למרות איום השביתה: אולמרט וישי הקפיאו מחיר הלחם

המאפיות מאיימות לשבות כבר ממחר. ההקפאה מונעת עליית מחירים של 8.3% ותהיה בתוקף עד לסוף חודש ספטמבר. האופים מאשימים את טחנות הקמח בלחץ להעלאת המחיר כבר עכשיו
שי פאוזנר |

ראש הממשלה ומ"מ שר האוצר, אהוד אולמרט וסגן רוה"מ ושר התמ"ת, אלי ישי, חתמו על הארכת תוקפו של הצו לקיבוע מחיר הלחם בפיקוח לשוק הקמעונאי בשלושה חודשים נוספים. הכוונה להקפאת המצב עד לסוף חודש ספטמבר 2007. בימים האחרונים נשמעות הערכות ואיומים לפיהם, יחלו המאפיות בשביתה כבר ממחר אם אכן יוקפאו המחירים.

בעלי מאפיות גדולות מסרו כי טחנות הקמח מסרבות למכור קמח במחיר הישן ודורשות להעלות את המחיר כבר עכשיו, בשל עליית מחירי החיטה בעולם.

באורצ אומרים כי חתימה זו מונעת העלאה נוספת במחיר לצרכן של כ-8.3%, בהתחשב בעדכון מחיר הלחם ככל שיידרש מהשינויים במחירי תשומות הייצור. עם זאת, דורשים בעלי המאפיות להעלות את מחיר הלחם ב-10%.

צו זה נכנס לתוקף בראשית מאי 2006, בד בבד עם העלאת מחירי הלחם ב-7% והציב מנגנון הקובע את המחיר שמשלמות המאפיות לקמעונאים (רשתות השיווק).

משרד האוצר ומשרד התמ"ת החליטו על בחינה משותפת של סוגיית הפיקוח על מחירי הלחם על ידי יועץ כלכלי חיצוני. וועדת המחירים ביקשה לבחון, הן את אופן הפיקוח הראוי על מחירי הלחם, והן את הצורך בהמשך הפיקוח.

כיום אופות 16 מאפיות תעשייתיות לחם הנמצא בפיקוח (17% מכלל היצע הלחם בישראל), מתוכן 11 מאפיות שייכות לשלושה הבעלים הגדולים בענף: אנג'ל ; ברמן; אהרונסון + דוידוויץ. יש לזכור כי מרבית מחירי מוצרי הלחם שמיוצרים על ידי מאפיות אלה אינם מפוקחים. בנוסף, נציין כי קיימות מאות מאפיות קטנות ושבמרבית מרכולי רשתות השיווק קיימים תנורים לאפיית לחמים ועוגות.

מדובר בסך הכל - בלחמים ופיתות בכ-2 מיליארד שקל, מתוכם עומדות מכירות הלחמים בפיקוח על כ-350 מיליון שקל.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה