמות השיא אליהם הגיעו לפני מספר חודשים, בעוד הכלכלה האמריקנית התכווצה ברבעון השלישי בשיעור החד ביותר מאז 2001.

מניית כיל מאבדת היום כ-5% מערכה במחזור בולט יחסית לימי המסחר האחרונים נסחרת ברמות שפל של יותר משנה.

"לא קרה היום שום דבר מיוחד", אומר ל-Bizportal אחד האנליסטים הבכירים בשוק. "המשקיעים פשוט לא יודעים מה יהיה עוד חודשיים וככה גם בחדרי המחקר. כל הודעה מתפרשת לשני כיוונים".

האנליסט הבכיר, מתייחס באומרו "הודעה", להודעת חברת יצרנית הדשנים הרוסית אורלקלי מהימים האחרונים, כי עוד השנה תחתוך את תפוקת הייצור לדשני האשלג ב-500,000 טונות, כך שתעמוד על 4.9 מיליון טונות, בעקבות תנאי השוק הבעייתיים, לדבריה.

כמו כן, הודיעה אורלקלי כי בשנת 2010 היא תשבית את קווי הייצור שלה באזור פרם (Perm) לצורך תיקונים. ההשבתה צפויה לחתוך את תפוקת הייצור המקסימלית של אורלקלי ביותר מ-20% ל-5.5 מיליון טונות, מ-7 מיליון טונות, אמרה החברה בהצהרה.

"תחשוב על זה, מצד אחד, אחת מחברות האשלג הגדולות בעולם מצמצמת את ההיצע ובכך תורמת לעליית מחירים. מצד שני, ההחלטה להוריד עוד השנה את התפוקה וב-2010 לבטל כ-20% מיכולת הייצור מעלה תהיות לגבי הביקושים", אומר האנליסט.

נציין, כי סוכנות הייצוא של אורלקלי, חברת בלארוסיאן פוטאש (BPC), אחראית לכמעט שליש מייצוא האשלג העולמי. כמו כן, מסרה החברה, כי "משבר האשראי מעכב את יכולת החוואים לרכוש ולהשתמש בדשנים".

מחירי האשלג עלו בחודש ספטמבר לרמות שיא של 1,000 דולר לטון, אחרי שזינקו ביותר מפי 4 במהלך השנה כאשר הביקוש לדשנים חבר לחוסר ההיצע העולמי.

הוצאת הצרכנים בארה"ב נפלה בחודש ספטמבר בשיעור החד ביותר בארבעת השנים האחרונות והפכה את הרבעון לחלש ביותר בשלושת העשורים האחרונים, כך הראו נתונים ממשלתיים שפורסמו בשבוע שעבר. האבטלה נמצאת ברמות שיא של 5 שנים על 6.1% ומדד אמון הצרכנים נפל באוקטובר למה הנמוכה אי-פעם.

"אתה פשוט לא יכול לדעת איך יראה המיתון הזה. האם הוא יהיה הקשה ביותר שראינו, מי יודע מה יקרה למחירי הסחורות", אומר האנליסט ומוסיף, כי "ברור שאנשים ימשיכו לאכול, השאלה כמה טוב הם יוכלו וזה מה שישפיע על המחירים אותם גובים חברות הדשנים עבור האשלג".

גולדמן זאקס, פעם אחד מהתומכים הנלהבים בסחורות, אמר ב-23 באוקטובר שהסיכון "להאטה חדה בכלכלה הגלובלית" עשוי לשלוח את מחירי הסחורות אפילו נמוך יותר. קודלקו , אחד מיצרניות הנחושת הגדולות בעולם, אמרה שהנפילה האחרונה במחירי הסחורות מאותתת על סוף המחזוריות למתכות.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה