אמיר אדר על דברי מנכ"ל פוטאש: "הקנדים חוששים שהזינוק במחיר האשלג יפעל נגד היצרניות"
יצואניות האשלג הגדולות בעולם חוששות כי עליות המחירים התכופות עשויות לפעול בסופו של דבר כנגדם וליצור עוינות מצד הקניינים והחקלאים שעשויים לפגוע בביקושים לדבר החם ביותר בתעשיית האגרוכימייה הגלובלית, כך אומרים היום בהראל בהתייחס לדברי מנכ"ל פוטאש (סימול: POT) ביום חמישי האחרון.
ביום ה' האחרון פרסמה פוטאש תוצאות מצוינות לרבעון הראשון של שנת 2008 תוך שהיא מעלה תחזיות להמשך השנה. שיחת הוועידה אשר אופיינה באופטימיות המתבקשת הקיפה נושאים רבים ומגוונים אשר ברובם מוכרים.
אמיר אדר, מנהל מחלקת Sell Side בהראל פיננסים המתייחס לדבריו של ביל דויל, מנכ"ל פוטאש ואומר, "הקנדים אינם שותפים לאגרסיביות של הרוסים וסבורים כי החקלאים בברזיל ובדרום מזרח אסיה צריכים לעכל את רמת ה- 750/ 725 דולר לטון (החל מיוני 2008) בטרם תבוצע עלייה ל- 1,000 דולר לטון".
"הנהלת פוטאש סבורה כי המחירים יגיעו לרמה זו אך לא ביולי 2008. על כן אין כוונה לפי שעה לעלות מחירים והתחזיות החדשות לשנת 2008 אינן כוללות מחיר הגבוה מ- 750 דולר לטון", אומר אדר.
בהראל נוקטים במשנה זהירות ומציינים שהתנהגות זו, המשדרת אחריות כלפי הקניינים בברזיל ובדרום מזרח אסיה, עשויה להתפרש כספין נוסף מבית היוצר של דויל וכי גם CANPOTEX תעלה מחירים כבר במהלך הרבעון הרביעי. "אנו לא פוסלים תרחיש זה על הסף, אולם ממליצים להסתכל על הצהרה זו מזווית נוספת".
האנליסטים סבורים כי בכך שאינה מבצעת העלאה, מאותתת פוטאש לרוסים כי כדאי להם להרפות מדוושת המחירים. "להערכתנו הקנדים חוששים כי עליות המחירים התכופות עשויות לפעול בסופו של דבר כנגד יצרניות האשלג וליצור עוינות מצד הקניינים והחקלאים. על כן, התנהלות זו משדרת רצון למתן את עליות המחירים העתידיות ולהחזיר את הענף למתווה של עליות מדודות".
אדר מציין, כי אין להסיק מכך כי שוק האשלג נחלש, אלא שקיימים הבדלי גישות בין שני התאגידים הגדולים, CANPOTEX ו- BPC אשר אותם ניסח ביל דויל באופן הבא: "אנו מעונינים שהלקוחות שלנו ישתו ממזרקת השתייה ולא מצינור כיבוי האש". נזכיר כי מחירי הסחורות החקלאיות תומכות ברמת המחירים הגבוהה בדשנים וכיום כל דולר שמושקע בדשנים מניב כ-3 דולר במכירת תירס בארה"ב וכ-7.6 דולר במכירת חיטה בהודו.
בהתסכלות מקומית, בנוגע לכימיקלים לישראל, אומר אדר, כי "נתוני התעשייה ממשיכים לתמוך בהמלצתנו החיובית על החברה, משקל יתר ומחיר יעד של 76 שקל. יחד עם זאת אין אנו ממליצים לפי שעה לקחת בחשבון את רמת ה- 1,000 דולר החל מיולי 2008 שכן לא מן הנמנע שחברות נוספות בענף, ביניהן כיל, ימנעו מלבצע עליית מחירים נוספת וימתינו עד להעלאה מצד הקנדים".