ארה"ב: יצרנים קונים במחירים גבוהים יותר

כך הראה מדד המחירים ליצרן שהתפרסם היום. נתון מחירי הליבה עלה באופן החד ביותר מאז 1980, מה שמאיץ את קצב האינפלציה הרבה מעל הצפוי. בנוסף התפרסם נתון היתרי הבנייה שרשם ירידה של 3%
אריאל אטיאס |

היום פירסם משרד העבודה האמריקני את מדד המחירים ליצרן (PPI) לחודש נובמבר אשר הראה עלייה של 2%, העלייה הגדולה ביותר מנובמבר 1974. מדד הליבה (CORE PPI) (בניטרול אנרגיה ומזון) עלה 1.3%, עקב עליית מחירי הרכב והמשאיות, לאחר ירידה של 0.9% באוקטובר. זה העלייה החדה ביותר במדד הליבה מאז 1980. הקפיצה הגדולה במדד הייתה בניגוד חזק למדד המחירים לצרכן, אשר נשאר ללא שינוי (גם במובני ליבה) בחודש נובמבר.

לאחר הפירסום, מתודלקים בחחשות מאינפלציה מתחדשת, ירדו מחירי אגרות החוב וכמו כן הורידו את התשואה המתקבלת לחוזה של 10 שנים ל-4.6%. בהמשך מחירי האגרות התאוששו קלות, אך השאירו את התשואה סביב ה-4.58%.

רוב האנליסטים צפו כי מדד המחירים ליצרן יעלה ב-0.7%, למרות שהיו כאלה שצפו שיעלה בהרבה יותר. לגבי מדד הליבה הם צפו כי יעלה ב-0.3%. בצפייה של שנה אחרי שנה מדד המחירים ליצרן עלה 0.9% ומדד הליבה עלה 1.8%.

כלכלן בכיר מ-RBS Greenwich Capital, סטפן סטנלי, אמר כי "אנחנו ממשיכים להלום ברעיון שמדד המחירים ליצרן אינו חשוב". סטנלי הוסיף כי, הפד לא מבסס את המדיניות המוניטרית שלו על מדד המחירים ליצרן.

רוב העלייה במדד המחירים ליצרן באה מכיוון מחירי האנרגיה אשר עלו ב-6.1%. מחירי הבנזין עלו ב-17.9%, מחירי הדלק לחימום בתים עלו ב-7.7%. באותו הזמן, מחירי הגז הטבעי עלו ב-5.9%.

ההפתעה בנתון הליבה של מדד המחירים ליצרן נרשמה לזכות העלייה הגדולה במחירי המכוניות והמשאיות, אשר סבלו מירידות חדות בחודש אוקטובר. מחירי המכוניות בנובמבר עלו ב-2.2% לאחר שנפלו 2.3% באוקטובר. מחירי המשאיות הקלות עלו 13.7% לאחר שסבלו מירידה של 9.7% באוקטובר. דיוויד גרינלו, כלכלן במורגן סטנלי אמר "אי היציבות בקטגוריית כלי הרכב במדד יצאה לגמרי משליטה". גרינלו ציין כי "הטלטול החד במחירי המכוניות, שמופיע כמעט כל חודש, הוא לא עיקבי עם דפוס התמחור בעולם האמיתי".

מחירי מוצרי התווך המיועדים לעיבוד נוסף עלו ב-0.7% אבל מדד הליבה של מוצרי התווך ירד ב-0.3%, בחודש נובמבר. בהסתכלות שנתית מדד הליבה נמצא כעת בעלייה של 5.1%, לאחר שהיה בשיא של 8.3% באוגוסט. הפד צופה מקרוב במדד הליבה של מוצרי התווך, כדי לבחון סימני עליות של לחצים אינפלציונים. ב-20 שנה האחרונים הפד תמיד חיכה עד אשר מדד הליבה של מוצרי התווך יגיע לשיאו לפני שהקל במדיניות המוניטרית.

נתון מאקרו אחר שהתפרסם היום היה נתון התחלות בנייה לחודש נובמבר. הנתון הראה עלייה של 6.7% לרמה של 1.588 מיליון (בקצב שנתי). לעומתו, נתון התירי הבנייה, הראה ירידה של 3%, לרמה הנמוכה ביותר בתשע שנים האחרונות, לקצב שנתי של 1.506 מיליון. הצפי לנתון היה לירידה לקצב שנתי של 1.535 מיליון, מקצב שנתי של 1.553 מיליון יחידות באוקטובר.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה