
צילום: Christian Lue on Unsplash
וול סטריט
המדדים באירופה בירידות קלות, אבל הם ברמת שיא - מה הסיבות ומה צפוי בהמשך?
צרפת בוערת ברחובות, אבל הקאק הצרפתי בשיא
הפגנות ברחובות, פריז בוערת, על רקע הרפורמה בפנסיה והעלאת גיל הפרישה, אבל הבורסה הצרפתית בשיא. משבר תעסוקה באירופה, האטה אפילו מיתון בחלק ממדינות מרכזיות ביבשת, אבל המדדים קרובים לשיא. איך זה יכול להיות? ובכלל - איך זה יכול להיות שלפני שנה הספידו את המניות האירופאיות על רקע החשש הגדול מהאטה ומיתון ואלו דווקא עולות.
הסיבה נעוצה במספר סיבות מרכזיות - העלאת הריבית באירופה איטית יותר, מסויגת יותר ופחות מזעזעת את שוקי המניות. ריבית היא הסכנה הגדולה ביותר לשוקי המניות, כשהריבית עולה, אגרות החוב והמכשירים הסולידיים הופכים ליותר אטרקטיביים ויש תנועה מהמניות אליהם.
אז יש תנועה כזו על רקע עליית הריבית אבל לא בעוצמה הגדולה שיש בארה"ב, כי הריבית עדיין לא במספרים של ארה"ב. אבל, החשש שזה יקרה.
הסיבה השנייה היא היכולת של החברות להתייעל ולהישאר רווחיות. זה לא פשוט, זה לא בכל מקום, אבל הדוחות הכספיים הראו ש"השד לא נורא כל כך". שהחברות מסתדרות עם ההאטה בזכות התייעלות. זה אולי רק בינתיים, אבל עד כה - המצב סביר.
הסיבה השלישית היא שמשבר הגז שכל כך חששו ממנו וגרם לפני כשנה לברוח מהמניות, התברר כמשבר קטן יחסית והמשקיעים חזרו. ולצד כל אלו יש גם את החזרה של סין מהקורונה. במקביל לביטול מדיניות הסגרים וחזרה לשגרה, חזרו הסינים לצרוך וזה בולט במעמד הגבוה שרוכש מותגי יוקרה. אגב, מכך נהנית בעיקר הבורסה הצרפתית שיש בה חברות ענק של מותגי יוקרה.
כל הסיבות האלו הביאו לכך ששוק המניות באירופה (למרות הירידות היום) בשיאים מרשימים. תראו למשל את הקאק הצרפתי
מדד המניות הצרפתי
בצרפת זה הכי בולט, אבל זה בכל אירופה כשבגרמניה המדד המוביל - הדאקס מתקרב לשיא של לפני שנה:
אבל השיאים האלו עלולים להתברר כמלכודת. אירופה במשבר כלכלי ובאינפלציית ליבה בלתי מרוסנת של 5.6%. הריבית תמשיך לעלות במהלך השנה, המניות יהפכו לפחות אטרקטיביות. מכפילי הרווח באירופה עדיין נמוכים, אבל כשמסתכלים קדימה קיימת אי וודאות לגבי יכולת החברות לשמר את הרווח. מעל כל זה - הרגישות של אירופה לצריכה מסין ומארה"ב גדולה וההאטה כלכלית, תורגש אצלה מאוד.
ומה קורה היום? הבורסות המובילות יורדות עד 0.8%. בבריטניה דווח כי המכירות הקמעוניות ירדו בחודש מארס מעל הצפי, כנראה על רקע האינפלציה הגבוהה שמכבידה על משקי הבית ומצמצמת ביקושים ורכישות. על פי הדיווח נפח המכירות הקמעוניות ירד במארס ב-0.9% לעומת החודש הקודם
מוקדם יותר הבוקר נסגרו המדדים באסיה בירידות - טוקיו ירדה ב-0.2%; הונג קונג איבדה 1.5%; שנגחאי ב-1.9%. ביפן פורסם כי אינפלציית הליבה היתה בחודש שעבר בקצב שנתי של 3.1% - בדומה לחודש פברואר. זה עדיין גבוה, אפילו גבוה מאוד במונחים יפניים וזה בהמשך לקצב של 4.2% שנרשם בינואר. על רקע זה, הבנק המרכזי של יפן מתכנן לשנות את המדיניות שלו ביחס לריבית ולשוק החוב. ביפן קיים טווח תשואות אג"ח קבוע. לאחרונה העלה הבנק המרכזי את הטווח והריביות-תשואות כצפוי עלו וייתכן, כך מעריכים מומחים בתחום שהבנק מתכנן להעלות עוד יותר את הטווח.
בשעה זו החוזים על המדדים המובילים בוול סטריט בירידה של עד 0.5%.
S&P 500 0.15%
נאסד"ק -0.09%
דאו ג'ונס 0.35%
BITCOIN 1.83%


- טרם החל המסחר הרציף
- 1.צחי 21/04/2023 11:59הגב לתגובה זושדואג להפיל ביחד עם חבריו את שוק המניות כל פעם מחדש. את זה שכחתם לציין.