נדל"ן למגורים: עלייה במחירי השכירויות, תושבי חוץ OUT, פריפריה IN
שנת תשס"ח התחילה בתחושה ששוק הנדל"ן הישראלי חסין בפני השפעות משבר האשראי העולמי. המחצית הראשונה של השנה התאפיינה בעליות מחירים בשל התייקרות מחירי התשומות ובשל מעבר השוק לתמחור בשקלים, שגרם למוכרי דירות יד שנייה לעגל את המחירים כלפי מעלה. יחד עם זאת, במחצית השנייה של השנה הגיעה ההתפכחות, עם היעלמות תושבי חוץ ממפת הביקושים לדירות יוקרה שגררה ירידת מחירים של כ-10%, ועם החששות שהמשבר העולמי לא יפסח על השוק המקומי.
"המחצית הראשונה של השנה התאפיינה בעליית מחירים בשיעור של כ-5% ומעלה ובקצב מכירות משביע רצון הן בשוק הדירות העממיות והן בשוק הנדל"ן היוקרתי. במחצית השנייה של השנה התהפכה המגמה בשוק דירות היוקרה כאשר ביקושים ועליות מחיר בשיעור של כ-5% ומעלה נרשמו בעיקר בפרויקטים אטרקטיביים מבחינת מיקום ופסיליטיז שהם מציעים". אומר מנחם וייס מנכ"ל משותף בחברת אמבסדור ישראל.
ביקושים בפריפריה, יציאה מקיפאון בב"ש, כרמיאל ונהריה
מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה עולה כי ת"א המשיכה גם השנה לשמור על מעמדה כעיר המבוקשת ביותר. ערים נוספות שנהנו מהגירה חיובית השנה: פ"ת, חולון, נתניה ורחובות.
"העיר תל אביב שמרה על חוסנה ומעמדה גם השנה. עליות מחירים נרשמו גם בפריפריה של המרכז: פתח תקווה, נתניה, באר יעקב וראשל"צ. באזור הצפון, כמו למשל בכרמיאל הסתמנה השנה מגמת התאוששות מהמלחמה שהתבטאה בעלייה במספר העסקאות וברמות המחירים". אומר רן בן אברהם, סמנכ"ל ייזום ושיווק בחברת צמח המרמן.
"באר שבע התעוררה השנה לאחר כשלוש שנים של מוות קליני. למעשה כל האזור שבין קריית גת ואשקלון התעורר השנה. להערכתי תרמו לכך כביש 6 והרכבת. המחירים אמנם שמרו על יציבות אך פרויקטים שהואטו או הוקפאו, חזרו השנה לשוק". אומר דרור אוהב ציון, מנכ"ל דרא המשווקת פרויקטים ברחבי הארץ.
"החדשות הטובות הן שבשכונות החדשות בב"ש: רמות, נווה זאב וו' החדשה קיים ביקוש לדירות וקיימת פעילות נדל"נית. החדשות הפחות טובות הן שבכדי למכור דירה גם באותן שכונות נדרשות כ-4-6 חודשים, והמחירים הם כ-110-120,000 שקלים לחדר" מציין לוי יצחק, עורך מחירון הדירות.
עלייה במחירי השכירויות בכל הארץ
"במהלך השנה האחרונה נרשמו עליות מחירים מתונות ברוב אזורי הארץ. העליות המשמעותיות ביותר חלו באזור תל אביב ובעיקר במחירי דירות 2 חדרים.אם בספטמבר אשתקד המחירים ננקבו על ידי בעלי הדירות בדולרים ועמדו על ממוצע של 742 דולר לדירת 2 חדרים בת"א (שהם 3034 שקלים, לפי שער הדולר היציגהממוצע לחודש ספטמבר 2007), הרי שבחודש ספטמבר השנה, מחיר ממוצע לדירת 2 חדרים בת"א עומד על 3224 שקלים, עלייה של 6%." אומרת נעמי שולמן בניסטי, מנהלת פיתוח עסקי באתר madas
לדבריה עליית מחירי השכירויות נובעת הן מהמעבר ממחירים דולריים למחירים שקליים והן ממיעוט הבנייה החדשה הגורם לעלייה בביקוש לדירות להשכרה ולעלייה במחיריהן. גם חוסר הוודאות במשק המתבטא בחשש מרכישת דירות, גורם לגידול בביקוש לדירות להשכרה ושוב לעלייה במחירי השכירויות.
"השנה התאפיינה בעלייה דרסטית במחירי השכירויות הן במרכז והן בפריפריה. במרכז בשל עודפי הביקושים, ובפריפריה מפני שהצעירים לא רוכשים דירות אלא מחפשים פתרונות מגורים זמניים". מציין עפר שגיב, מנכ"ל חברת מיטל.
לדברי עדינה חכם, מנכ"ל אנגלו סכסון, במחירי השכירות למגורים חלה השנה עליית מחירים כללית של עד 25%, כשבולטים בעלייה אזורי הביקוש.
ביטול חוקים מנדטורים
"השנה נרשמה התקדמות בפסיקה בנושא הפקעות מקרקעין ויש יותר הבנה למצוקה של בעלי קרקעות. בשורה התחתונה מדובר על כך שחוקים מנדטוריים סוף סוף מבוטלים ומצטמצמות האפשרויות להפקיע קרקע מאזרח לטובת המדינה ללא תמורה. בנוסף, רשויות המשפט בארץ החלו להגביל רשויות מלהחזיק קרקעות מופקעות מבלי לעשות בהן שימוש". אומרת שמאית המקרקעין והמשפטנית נחמה בוגין.ן
מגדלי יוקרה גם בפריפריה
"בשוק כולו מתפתחות שתי מגמות הפוכות: האחת ביקושים לצמודי הקרקע והשנייה ביקושים לרבי קומות. בעקבות ההחלטה שהתקבלה בממשלה לא לאפשר בנייה של צמודי קרקע בין כרמיאל לבאר שבע, נוצר מצב שמלאי הקרקעות שהופשרו לבנייה מלפני ההחלטה, נחטפות. במקביל הטרנד של רבי הקומות זלג לערים מחוץ תל אביב והביא עמו את בשורת דירות היוקרה, שקוסמת לקהל יעד אמיד גם בפריפריה". אומר ברק פז, מנהל שיווק חברת יובל אלון.