זעזועים בצמרת דירוג D&B: פועלים - הגוף החזק בארץ

הבנק את מקומה של טבע בראש הרשימה. כי"ל קפצה למקום השני כשהשווי המצרפי של 100 הגדולות בבורסה רשם עליה של 20% בהשוואה לתקופה המקבילה ועומד על - 120 מיליארד ד'
יוסי פינק |

D&B - דן אנד ברדסטריט ישראל חשפה היום (ב') את מדד העוצמה לשנת 2007 במסגרת דירוגי דנס 100. ממדד העוצמה עולה כי בנק הפועלים היא הפירמה החזקה במשק. הבנק הרוויח בתקופה של תשעת החודשים הראשונים של שנת 2006 את הסכום הגבוה ביותר מבין החברות במשק –כ-577.2 מיליון דולר, לעומת כ-499.3 מיליון דולר בתקופה המקבילה ב-2005 ועלה שלב אחד לעומת הדירוג בשנה הקודמת. כימיקלים לישראל של קבוצת החברה לישראל עלתה ארבעה שלבים למקום השני, והרוויחה בתשעת החודשים הראשונים של 2006 כ-283.8 מיליון דולר. טבע, יצרנית התרופות הגנריות המובילה בעולם, ירדה שני שלבים למקום השלישי. כלכלני דנס 100 מציינים כי ירידה זו, אינה מעידה על בעיה בעסקי טבע בשנה החולפת, אלא נובעת מהוצאות חד פעמיות בגין רכישת איווקס. טבע ממשיכה לבנות את עוצמתה הבינלאומית תוך כדי רכישות ומיזוגים וסביר כי היא תשוב השנה להוביל בדירוג הרווחים ובדירוג מדד העוצמה בכלל .

מניתוח הדירוג עולה כי השווי המצרפי של 100 החברות הגדולות בישראל מגיע לכ-120 מיליארד דולר, לעומת כ- 100 מיליארד דולר בשנה שעברה - גידול של כ-20%. כמו כן, חל גידול שנתי כ-23% בהכנסות המצרפיות של 100 החברות ל-86 מיליארד דולר, אך מנגד חל קיטון של 10% ברווח הנקי הכולל של 100 החברות ל-6.3 מיליארד דולר.

במסגרת מדד העוצמה נבחנה השנה גם יציבות החברות המדורגות במדד במשך השנים אחרונות. בנק הפועלים מדורג במקום הראשון גם במדד היציבות, הבנק לא עזב את השלישייה הפותחת מאז שנת 2001. במקום השני נמצאת טבע, שמאז שנת 2002 נמצאת במקום הראשון, מלבד השנה. את השלישייה הראשונה חותם בנק לאומי שמאז 2001 תמיד דורג ברביעייה הראשונה. היציבות נבחנת בממוצע ספרת הדירוג מאז שנת 2001 ובסטיית תקן של ספרת הדירוג.

לדברי ראובן קובנט, מנכ"ל דן אנד ברדסטריט ישראל: "מדד העוצמה המהווה את המדד המוביל של דירוגי דנס 100, משקף השנה, את עוצמתו של המשק הישראלי, את המשך הצמיחה והשיפור בכל הענפים. רוב החברות המובילות במשק הגדילו את רווחיהן ובמקביל עלה גם שווי שוק שלהן בבורסה". לדבריו, בלט השנה מגזר הבנקים ובינהם בנק הפועלים אשר עלה למקום הראשון בדירוג מדד העוצמה .

"רווחי הבנקים קשורים קשר הדוק למצב המשק", הוסיף קובנט, "בתקופה של צמיחה ושיפור באווירה הכלכלית הבנקים הם מהראשונים ליהנות. ראינו זאת בתוצאות העסקיות שלהם בשנה שעברה ואנו רואים זאת גם בדירוג הבנקים במדד העוצמה. תנופתו וצמיחתו של המשק ניכרת גם בענפי המשק אחרים כגון חברות האחזקה, וחברות הנדל"ן אשר במקביל לשיפור מקומי הן פרצו והתרחבו בעולם".

עוד בסקטור הבנקאות, מעבר לבנק הפועלים שכבש את הפיסגה, דורג בנק לאומי במקום הרביעי, בדומה לשנה שעברה, בנק דיסקונט שנרכש על ידי מתיו ברונפמן עלה שלושה שלבים למקום ה-12, בנק מזרחי טפחות עלה בשני שלבים למקום ה-19 והבנק הבינלאומי נותר במקום ה-25.

גם מגזר האנרגיה בלט ב- 2006 במקביל לעלייה שנרשמה במחיר הנפט. קבוצת דלק (דלק קבוצה ) של יצחק תשובה עלתה חמישה שלבים, למקום השביעי. אלון ארה"ב ודלק ארה"ב שהונפקו בשנה החולפת בבורסה האמריקנית, נכנסו לדירוג למקום ה-18 וה-22 בהתאמה. חברת פז נפט , של צדיק בינו שהנפיקה את מניותיה לקראת סוף השנה שעברה בבורסה בת"א, נכנסה למקום ה-46 בדירוג מדד העוצמה. מנגד, חברת החשמל הדרדרה בדירוג מהמקום ה-5 בשנה שעברה למקום ה-14 השנה, ואלון דלק ירדה שלושה שלבים למקום ה-26.

בדירוג מדד העוצמה לשנת 2007 בולטת, גם התחזקותן של חברות האחזקה וזאת בהמשך למגמה בשנים האחרונות. החברה לישראל, ירדה בדירוג השנתי מהמקום השלישי לשישי, אולם בקבוצת חברות האחזקה של נוחי דנקנר נרשמה ברוב המקרים עלייה נאה. אידיבי פיתוח עלתה שלב למקום התשיעי, דיסקונט השקעות עלתה חמישה שלבים למקום ה-11, אי.די.בי אחזקות עלתה שני שלבים למקום ה-17, אך מנגד ירדה כלל תעשיות 9 שלבים למקום ה-37. עוד בלטו בתחום, קבוצת הדלק של יצחק תשובה שעלתה מהמקום ה-12 למקום השביעי ואפריקה ישראל של לב לבייב שעלתה מהמקום ה-22 למקום ה-16.

תחום הנדל"ן גם המשיך להתחזק בשנה החולפת. את התחום מובילה גזית גלוב הנשלטת על ידי חיים כצמן, שעלתה 15 שלבים למקום ה-31. אחריה בדירוג נמצאת דלק נדל"ן שעלתה 18 שלבים למקום ה-51 ושלישית בדירוג מבני תעשיה של אליעזר פישמן שעלתה 15 שלבים למקום ה-60. כלכלני דנס 100 מציינים כי העוצמה של תחום הנדל"ן באה לידי ביטוי גם במספר החברות המדורגות .

השנה נכללו בדירוג 12 חברות נדל"ן, בעוד ששנה שעברה נכללו בדירוג 8 חברות ולפני שנתיים 5 חברות בלבד. שוויין המצרפי של החברות בסקטור הנדל"ן היווה 4% משווין של כלל החברות המדורגות, בהשוואה ל-2.3% בדירוג דנס 100 אשתקד, ו-1.7% בלבד לפני שנתיים. מגמה זו, מציינים כלכלני דנס 100, מבטאת גם את ההתאוששות בענף הנדל"ן המקומי וגם את המשך ההתרחבות של חברות הנדל"ן לחו"ל .

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה