חישוב מקל של מס בניגוד לנוסחאות הקבועות בחוק

מאת: עו"ד יניב שקל ועו"ד (רו"ח) מאורי עמפלי רו"ח

בעקבות פסק דינה התקדימי של ועדת הערר, בעניין אברהם פוליטינפתחה הדרך לפני נישומים ליהנות משיעורי מס נמוכים ומהחזרי מס בגין מכירת נכסים.
עו"ד לילך דניאל |

הכותבים טוענים, כי בעקבות פסק דינה התקדימי של ועדת הערר, בעניין אברהם פוליטי (ו"ע 5002/05), שניתן לפני מספר ימים, נפתחה הדרך לפני נישומים ליהנות משיעורי מס נמוכים ומהחזרי מס בגין מכירת נכסים.

מכירת מקרקעין בישראל חייבת, ככלל, במס שבח מקרקעין. תיקון 50 לחוק מיסוי מקרקעין (שבח, מכירה ורכישה), התשכ"ג-1963 [להלן - "חוק מיסוי מקרקעין"], חילק לשניים את מיסויו של השבח (הריווח), הנצמח בעת מכירה של מקרקעין, אשר נרכשו לפני יום 7.11.2001: המחוקק קבע, כי השבח הנצמח עד יום 7.11.2001, הידוע גם בשם "יום התחילה", יחויב במס בשיעור הרגיל, החל על יחיד או על חברה בעת המכירה. דהיינו, נכון לשנת 2006 - שיעור 49% ברמת היחיד, ושיעור 31% ברמת החברה.

לעומת זאת, באשר לחלק השבח, הנצמח לאחר יום התחילה, הנישום היחיד יחויב במס, בשיעור 25% (ו-20% מתחילת שנת 2007), וחברה תחויב בשיעור 25%. חלוקת השבח בין התקופה שלפני יום התחילה לתקופה שלאחריו מבוצעת, על פי החוק, באופן ליניארי.

והנה, בעניין אברהם פוליטי היה מדובר על מכירת דירות בבניין, אשר בנייתו החלה לאחר יום 7.11.2001, כאשר עד ליום תחילת הבנייה, המקרקעין שעליהם נבנה הבניין, ואשר נרכשו כ-10 שנים קודם לכן, היו פנויים וחסרי שימוש.

העורר טען, כי השבח בעניינו התהווה ונצמח עם בניית הבניין על החלקה. דהיינו, לאחר יום התחילה, ולכן יש למסותו בשיעור 25% בלבד. לטענתו, החלוקה הליניארית הקבועה בחוק מיסוי מקרקעין אינה אלא נוסחה של נוחות למקרים, שבהם לא ניתן לקבוע עובדתית את זמן צמיחת השבח ואת חלוקתו.

מנהל מיסוי מקרקעין טען לעומתו, כי נוסחת החישוב הליניארי, אשר פורטה לעיל - לעניין חלוקת השבח, מעמידה חזקה חלוטה שאין לערער עליה והנה הדרך היעילה ביותר לביצוע חישוב המס.

ועדת הערר קבעה, בניגוד לדעתו של מנהל מיסוי מקרקעין, כי למרות לשונו הברורה של חוק מיסוי מקרקעין, יש לאפשר למוכר מקרקעין (אשר נרכשו לפני "יום התחילה") להוכיח עובדתית את מועד היווצרות השבח. לדידה של ועדת הערר וכעולה מתכלית החקיקה ומהלכות בית המשפט העליון, החזקה בדבר הפיצול הליניארי ניתנת לסתירה. כלומר, מקום שבו נישום יוכיח, כי ההשבחה נוצרה כולה לאחר יום התחילה, השבח הריאלי ימוסה כאילו הזכות במקרקעין נרכשה לאחר יום התחילה - בשיעורי מס נמוכים.

פסק דין זה פותח אפוא פתח לנישומים - להוכיח לפני רשויות מיסוי מקרקעין, כי השבח, הנצמח בעת מכירה של זכות במקרקעין, התהווה לאחר יום התחילה, ולא לקבל כמובן מאליו את מיסוים בהתאם לחישוב הליניארי, כפי שהיה נהוג עד היום. הכותבים אף טוענים, כי לפסיקה זו יכולות להיות השלכות מרחיקות לכת גם על מכירה של מניות ושל נכסים אחרים שאינם מקרקעין. באשר לנכסים אלה, אם הם נרכשו לפני יום 31.12.2002, קיים בפקודת מס הכנסה (נוסח חדש), התשכ"א-1961, פיצול ליניארי של הריווח, החייב במס בין שיעורי מס גבוהים (עד לאותו מועד) ונמוכים (לאחריו).

למשל, במכירת מניות שאינן סחירות, או במכירת מקרקעין אשר נמצאים מחוץ לישראל, ואשר מכירתם מחויבת במס רווחי הון מכוח הפקודה, יש בנסיבות המתאימות טעמים טובים לתבוע שיעורי מס נמוכים על כל הריווח. וזאת, אף כאשר מועד הרכישה קודם ליום 31.12.2002. לדברי הכותבים, אם מוכר הנכסים יוכל להוכיח, כי ריווח ההון נצמח כולו, כתוצאה מהשבחה משנת 2003 ואילך, הוא יוכל לטעון, כי יש לחשב את החבות במס ריווח הון על פי שיעור אחיד (20% במקרה של יחיד), ולא על פי החישוב הליניארי, כאמור.

השלכה דומה אפשרית, אם מתקיימת מכירת ניירות ערך זרים סחירים בבורסה, אשר ניתן יהיה להוכיח שכל עליית הערך בעניינן (כפי שנלמדת ממחירי השוק) הנה מאוחרת מיום 31.12.2004 (אשר עד אליו המס היה בשיעור גבוה יותר). עם זאת, הכותבים מדגישים, כי הפסיקה בעניין אברהם פוליטי ניתנה ברמת ועדת ערר בלבד (בית משפט מחוזי) וייתכן מאוד, כי בית המשפט העליון יידרש בזמן הקרוב לתת את דעתו על סוגיה זאת.

הכותבים - ממשרד שקל ושות', עורכי דין, מומחים במיסוי.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה