תיקון הכללים לאישור ולניהול קופות גמל

שר האוצר חתם על תיקון לתקנות מס הכנסה (כללים לאישור ולניהול קופות גמל) התשכ"ד–1964 (להלן – התיקון). התיקון כולל שורה של שינויים באופן פעילותן של קופות הגמל וקרנות הפנסיה בישראל. להלן פירוט השינויים העיקריים שנכללו בתיקון.
עו"ד לילך דניאל |

הגבלה בהפקדת תגמולי המעביד לקופת גמל לקיצבה שהינה תוכנית ביטוח בתכנית ביטוח המבטיחה תשואה יהיה התשלום שמעבר לשיעור של 5% ועד לשיעור של 7.5% לחשבון אחר שאינו מבטיח תשואה בתכנית לאותה מטרה אצל אותו מבטח.

בתכנית ביטוח שביום 31.12.2004 משלם בה העמית תשלומים, שעל פי תנאי הפוליסה לא ניתן להגדילם, יהיה התשלום שמעבר לשיעור של 5% ועד לשיעור של 7.5%, לחשבון אחר שאינו כולל הגבלה כאמור, בתכנית לאותה מטרה אצל אותו מבטח.

חובת השוואת שיעור תשלומי העמית השכיר לשיעור תשלומי המעביד עד לשיעור בגובה 5% הוספה פסקה לתקנה 19(ב)(2) לתקנות המבהירה כי במקרה ושיעור תשלומי המעביד למרכיב תגמולי המעביד אינו עולה על 5% ממשכורתו של העמית השכיר יהיה שיעור תשלומי העמית השכיר שווה לשיעור תשלומי המעביד.

מתאפשרת העברת כספים מקרן השתלמות למורים לקרן השתלמות אחרת או לקופת גמל לתשלומים נקבע כי תתאפשר העברה מקרן השתלמות מיוחדת למורים לקרן השתלמות אחרת ובלבד שהעמית רשאי למשוך את הכספים בסכום חד פעמי בהתאם לתקנון הקרן.

כמו כן, תתאפשר העברה מקרן השתלמות מיוחדת למורים לקופת גמל לתגמולים לאחר תום שש שנים ממועד ההפקדה הראשון בקרן ובלבד שהעמית רשאי למשוך את הכספים בסכום חד פעמי בהתאם לתקנון הקרן.

הגבלת התנאים בהם העמית השכיר בלבד יהיה רשאי להעביר את הכספים בין קופות הגמל נקבע כי עמית שכיר רשאי להעביר כספים בין קופות הגמל במקרה והמעביד חדל לשלם כספים לקופה ולא נקבע בתקנון קופות הגמל כי אין למשוך או להעביר את חלק המעביד אלא באישורו (טרם התיקון רשאי היה העובד להעביר את הכספים בין קופות הגמל גם אם המעביד לא חדל לשלם כספים לקופה ובתנאי שלא נקבע בתקנון קופות הגמל כי אין למשוך את חלק המעביד אלא באישורו). הגבלת התנאים בהם העמית השכיר אינו נדרש לאישור המעביד במשיכת כספים הוגבלה אפשרותו של עמית שכיר למשוך כספי קופת גמל לקיצבה לאחר פרישתו מעבודה כתוצאה מפיטורין או התפטרות ללא אישור המעביד.

הגבלת התנאים למשיכת כספים מקופת גמל לתגמולים ולקצבה לעמית שהגיע לגיל 60 הוסף תנאי הקובע כי תתאפשר משיכת כספים מקופת גמל לתגמולים, לעמית שהגיע לגיל 60, רק אם עברו חמש שנים מיום שהחל להפקיד כספים באותו חשבון.

הוסף תנאי הקובע כי תתאפשר משיכה של כספים שהופקדו לפני יום 31.12.2004 בקופת גמל לתגמולים לעמית שהגיע לגיל 60 אם פרש מעבודתו או צמצם את עבודתו בשיעור של 50% לפחות.

כמו כן, בוטלה האפשרות של משיכת סכומים ורווחים שמקורם בתשלומים ששולמו לקופת הגמל לפני ה- 1.1.2000 רק עקב הגעת העמית לגיל 60.

הרחבת התנאים בהם העמית השכיר אינו נדרש לאישור המעביד במשיכת כספים מקרן השתלמות נקבע כי עמית שכיר אינו נדרש לאישור המעביד במשיכת כספי קרן השתלמות אשר הוא רשאי למשכם בפטור ממס לפי התנאים הקבועים בפקודה.

קופת גמל לדמי מחלה הגדרת משכורת נקבעה הגדרה למושג "משכורת" לענין קופת גמל לדמי מחלה והיא: הכנסת עבודה, למעט תשלומים שניתנו לעובד לכיסוי הוצאותיו ולמעט שוויו של שימוש ברכב שהועמד לרשותו של עובד.

הגבלת הפקדות המעביד סכום ההפקדה הוגבל לסכום מחויבותו של העמית לעובדיו לפי הוראות זכאות לדמי מחלה לגבי השנה שקדמה לשנת התשלום (טרם התיקון הוגבלה ההפקדה לפי הזכאות לדמי מחלה לגבי שנת התשלום) ועד לסכום שלא יעלה על 2.5% מכלל המשכורות ששילם העמית לעובדיו בשנה הקודמת (טרם התיקון הוגבלה ההפקדה לפי המשכורות ששילם העמית לעובדיו באותה שנה) או עד לסכום שהוא ההפרש שבין תקרת הצבירה של העמית לבין סך כל התשלומים העומדים לזכותו בקופה, לפי הנמוך מביניהם.

שינוי בהגדרת משכורת בתקופה שבין 1.7.2003 ועד 30.6.2005 עובד שמשכורתו הופחתה כאמור בסעיף 76 לחוק התכנית להבראת כלכלת ישראל (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב והמדיניות הכלכלית לשנות הכספים 2003 ו- 2004), התשס"ג–2003, לגבי התקופה שמיום 1.7.2003 ועד ליום 30.6.2005, יראו את המשכורת, לענין התקנות, כמשכורת ללא הפחתה. להוראה זו משמעות לענין אי חיוב בשווי בגין הפרשות המעביד לקופת גמל על חלק השכר שהופחת על פי החוק האמור.

תחולה התיקון טרם פורסם ברשומות. תחילתו הכללית של התיקון נקבעה ליום פרסומו ברשומות.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה