שינויים בטופס הסכם תשלומים למבוטח שאינו שכיר

מאת: רו"ח אורנה צח

החל מחודש ינואר 2006 עודכן ההסכם, שעליו חותם מבוטח שאינו שכיר, בעת עריכת הסכם תשלומים במוסד לביטוח לאומי [להלן - "המל"ל"].
עו"ד לילך דניאל |

להלן סקירה קצרה בנושא הסכמי התשלומים של המבוטחים שאינם שכירים.

סילוק חוב באמצעות הסכם תשלומים

הסכמי תשלומים מבוצעים באמצעות טופס, שהנפיק המל"ל, על פי התוספת השנייה לתקנות הביטוח הלאומי (גביית דמי ביטוח), התשי"ד-1954 [להלן - "התקנות"]. היישום הטכני של ההסכם כולל כדלקמן:

1. איפוס יתרת החוב במל"ל. 2. חיוב ריבית ותשלומים עתידיים.

הסכם התשלומים כולל ריבית. בעת סילוק חוב, באמצעות הסכם תשלומים, נרשמים באישור השנתי לרשויות מס הכנסה רק התשלומים ששולמו בפועל, ורק בעבור תשלומים אלה ניתן לתבוע את הניכוי בדוח השנתי.

המל"ל מאפשר גמישות בחתימה על ההסכמים עד שבוע ימים, בתנאי שלא יפורסם מדד המחירים לצרכן בין הכנת ההסדר לבין תחילת ביצועו.

בעת חתימה על הסכם תשלומים, המל"ל אינו נוהג לבטל את כל העיקולים, בשונה מסילוק חוב באמצעות כרטיסי אשראי.

המל"ל מאפשר למבוטחים לבצע את הסכם התשלומים, גם באמצעות הוראת קבע קיימת וגם באמצעות המחאות. הכוונה להוראת קבע של אותו מספר תשלומים, שמתאפשר בהסדר ההמחאות.

אם לא נפרעו שני תשלומים (רצופים, או שלא רצופים) במועדם, המל"ל רשאי לבטל את הסכם התשלומים לעיל. האמור לעיל נכון גם אם קיים חוב, הנובע מאי תשלום דמי הביטוח השוטפים, או אי תשלום הפרשי שומה, והסכום שבפיגור עולה על סכום השווה לשני תשלומים שבהסכם.

ההסדר האמור אינו חל על הסדרים, הנערכים בעקבות חוב שולל גמלה (על פי סעיף 366 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה-1995).

כאשר מבוטח זכאי לגמלה, רשאי המל"ל לקזז את חובות המבוטח מן הגמלה.

חתימת מייצג על הסדר תשלומים מייצג, שיש בידיו ייפוי כוח לייצג במל"ל, רשאי לערוך הסדר תשלומים של מבוטח שאינו שכיר ולחתום עליו. המייצג אינו חייב להחתים את המבוטח על טופס ההסדר.

מייצג, שחותם בשם המבוטח, יבהיר ללקוח את כל ההשלכות, שנובעות מאי מילוי ההסכם במלואו. דהיינו, השלכות הפיגור בתשלום דמי הביטוח על זכויות המבוטח לגמלאות.

נוסח ההסכם, שעליו חותמים המייצג או הלקוח בתוספת השנייה לתקנות מפורטים שלושה סוגי הסכמים: "טופס הסכם תשלומים לגבי מעביד", "טופס הסכם תשלומים לגבי מבוטח חבר אגודה שיתופית חקלאית", ו"טופס הסכם תשלומים לגבי מבוטח שאינו עובד שכיר".

להלן נוסח ההסכם למבוטח, שאינו עובד שכיר: "1. הואיל ואני _________________ מספר תעודת זהות ______________ (שם החייב) כתובת _____________________________________________ חייב למוסד לביטוח לאומי ליום ______________ סך ___________________ שקלים בתוספת ריבית בשיעור ____ מיום ________ועד יום _________ ובסך הכל _________________ שקלים (______ שקלים), (במילים) אני מתחייב לסלק את חובי בתשלומים הבאים: (1) תשלום ראשון ביום החתימה על הסכם זה בסך ____________ שקלים; (2) תשלום בסך _______________ שקלים ביום ______________; (3) תשלום בסך _______________ שקלים ביום ______________; (4) תשלום בסך __________ שקלים ביום _________; 2. (א) בנוסף לתשלומים האמורים בסעיף 1, אני מתחייב לשלם במועדי התשלום ללא פיגור את דמי הביטוח השוטפים המגיעים למוסד לביטוח לאומי בתקופת ההסכם. (ב) אני מצהיר כי ידוע לי שבהתאם להוראות סעיף 364 לחוק הביטוח הלאומי (נוסח משולב) התשנ"ה-1995 (להלן החוק), במקרה של פיגור בתשלום כלשהו המגיע ממני לפי החוק בתקופת ההסכם, יהיה המוסד רשאי לחייב אותי בתשלום קנסות והפרשי הצמדה על פיגור כאמור. (ג) אני מצהיר כי ידוע לי שלפי הוראות סעיף 354 לחוק, במקרה של פיגור כאמור בסעיפים (א) או (ב), יהיה המוסד רשאי לזקוף תשלומים על פי ההסכם כנגד כל חוב שנוצר כתוצאה מפיגור כאמור. 3. (א) לא שולם תשלום במועד כאמור בסעיף 1, יחולו הוראות סעיף 364 לחוק בשינויים המחוייבים ולעניין זה דין ריבית לפי הסכם זה כדין חוב בדמי ביטוח. (ב) (1) חל פיגור בשני תשלומים לפי הסכם זה, רצופים או שאינם רצופים, לרבות פיגור שנוצר בשל זקיפת תשלומים כאמור בסעיף (2)(ג) לעיל, יהיה המוסד רשאי לבטל הסכם זה. (2) בוטל ההסכם יחולו הוראות סעיף 364 לחוק על סכום החוב שלגביו נערך ההסכם, ותשלומים ששולמו על חשבון הסכם זה, כולל על חשבון ריבית שחושבה לפי סעיף 1 לעיל, ייזקפו כנגד חוב בדמי ביטוח, קנס ותוספת לפי הסעיף האמור. 4. (א) להבטחת התשלומים לפי הסכם זה אני מפקיד בידי המוסד לביטוח לאומי המחאות למועדי פרעון ובסכומים כמפורט בסעיף 1. (ב) אם לא אמלא התחייבויותי לפי הסכם זה, יהיה המוסד רשאי לפרוע את ההמחאות שנמסרו לו על ידי או לגבות את הסכומים המגיעים לו בדרכי הגבייה לפי פקודת המסים (גבייה), כאמור בסעיף 367 לחוק, ללא כל התראה נוספת. 5. הסכם תשלומים זה הינו בר-תוקף רק עם ביצוע התשלום הראשון לפיו. 6. ידוע לי כי הסכם זה אינו משפיע על זכאות לגמלאות שמועד עילתן חל לפני תחילת תוקפו של הסכם זה". זכות לגמלה (סעיף 7) - פסקה, שנוספה בחודש ינואר 2006 "לגבי הזכות לגמלה שנוצרה לאחר שנערך ההסכם יראו כאילו שולמו דמי הביטוח שלגביהם נערך ההסכם, כל עוד החייב בתשלומם מקיים את הוראות ההסכם. פיגור בתשלום ההסכם עלול לגרום לשלילת זכאות לגמלה שתווצר."

העברת כספים בעקבות עיקול (סעיף 8) - פסקה, שנוספה בחודש ינואר 2006:

"ידוע לנו כי אם יועברו כספים בעקבות עיקול שבוצע בטרם עריכת ההסדר, הכספים לא יוחזרו אלא יערך הסכם מתוקן." מבוטחים שתושבותם בבירור, או מבוטחים השוהים בחוץ לארץ מבוטח, שחזר לארץ אחרי שהות ארוכה בחוץ לארץ, שבה הוא לא שילם את דמי הביטוח שהיה חייב בתשלומם, רשאי להסדיר את חובו באמצעות הסדר תשלומים. כך גם מבוטח, שטרם הסדיר את תושבותו במל"ל, רשאי להסדיר תשלום חובות ישנים באמצעות הסדר תשלומים. הסדרת התשלום, לכשעצמה, אינה מבטיחה את החזרת הזכויות במל"ל, או את החזרת הזכויות בקופת החולים, על פי חוק ביטוח בריאות ממלכתי, התשנ"ד-1994 [להלן - "חוק ביטוח בריאות"].

לאור האמור לעיל, מבוטח, שערך הסכם תשלומים וטרם הוכר כתושב ישראל, או שהוא טרם סיים את תקופת ההמתנה על פי סעיף 58 לחוק ביטוח בריאות, חותם על נספח להסכם התשלומים. על פי הנספח להלן, ההסכם שביצע אינו מקנה לו זכויות, עד שיוכר כתושב ישראל, או עד שתושלם תקופת ההמתנה, על פי חוק ביטוח בריאות.

להלן דוגמת הנספח: ● "ידוע לי כי הסכם התשלומים הנ"ל עליו חתמתי, אינו מהווה הכרה מצד המוסד לביטוח לאומי, להיותי תושב מדינת ישראל."

● "ידוע לי כי הסכם התשלומים הנ"ל עליו חתמתי, אינו מקנה לי זכויות בקופ"ח. זכויותי בקופ"ח יחולו עם סיום תקופת ההמתנה לפי סעיף 58 לחוק ביטוח בריאות."

הסכם תשלומים באמצעות טלפון ופקס

המל"ל מאפשר למבוטחים לערוך הסדר תשלומים בהמחאות, באמצעות הטלפון ובאמצעות הפקס. ההסכם מועבר בפקס לחתימה, לאחר תיאום טלפוני. מבוטח, המבקש לערוך הסכם בטלפון, יסכם עם פקיד הגבייה את פרטי ההסכם: סכום החוב, סכום התשלום הראשון ומספר התשלומים. אם הסכם התשלומים מלווה בהפחתת קנס, או בהפחתת הפרשי הצמדה, יש להעביר בפקס בקשה מנומקת להפחתה בצירוף מסמכים רלוונטיים, לפני ביצוע ההסדר. הסכום שבהסכם יהיה לאחר ההפחתה, אם הוחלט על כך. החייב (או המייצג) יחתום על ההסכם ויחזירו לסניף בצירוף ההמחאות, בתוך שלושה ימים בלבד. אם לא התקבלו ההמחאות, יבוטל ההסדר ויבוטלו ביטולי הקנסות והפרשי ההצמדה. מבוטח, המשלם מקדמות באמצעות הוראת קבע, רשאי לערוך את הסדר התשלומים באמצעות הגדלה זמנית של הוראת הקבע, במקום בהמחאות. ניתן לערוך הסדר תשלומים בהמחאות, גם באמצעות מערכת ייצוג לקוחות למייצגים מורשים. את ההמחאות יש לשלוח במעטפה המיועדת לכך - מיד עם עריכת ההסדר, כדי שהן יגיעו בדחיפות למל"ל. הערות הכותבת: 1. הכותבת מודה למר רפי בן סימון, סגן מנהל אגף גבייה מלא שכירים במוסד לביטוח לאומי, על עזרתו בהכנת מאמר זה. 2. הנוסח המובא לעיל אינו מחליף את הוראות החוק, התקנות, תקדימים מפסקי דין והוראות הביטוח הלאומי, אלא בא להסב את תשומת הלב לאמור בהם. הכותבת - רואת חשבון, העוסקת בתחום הביטוח הלאומי, ומשמשת כיו"ר ועדת הקשר של לשכת רואי חשבון עם המוסד לביטוח לאומי.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה