חברת המחקר BdiCoface: "קושי בגיוס אשראי הוביל חברות רבות להשתמש בהון העצמי"

חלה עלייה סיכון העסקי של המשק ברבעון השני בעקבות האטה במשק בשילוב התייקרות חומרי הגלם וירידת שער הדולר
אריאל אטיאס |

ברבעון השני של השנה נרשמה הרעה של יומיים בממוצע ימי הפיגור בכלל המשק לעומת הרבעון הראשון, וכמו כן חלה עליה בסיכון העסקי של המשק ברבעון השני של השנה בעקבות האטה במשק בשילוב התייקרות חומרי הגלם וירידת שער הדולר, כך עולה היום מסקירותת חברת המחקר BdiCoface.

מסקירת נתוני מוסר התשלומים לחודש יוני עולה, כי במהלך חודש יוני נרשם שינוי בסך ימי האשראי בפועל (ימי פיגור + ימי אשראי בהסכמה) במשק הישראלי: מספר ימי הפיגור בתשלומים עמד על 10 ימים, הרעה לעומת 9 בחודש הקודם ובדומה לחודש המקביל אשתקד. מספר ימי האשראי הניתנים בהסכמה על-ידי הספקים עמד על 90 ימים, גידול של יום אחד לעומת החודש הקודם.

הגדלת ימי אשראי בהסכמה מצד ספקים

כלכלני BdiCoface מציינים כי חברות רבות מתקשות לגייס אשראי ונאלצות להשתמש בהון העצמי שלהן על מנת לממן את פעילותן. בנוסף, מצוקת האשראי של חברות מובילה להפעלת לחץ על הגדלת ימי האשראי בהסכמה מצד הספקים.

ענף ייצור וסיטונאות מוצרי נייר וקרטון מוביל בחודש יוני את הרשימה כענף עם מוסר התשלומים הטוב ביותר. מספר ימי הפיגור בענף זה עמד בחודש החולף על יום אחד בלבד, שיפור של שלושה ימים לעומת חודש קודם. לעומת זאת, ענף ייצור וסיטונאות חומרים ותשומות לבנייה הוביל את רשימת הענפים עם מוסר התשלומים הרע ביותר. מספר ימי הפיגור בענף בחודש החולף עמד על 23 ימים, הרעה של 9 ימים לעומת החודש הקודם.

הענפים בהם מוסר התשלומים הוא הטוב ביותר בחודש יוני

הענפים בהם מוסר התשלומים הוא הרע ביותר בחודש יוני

מדד הסיכון המשולב

על-פי מדד הסיכון המשולב שלBdiCoface , נמשכת המגמה המעורבת של החודשים האחרונים בסיכונו העסקי של המשק גם בחודש יוני. הדירוג העסקי של המשק עמד על כ-5.83, שיפור קל בהשוואה לכ-5.87 בחודש אפריל. לעומת זאת, בהשוואה לחודש יוני אשתקד, נרשמה הרעה בסיכונו העסקי של המשק (אז עמד הסיכון העסקי של המשק על כ-5.70).

דירוג הסיכון ברבעון השני ב- 2008 עמד על 5.84, הרעה לעומת הרבעון המקביל אשתקד בו מדד הסיכון עמד על 5.72. חברת המחקר גורסת, כי חוסר היציבות בשווקי העולם, התייקרות חומרי הגלם וירידת שער הדולר לעומת השקל הינם הגורמים העיקריים לעלייה ברמת הסיכון של המשק ברבעון האחרון.

על-פי הנתונים כ-17.9% מהחברות והעסקים שנבדקו על ידי כלכלני הקבוצה דורגו ברמת סיכון מעל הממוצע (דירוגי סיכון 7 ו-8), גידול בהשוואה לחודש קודם.

ירידה חלה בשיעור החברות המדורגות ברמת הסיכון הזניחה והנמוכה (דירוג סיכון 1 עד 5) וברמת הסיכון הממוצעת (דירוגי סיכון 5 ו-6) לעומת החודש הקודם: כ-6.7% מהחברות דורגו ברמת סיכון זניחה ונמוכה (לעומת 6.9% בחודש הקודם) וכ-59.9% דורגו ברמת סיכון ממוצעת (לעומת 60% בחודש הקודם).

תעשיית הכימיקלים מובילה את רשימת הענפים החזקים והבטוחים ביותר חודש שלישי ברציפות

את רשימת הענפים החזקים והבטוחים ביותר, מוביל חודש שלישי ברציפות ענף הכימיקלים. מדד הסיכון של הענף עמד על כ-5.18 בחודש החולף לעומת 5.22 בחודש מאי.

סיכונו העסקי של ענף תעשיית המתכת המדורג במקום השני בדירוג הענפים החזקים רשם ירידה בשיעור של כ-3.8% לעומת החודש הקודם ועמד על כ-5.67.

ענף תעשיית הגומי והפלסטיק עלה אל המקום השלישי ברשימת הענפים החזקים והבטוחים ביותר עם דירוג סיכון של 5.69.

ענף תעשיית הנייר והקרטון, ירד אל המקום הרביעי לאחר הרעה משמעותית בשיעור של כ-9.2% שנרשמה ברמת הסיכון בחודש החולף.

במקום החמישי ברשימה נמצא ענף תעשיית הקוסמטיקה הפרמצבטיקה והדרגנטים עם רמת סיכון של 5.85.

לראשונה מחודש דצמבר 2007, מוביל שוב ענף ההובלה היבשתית את רשימת הענפים החלשים והמסוכנים ביותר במשק. סיכונו של הענף עמד על רמה של 6.88 לעומת החודש הקודם בו עמד על רמה של 6.60.

ענף שיווק וסיטונאות מוצרים ברי קיימא רשם את השיפור המשמעותי ביותר, בהשוואה לשנה הקודמת. בחודש יוני רשם הענף הטבה בשיעור משמעותי של 9.1%. לעומת זאת, הענף שמצבו הורע בצורה המשמעותית ביותר בהשוואה לשנה שעברה היה ענף שיווק וסיטונאות טקסטיל ביגוד והנעלה - הרעה ניכרת של כ- 26%.

הענפים שעברו את ההטבה המשמעותית ביותר במצבם

הענפים שעברו את החמרה המשמעותית ביותר במצבם

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה