פיצויים בשל נזק עקיף לתקופה שבין 1.8.2006-14.8.2
ביום 11.9.2006 הותקנו תקנות מס רכוש וקרן פיצויים (תשלום פיצויים)(נזק מלחמה ונזק עקיף)(תיקון מס' 2), התשס"ו- 2006 (להלן – התקנות). מטרתן של התקנות לקבוע את אופן הפיצוי בגין נזק עקיף שנגרם בתקופה שבין 1.8.2006 ועד ליום 14.8.2006. פיצוי זה נקבע בנוסף לפיצוי שניתן בחודש יולי.
על פי סיכום דברים מיום 7.9.2006 בין הממשלה, לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים והסתדרות העובדים החדשה ולאור ההסכם הקיבוצי שהאריך את תוקפו של חוק הגנה על עובדים בשעת חירום, התשס"ו-2006, שאושר על-ידי הכנסת בעניין זה, מחויבים המעבידים לשלם שכר לעובדיהם שנעדרו בשל המצב הביטחוני, גם בתקופת הפיצוי השנייה. למען הסר ספק, חובת תשלום השכר על-ידי המעבידים הנה בתוקף בין אם המעביד הגיש תביעה בגין הנזק שנגרם לו על פי התקנות ובין אם לאו.
בהתאם לסיכום הדברים והתקנות רשאי הניזוק להגיש תביעה לפיצוי בגין חודש אוגוסט באחד משני מסלולים חלופיים, לפי בחירתו: 1. מסלול המתבסס על חישובי שכר העובדים שנעדרו במתכונת דומה לפיצוי בגין חודש יולי 2006 (התקנות העיקריות). 2. והשני מסלול פיצוי המתבסס על השוואת מחזורי מע"מ הפיצוי לפי שני המסלולים יקרא להלן - "המסלול הירוק".
מובהר כי אין באמור בתקנות כדי לפגוע בזכאותו של ניזוק בישוב או אזור שהוכרז כישוב ספר לפי התקנות העיקריות, והוא רשאי לבחור בין פיצוי במסלול הירוק, לבין פיצוי על פי התקנות העיקריות (להלן - "המסלול האדום"). תביעה במסלול האדום תוגש בנפרד על גבי טופס 7113-1.
על ניזוק שטרם הגיש את התביעה לפיצוי בגין חודש יולי 2006 להגיש בנפרד בטופס א/7113 את התביעה לפיצוי בגין חודש יולי 2006, ואת התביעה לפיצוי בגין חודש אוגוסט 2006, ככל שאינו נכלל "בתשלום האוטומטי".
מסלול שכר עבודה או הכנסה חייבת - אופן חישוב הפיצוי -------------------------------------------------- סך הפיצוי בשל הנזק העקיף נקבע בשיעור של 180% "מהשכר היומי הממוצע של העובד". משיעור זה תופחת השתתפות העובדים שנעדרו מהעבודה בשל המצב הביטחוני, בשיעור של 20% מהשכר. ההשתתפות תבוא לידי ביטוי בדרך של הפחתה ביתרת החופשה של העובד. עובדים שלא עומדת לזכותם יתרת ימי חופשה בשיעור הנדרש, תחויב מכסת ימי החופשה השנתית שלהם בשנת 2007, ובמידת הצורך - בשנים שלאחר מכן.
השתתפות המעסיקים בחודש אוגוסט תהיה בשיעור של 15%. לפיכך, הפיצוי בגין הנזק העקיף שיינתן למעבידים עבור חודש אוגוסט יהיה בשיעור של 145% מ"השכר היומי הממוצע של העובד" עבור כל יום היעדרות בשל המצב הביטחוני בתקופת הפיצוי השנייה באזורי ההגבלה (בחודש יולי 132.5%). כמו כן, נקבע כי הגופים הבאים לא יהיו זכאים לפיצוי עקיף בהתאם לתקנות: המדינה, גוף מתוקצב או תאגיד בריאות (ס' 21 לחוק יסוד התקציב), חב' ממשלתית, קופ"ח ומוסד להשכלה גבוהה.
ניזוק יהיה זכאי לפיצוי במסלול השכר, אם עסקו ב"אזור הגבלה" או מעסקו נעדרו עובדים המתגוררים ב"אזור ההגבלה".
חישוב הפיצוי לניזוק המעסיק עובדים (עצמאי, חברה ושותפות) ------------------------------------------------------ "השכר היומי הממוצע של עובד" - מוגדר כסך תשלומי השכר לכלל העובדים של הניזוק בגין החודשים אפריל, מאי ויוני (בשנת 2006), כפי שהם מדווחים לרשות המסים, כשהוא מחולק בסך המצטבר של ימי העבודה של כלל העובדים בשלושת החודשים כאמור (לרבות ימי חופשה, ימי מחלה וכו').
השכר החודשי של כל עובד ועובד לצורך חישוב הממוצע לא יעלה על פעמיים וחצי השכר הממוצע במשק נכון לחודש יוני 2006 (18,850 ש"ח לחודש אחד או 860 ש"ח ליום) ולא יפחת משכר המינימום לפי חוק שכר מינימום, התשמ"ז-1987 שהנו 3,585 ש"ח לחודש (143 ש"ח או 165 ש"ח ליום לעובד העובד 6 ימים או 5 ימים בהתאמה).
סכום הפיצוי העקיף שישולם לניזוק המעסיק עובדים בענפי התעשייה, המסחר והשירותים יחושב כדלקמן: 145% מהשכר היומי הממוצע של העובד כשהוא מוכפל בסך ימי ההיעדרות של העובדים שלא הגיעו לעבודה בשל המצב הביטחוני בתקופת הפיצוי השנייה. לעניין זה, "ימי היעדרות" - ימים בהם נעדר העובד מעבודתו אצל ניזוק בשל המצב הביטחוני, למעט ימים שנעדר בשל מחלה, תאונה, חופשה, מילואים או בשבת ובחג וביום שישי, מלבד מי שמועסק באופן רגיל בימים אלה.
במקרה בו משולם לעובד שכר גלובלי יובאו בחשבון (לעניין חישוב השכר הממוצע היומי לעובד) 22 ימי עבודה לכל חודש. באותם מקרים בהם עבדו העובדים גם בימי שישי-שבת או ימי חג יובאו ימים אלה בחשבון, אך לא יותר מ-30 ימים בחודש.
בחישוב הפיצוי לעצמאי שמעסיק עובדים - יובאו בחשבון בנוסף לסכום הפיצוי המפורט לעיל סכום נוסף, בגין בעל העסק, שהינו הנמוך מבין השכר המרבי (השכר הממוצע במשק כפול 2.5 ומחולק ב-22 השווה ל-860 ש"ח ליום) או פעמיים השכר היומי הממוצע של העובד כשהוא מוכפל במספר ימי ההיעדרות הרב ביותר של מי מעובדיו וב- 145%.
חישוב הפיצוי לניזוק בגין מועסקים באמצעות חברות כוח אדם ------------------------------------------------------ סכום הפיצוי לקבלן כוח אדם שעובדיו מועסקים בפועל אצל מעסיק אחר, עבור עובדים המועסקים אצל מעסיק בפועל יהיה שיעור של 100% "השכר היומי הממוצע של העובד" שלו כשהוא מוכפל בסך ימי ההיעדרות של אותם עובדים אשר נעדרו מעבודתם בשל המצב הביטחוני, בתקופת הפיצוי השנייה.
סכום הפיצוי למעסיק בפועל יהיה שיעור של 45% מ"השכר היומי הממוצע של העובד" כשהוא מוכפל בסך ימי ההיעדרות של העובדים שלא הגיעו לעבודה בשל המצב הביטחוני. לעניין זה בלבד, יחושב "השכר היומי הממוצע של העובד" כסכום החשבוניות (ללא מע"מ) שנתקבלו מהקבלן בגין חודשים אפריל, מאי ויוני בשנת 2006 בגין אותם עובדים, כשהוא מחולק בסך ימי העבודה בפועל של אותם עובדים.
יובהר כי אם עובדי הקבלן, עובדים אצל מעסיק בפועל שבחר במסלול מחזורים, לא יהיה קבלן כוח האדם זכאי לפיצוי במסלול השכר בגין אותם עובדים. הסיבה לכך היא כי הפיצוי במסלול המחזורים כולל בין היתר, את כל תשלומי השכר, לרבות שכר עובדי קבלן כוח-אדם בתקופה הרלבנטית.
אם המעסיק בפועל בחר במסלול מחזורים, עליו לשלם לקבלן כוח האדם את עלות השכר היומי הממוצע ששילם קבלן כוח האדם לעובדי הקבלן העובדים אצלו בפועל, בתוספת העמלה שגובה קבלן כוח האדם מאותו מעסיק בפועל.
חישוב הפיצוי לניזוק שאינו מעסיק עובדים -------------------------------------- כעסק שאינו מעסיק עובדים יחשב עסק אשר בחודש יוני 2006 לא העסיק ולו עובד אחד. לעניין זה, בן זוגו של ניזוק העובד עימו לא יחשב עובד.
סכום הפיצוי יהיה בשיעור של 145% מהכפלה של "סכום הכנסתו החייבת ליום" במספר ימי הפסקת הפעילות, בתקופת הפיצוי השניה, בשל הצב הביטחוני (כולל שישי שבת, ולמעט ימי מילואים, מחלה, תאונה, חופשה וכו').
"סכום הכנסה חייבת ליום" – סך הכנסתו החייבת מהעסק בשנת המס 2005, בתוספת ההכנסה הפטורה ממס לפי סעיף 9(5)(א) לפקודת מס הכנסה [נוסח חדש], התשכ"א-1961 (להלן- הפקודה), ולפני קיזוז הפסדים (בהתאם לדיווחי הניזוק בדו"ח השנתי לשנת 2005), כשהיא מחולקת ב-365 ימים (או מספר ימים יחסי במידה ומדובר בעסק הנפתח במהלך שנת המס 2005). הפיצוי ליום לא יעלה על השכר המירבי ליום (860 ₪) ולא יפחת משכר המינימום ליום 143 ₪ ל-6 ימים או 165 ₪ ל-5 ימים).
מסלול מחזורים - אופן חישוב הפיצוי --------------------------------- ככלל, הפיצוי במסלול זה מתבסס על ירידה במחזור העסקאות, באמצעות חישוב ההפרש שבין מחזור מע"מ בחודש אוגוסט 2005 בניכוי מחזור מע"מ בחודש אוגוסט 2006, כשההפרש מוכפל במקדם כפי שיפורט להלן. הפיצוי לפי מסלול מחזורים, לא יינתן לניזוקים מסוימים אשר יוכלו לקבל פיצוי רק לפי מסלול שכר או אובדן התפוקה.
הפיצוי במסלול המחזורים יחושב כנמוך מבין אלה: 1. ההפרש החיובי שבין מחזור העסקאות בחודש אוגוסט 2005 לבין מחזור העסקאות בחודש אוגוסט 2006, כשהוא מוכפל ב"משלים ההפחתה" (כהגדרתו להלן)*. 2. 3 מיליון שקלים חדשים.
"משלים ההפחתה" - מקדם זה משקף את הפיצוי בגין הנזק שנגרם בניכוי אחוז ההוצאה הנחסכת, כשהוא משוקלל לכלל העסקים במשק ומשתנה בהתאם למחזור העסקאות של כל ניזוק כפי שדווח בשנת המס 2005, כדלקמן:
מחזור עסקאותיו הכולל בשנת המס 2005 ** משלים ההפחתה לא עלה על 750,000 שקלים חדשים 75% עלה על 750,000 שקלים חדשים אך לא עלה על 1.5 מליון שקלים חדשים 65% עלה על 1.5 מליון שקלים חדשים ולא עלה על 10 מליון שקלים 55% עלה על 10 מליון שקלים חדשים ולא עלה על 30 מליון שקלים חדשים 50% עלה על 30 מליון שקלים חדשים 45%
תשלום על פי תביעה יזומה ותשלום אוטומטי -------------------------------------- ככלל, הפיצוי במסלול השכר - בענפי התעשייה, השירותים והמסחר ישולם אך ורק לאחר הגשת תביעה פרטנית על פי טופס ב/7113. לעומת זאת, לעניין מסלול המחזורים נקבע כי בכדי לייעל ככל האפשר את תהליך קבלת הפיצוי במהירות ויעילות, חישוב הפיצוי יעשה ע"י רשות המסים, ללא הגשת תביעה יזומה מצד הניזוק ותוך היעזרות בנתוני העסק המצויים במערכות המחשב של רשות המיסים. באופן זה הפיצוי יועבר לחשבון הבנק של הניזוק באופן אוטומטי כפי שמדווח במרשמי מע"מ.
החריג לתשלום האוטומטי הוא באותם מקרים בהם על הניזוק להגיש תביעה מיוזמתו על פי טופס ב/7113 (ניזוק בעל עסק מעורב, ניזוק בעל פעילות שלא באזור ההגבלה, ניזוק הנכלל באיחוד עוסקים, ניזוק שהוא מלכ"ר זכאי וניזוק מיוחד וניזוק שהתקנות אינן מאפשרות לו קבלת פיצוי לפי מסלול מחזורים). בכל המקרים כאמור. יודגש כי לאור העובדה שמדובר בתשלום אוטומטי, ניזוק אשר קיבל פיצוי בסכום העולה על הסכום לו הוא זכאי בהתאם לתקנות והוראת ביצוע זו (דוגמת עסק אשר חלק ממחזורו נובע מפעילות סניפים שלא באזור ההגבלה), חייב בהגשת הודעה למנהל רשות המסים על הסכום לו הוא זכאי ועל החלק העודף ולצרף המחאה בגין סכום ההפרש לפקודת חשבות רשות המסים.
רשות המיסים תפעיל את מנגנון התשלום האוטומטי החל מה-1 באוקטובר 2006 כך שעוסק אשר יכול היה לבחור בין מסלול השכר למסלול המחזורים ועד למועד האמור לא הגיש תביעה לפי מסלול שכר, ייראו אותו כאילו ביקש לקבל פיצוי לפי מסלול המחזורים בתשלום אוטומטי. יובהר כי אין באמור כדי לפגוע בזכאותו להגיש תביעה לפי מסלול השכר לאחר התאריך האמור.
אם בוצע תשלום אוטומטי אך העוסק בחר להגיש תביעה לאחר ה-1 באוקטובר 2006 יחשב סכום הפיצוי שאושר (לפני ניכוי מס במקור וקיזוז חוב מע"מ בגין חודש אוגוסט 2006 אשר רשות המיסים אפשרה שלא לשלמו כאמור) כמקדמה על חשבון התביעה. הפיצוי שישולם בתשלום האוטומטי ייחשב כמקדמה.
תשלום פיצוי הנזק העקיף (לאחר ההפחתות בגין ניכוי מס במקור ובגין חוב מס לחודש אוגוסט 2006) יועבר לחשבון הבנק המצוין במערכות המחשב של רשות המיסים. ניזוק שאין לו חשבון בנק במרשמי מע"מ לא יבוצע לגביו כל פיצוי אוטומטי. ניזוק המעוניין שסכום הפיצוי בגין חודש אוגוסט יועבר לחשבון בנק אחר השונה ממרשמי מע"מ, יפנה לעדכנו במשרדי מע"מ האזוריים.
מס הכנסה --------- הפיצוי המשולם מהווה הכנסה החייבת במס על-פי פקודת מס הכנסה והוא ידווח בדו"ח השנתי במועד קבלתו. מסכום הפיצוי לו זכאי הניזוק ינוכה מס במקור בשיעור של 20%, אלא אם לניזוק אישור מפקיד-השומה על פטור מניכוי מס במקור או ניכוי בשיעור מופחת.