רוח חדשה בכנפי אל על? או תיקון טכני שיגרתי?
מנכ"ל אל על - חיים רומנו סיפר בשיחה עימנו אמש, כי בכנס סוכני נסיעות, בו נטל חלק לאחרונה, העלו עמיתיו בפניו את החשש מהאיום האיראני, דבר הממחיש את נקודת מבטם של תיירים על האזור. המצב הביטחוני בישראל די נפיץ ונתון לשינויים קיצוניים, אשר עשויים שוב להשפיע על זרימת התיירים לישראל ועל שימוש בכלי התחבורה האוויריים אליה. מנכ"ל אל על מספר כי לחברה נגרם נזק של 45 מיליון דולר בשורה התחתונה, כתוצאה ממלחמת לבנון השנייה.
נכון, אי אפשר להתעלם מהעליות האחרונות שרשמה מניית אל על, אך העם הן מצביעות על שינוי?
את שנת 2006 פתחה מניית אל על כשהיא בשיאה, זאת לאחר שבשנת 2005 שברה החברה שיאים אשר כללו רווח נקי של 64 מיליון דולר. מניית החברה נסחרה בתקופה זו בשער של 4.07 שקל, ששיקף לה שווי של 1.632 מיליארד שקל. אך מאז הכל היסטוריה. את 9 החודשים הראשונים של 2006 תעדיף החברה והמשקיעים בה לשכוח. במהלך תקופה זו ועד לתחילתו של חודש ספטמבר האחרון איבדה מניית אל על כמחצית מערכה, עד לשער של 1.99 שקל למניה, אשר שיקף לה שווי של 799 מיליון שקל. כתמיד - חברת התעופה הגדולה בישראל מנווטת על ידי שלושה פרמטרים עיקריים: מחירי הדלק הסילוני, שערי החליפין והמצב הגיאופוליטי. במבט לאחור, שלושת הפרמטרים הללו לא שיחקו לטובת החברה. מחירי הנפט נשקו לרמה של 80 דולר לחבית, הדולר נחלש ביותר מ-6% והמצב הגיאופוליטי סבל מחוסר יציבות והסתיים במלחמה בתקופת הקיץ, שהינה התקופה החזקה ביותר של החברה. נוסיף לכך, כי התחרות הגוברת בשוק התעופה וסכסוך העבודה עם העובדים לא הוסיפו אף הם ביטחון למשקיעים.
לפני כחודש, בתחילתו של ספטמבר, כאשר המניה נסחרת בשער הנמוך ביותר מאז תחילת השנה (1.99 שקל), חל היפוך במניית החברה, והיא החלה לטפס כשהיא מוסיפה לערכה כ-20%. אז מה עומד מאחורי העליות?.
הסיבה הנראית לעין הינה מחירי הנפט שירדו מיולי האחרון במעל ל-20 דולר לחבית, דבר אשר ללא ספק צפוי להקל על הוצאותיה החברה, שהוצאות הדלק הסילוני היוו ברבעון השני של 2006 כ-27% ממחזור מכירותיה.
מניות חברות התעופה נהנו משחיקת מחירי הנפט, אך מניות אלו הגיבו בעליות החל מחודש יוני עם המהפך במחירי הנפט, כשלעומתן "נזכרה" מניית אל על להגיב באיחור של חודש וחצי. ניתן להאשים בכך את המלחמה בצפון. אך נקודה זו יוצרת סימן שאלה – האם מחיר הדלק הסילוני הוא הגורם לעליות? ובמידה וכן, האם תזוזה מחודשת שלו כלפי מעלה תשלח את מניית אל על שוב אל מחירי השפל של תחילת ספטמבר?
מנגד, שני הפרמטרים הנוספים לא תומכים בחברה. מטבע הדולר, עליו מבוססות הכנסות החברה, ממשיך להיחלש למול השקל המקומי ועל פי מרבית ההערכות בשוק לא צפוי לבצע סיבוב פרסה בקרוב. לחברה אשר הכנסותיה בדולרים וחלק ניכר והוצאותיה בשקלים, מצב זה עשוי לקבל ביטוי שלילי לא מבוטל בתוצאותיה הכספיים.
בנוסף לכך, כפי שאמר מנכ"ל החברה, חיים רומנו, ניצב ברקע כל העת המצב הגיאופוליטי הלא מזהיר באזורנו.
כאמור, למרות היחלשות הנפט, שני הפרמטרים האחרים אינם תומכים במניית אל על. אז מה בכל זאת דוחף את מניית אל על מעלה?
ניסנו כאמור לקבל את התרשמותו של מנכ"ל החברה לעליות. בשיחה עימו, רומנו לא ביטל את השפעת היחלשות מחירי הנפט, אך בחר להביע את תמיהתו על כך שמניית החברה איבדה אחוזים כה רבים מערכה.
רומנו לא מוצא סיבה מספקת לירידות החדות במניית אל על מתחילת השנה, כשהוא מעריך כיום את שוויה של אל על בקרבת השווי בו פתחה את השנה. לדבריו, אין בכוונת החברה להסתמך על תחזיות ותקוות לצמיחה מואצת בתיירות (תחזיות אלו התבדו לאחרונה) ומבטיח לנצח במגרש אחר – ההתייעלות. רומנו שולל דיבורים על משבר " אל על הינה חברה חזקה, אין ירידה בביצועים וביכולתה לעמוד בפני הקשיים שמציב השוק".
לאחר תשואה חיובית חודשית בשיעור של 20%, המבחן של אל על יגיע בשבועות ובחודשים הקרובים. אמון מחודש של המשקיעים עשוי להצעיד את מניית החברה קדימה, ואולי אף לעבר השווי אותו מעניק רומנו לחברה. אחרת, עשויים 20 אחוזי התשואה להתגלות כתיקון טכני שיגרתי לצניחה חופשית.