במריל לינץ' לא מתרגשים: "כיל משקפת כרגע מחיר של 300 ד' לטון"
לאחר שאתמול עדכנו מספר אנליסטים המסקרים את מניות כיל את סקירותיהם לגבי החברה, בעקבות ההתפתחויות בשוק הדשנים העולמי בסוף השבוע, הבוקר הגיע תורם של כלכלני UBS ישראל ודויטשה בנק.
רוני בירון, אנליסט בכיר ביו.בי.אס ישראל, חותך מחיר יעד לכיל מ-44 ל-38 שקלים וחוזר על המלצת נייטרלי. בירון אומר כי "למרות שהידיעות בנוגע לחוזה של Silvinit הרוסית עם הודו לא אושרו באופן רשמי, יש לנו יסוד סביר להאמין שהן נכונות".
"החוזה של החברה הרוסית ייצור רמת רצפה חדשה למחירי האשלג, והוא מגיע עם המגמה השלילית הנמשכת במחירי הזרעים והיבולים השונים. אלה, בתורם, יכולים להמשיך וללחוץ את שוק הדשנים העולמי".
בירון מפחית את מחיר היעד לטון אשלג שמוכרת כיל מ-615 ל-576 דולר בממוצע לשנת 2009 ומ-566 ל-468 דולר ב-2010.
כלכלני דויטשה בנק מציינים בסקירה שפורסמה היום כי "העיסקה מול הודו למעשה משנה את מאזן הכוחות בין יצרניות האשלג לקונים הפוטנציאליים. הטקטיקה של הודו הצליחה ורמת המחירים נחתכה".
עם זאת, "אנחנו לא צופים שכיל ויצרניות אשלג נוספות ירוצו לסגור עסקאות עם הודו במחיר של כ-460 דולר לטון. כעת נראה לנו יותר הגיוני שהעסקאות הבאות יסגרו סביב 525-550 דולר לטון".
"החשיבות של ההתפתחות האחרונה היא בשבירת הסטטוס קוו בשוק האשלג העולמי וחזרה לתמחור כלכלי ריאלי, שיצרניות האשלג ניסו להימנע ממנו בחודשים האחרונים. הכוח של היצרניות במו"מ מול סין הולך ונחלש, על רקע ההתרופפות במשמעת של יצרניות האשלג". בדויטשה ממליצים "החזק" על מניות כיל.
בניגוד לאנליסטים אחרים, במריל לינץ' שומרים על גישה אופטימית. חיים ישראל, מנהל המחקר של בנק ההשקעות בארץ, כותב כי "מחירה של מניית כיל כיום משקף למעשה מחיר של כ-300 דולר לטון אשלג. העיכובים בסגירת החוזים מול הסינים יכולים לשחק לידיה של כיל, שרק כ-10% מהמכירות שלה מיועדות לשוק הסיני. ייתכן שההתפתחויות האחרונות יבוא לסגירה מהירה יותר מול ברזיל והודו".
עוד כותב ישראל, כי "אומנם שחקניות האשלג הגדולות לא יוכלו להתעלם מהחוזה של סילויניט עם ההודים אבל הן גם לא בהכרח ירוצו לחתום על חוזים לפי אותו מחיר. Canpotex ו-BPC לא סובלות מקשיי חוב כפי שסובלת סילויניט ולכן הן לא נמצאות באותו המצב ולא חייבות למהר ולסגור חוזים".
במריל לינץ' מעריכים כעת שכיל תציג השנה ירידה של 61% ברווח למניה, לרמה של 61 סנט, אולם ב-2010 צפוי זינוק של 155% ברווח לרמה של 1.55 דולר למניה. בשורה התחתונה חוזרים במריל על המלצת "קניה" למניה.