השווקים רועדים: איפה להשקיע ואיפה לא?
בתקופות קשות הנטייה הטבעית שלנו היא להימלט למקומות מסתור הנראים לנו כיציבים , המצב בשוק ההון כרגע ללא ספק מוגדר כמפולת ורבים תוהים היכן למצוא מחסה. שני מקומות מסתור מסתמנים כברורים כרגע אצל המשקיע הישראלי: 1. השקל- כניסה מאסיבית לקרנות כספיות ופיקדונות בבנקים. 2. אג"ח הממשלתיות – בעיקר צמודות אך גם לא צמודות , ואליהן נלוות השקעה בתל בונד 20.
אין לי ספק שמקום המסתור הראשון, ההשקעה בשקל קצר, מגלם בתוכו מקום מפלט טוב יותר למשקיע הישראלי, ופוטנציאל ההפסד בו הוא פוטנציאל ההפסד האלטרנטיווי, כלומר, אפיקים אחרים כגון מט"ח אשר עשויים להניב הרבה יותר אך למרבית המשקיעים הסיכון בכך אינו מוצדק.
לעומתו אפיק ההשקעה השני, האג"ח הממשלתי והאג"ח המדורג גבוה(תל –בונד 20), עשויים להתגלות כמקום מסתור מסוכן, שההפסדים בו עשויים להיות משמעותיים ביותר, ולהלן ההסבר: הריבית הנובעת משערי אג"ח החוב הארוכות של מדינת ישראל הינה נמוכה כפי שניתן לראות בטבלה שבתחתית העמוד.
נכון, סביר להניח שלגבי האג"ח הממשלתי של מדינת ישראל כפי שאנו מכירים אותה, רמת הסבירות לאי יכולת פירעון הינה נמוכה, אך עדיין האם המשק הישראלי במצב כה טוב שהריבית ארוכת הטווח בו היא כה נמוכה? כנראה שלא.
לפי הנתונים האחרונים של האוצר ורשויות המס, ישראל צועדת בצעדים בטוחים להאטה כלכלית משמעותית ואף למיתון, נתוני גביית המיסים לחודשים יוני ויולי הראו ירידה משמעותית בגביית המיסים הישירים (מס חברות ומס הכנסה) כתוצאה מההרעה בפעילות החברות במשק, אך בחודש אוגוסט לפי פרסומים מרשויות המס, אנו מתחילים לראות האטה גם במיסוי העקיף (המע"מ) נתון המשקף ירידה ברמת הצריכה במשק , ומעיד על האטה חדה צפויה.
האטה הצפויה תפגע קשות בהנחות תקציב המדינה ל-2009, שמושתת על תחזית צמיחה של 3.5% ,הנחה שגם האוצר יודע שכרגע נראית מופרכת, וסביר להניח שתחזית הצמיחה תופחת לרמות נמוכות מ-3% (לדעתי לכיוון ה-2%-2.5%) , ואזי הגירעון בתקציב המדינה יעמוד בשנת 2009 על כ-15 מיליארד שקל, גרעון שיגדיל את הסיכון בישראל כלפי העולם, וידרוש גיוס מאסיבי של אג"ח למימונו, שני אלו ילחצו את התשואות של אג"ח כלפי מעלה ולדעתי צפויים אלו לחצות את קו ה 4% צמוד. במילים פשוטות עליית התשואות באג"ח כתוצאה מההרעה במשק, צפויה להסב למשקיעים באפיק ה"בטוח" הזה כ-10% הפסד בשנה הקרובה (עליית תשואה של 1% על אג"ח ל10 שנים). וזה עוד לפני הירידה החדה הצפויה בקצב האינפלציה, הצפויה להקטין משמעותית את הכדאיות בהשקעה באפיק הצמוד. קל וחומר לגבי מדדי התל- בונד 20 שלהערכתי תשואותיהן עשויות לזנק ל-5.5% בחודשים הקרובים, ואזי ההפסד צפוי להיות כ-6%-7% באפיק בטוח יחסית, אז מה עושים?
לזהירים אני מציע להמשיך להשקיע בכספיות ולהתרחק מהתל-בונד או מצמודים ארוכים, לאמיצים להשקיע בחסר במדדי התל בונד 20 (יש מכשיר כזה), ולחכמים לשלב את שני הדברים.
מאת: מיכה צ'רניאק, מנכ"ל בית ההשקעות להבה