אריאל פקטורינג כלל
היקפים שלנו הם של כמיליארד שקל בשנה, הגדולים ביותר. יש את אינווסטק, והבנקים. לבנק לאומי יש פעילות מסוימת שקרובה לפקטורינג - מימון חשבוניות יצוא, כנגד ביטוח אשראי לקוחות. זה השוק הישראלי.
פנינסולה עומדים להתחיל לפעול.
אנחנו פונים לחברות 8-10 מיליון שקל בשנה ומעלה מחזור. פנינסולה פונה לחברות ועסקים קטנים יותר.
קהל הלקוחות שלנו מורכב מחברות איתנות מאוד. הן עוברות אצלנו תהליך מיון די דומה למה שהבנקים עושים בעת מתן אשראי. כי אנחנו מעוניינים בלקוחות שיעבדו איתנו למשך שנים. אנחנו לא מחפשים חברות שהן נואשות למזומנים. זה אומנם מקשה על השיווק ללקוחות, אבל זה יוצר עסקאות של מאות אלפים עד מיליוני שקלים בחודש.
הלקוחות:
הם די מגוונים. אנחנו חזקים מאוד במגזר התעשייתי היצרני. המון מאוד פלסטיקה, זיווד אלקטרוני, בשנה האחרונה - התחום תפס תאוצה גדולה. זה בגלל שיש איזושהי התעוררות בהזמנות מהגופים הגדולים. זה בגלל שהקבלני משנה משתמשים בנו. הפלסטיקה - בין הלקוחות שלנו, חלק מגדול מחברות הפלסטיקה בארץ.
גם תחום המתכת, השירותים - חברות שמירה גדולות. ממחזורים של 10 מיליארד שקל מחזור ועד מיליארדים.
פקטורינג בהגדרה: רכישה של חוב לקוחות שוטף. זה כולל בעצם מימון אשראי לקוחות, לקיחת הסיכון על האשראי לקוחות הזה ובמקרים מסוימים גם גבייה - אם הלקוח רוצה. הוא צריך לבחור אם אנחנו נעשה את הגבייה העסקית או ליישב את זה אינהאוס.
מי שמבצע את הפקטורינג זה כל חברה שמוכרת את האשראי ללקוחות שלה. אחד היתרונות הגדולים לפקטורינג, זה שזה מהווה הדבר הקרוב ביותר למכירה במזומן. כי כשחברה מוציאה חשבונית, אצלנו היא נפטרה מהסיכון ומהנטל המימוני. חברות ציבוריות שעובדות איתנו, מדווחות כך בדוחות הציבוריים. זה מוריד להן את יתרת החייבים, משפר את היחסים הפיננסיים בדוח.
יש חברות ציבוריות עתירות מזומנים שמבצעות אצלנו עסקאות, רק כדי להציג בדוחות את סוג האשראי.
העלות מורכבת מהריבית, היא תהיה קרובה למה שהלקוח משלם לזמן קצר. הריבית המשתנה לזמן קצר. המרכיב השני, הוא מרכיב הסיכון התפעול והאדמיניסטרציה של התיק. זה אומר סדרי גודל שבין 0.5% ל-1.2%. הפרמטרים העיקריים שקובעים את העלויות זה הפיזור, סיכון הלקוחות, גודל הלקוחות, גודל התיק. ורמות התפעול הנדרשת מהתיק.
רוב העסקאות נסגרות על שבעה-תשעה פרומיל. רוב החברות משלמות.
היקפי העסקאות בישראל... ---
השוק המקומי והייצוא. התיק שלנו מתחלק בין 55% לשוק המקומי ו-45% מהייצוא. תקופות האשראי הנהוגות בעסקאות פקרטורינג זה עד 180 יום, למרות שביצענו עסקאות ארוכות יותר.
יש מגוון סיבות לעשיית פקטורינג. בתקופת מיתון חברות צריכות יותר מימון, וגם הבנקים הופכים להיות קשים יותר לחברות טובות, החברות מחפשות להוריד את סיכון האשראי במיתון. בתקופה שהיא לא תקופת מיתון, כמו בשנה האחרונה, יש המון עסקאות בחוץ, אז ההיקפים לא יורדים. החברות בצמיחה, הכלי מיועד לחברות שרוצות לצמוח, ולעשות זאת בלי להגדיל את הסיכונים בשוק ועם הגב הפיננסי הנכון.
כשהריבית יורדת, גם ריבית הגיוס שלנו יורדת.