יש לך עסק קטן והבנק לוחץ - שמעת על פקטורינג?

קרן פנינסולה פיננסים מתכוונת להציע מימון לעסקים בינוניים וקטנים שהגופים הגדולים בארץ בתחום זה לא עוסקים בהם. לדברי המקים, מיכה אבני, זה שילוב של עסקים וציונות
חזי שטרנליכט |

הציונות והעסקים הם בין הגורמים שהובילו את מיכה אבני להקים את פנינסולה פיננסים. בשיחה עם Bizportal הוא מציין כי הקים את החברה כדי להציע לעסקים קטנים ובינוניים את שיטת המימון הייחודית הזאת שפועלת בשוק די מצומצם בארץ. הבנקים והגופים הפיננסים הגדולים מתרכזים בלספק את עסקאות הפקטורינג לחברות הענק ולצרכני האשראי הגדולים, ופנינסולה פקטורינג מתמקצעת בנתחי השוק הקטנים יותר. "היכן שהשוק לא יעיל, אנחנו נכסים בכדי לייעל אותו" אומר אבני.

אבני, שותף בקרן ההון סיכון ג'רוזלם גלובל ונצ'רס, מדגיש כי עסקאות הפקטורינג תורמות לבניין הכלכלה הישראלית. בעוד שקרן הון סיכון מגייסת מיליוני דולרים ומעסיקה עובדים בודדים, חברה קטנה תגייס פרומיל מהסכום הזה ותעסיק פי שלושה או ארבעה עובדים. לחברות הללו מבקש אבני לסייע בעזרת פנינסולה.

אך קודם נסביר בקצרה מה זה פקטורינג. מדובר באחת משיטות המימון שמטרתה היא לפתור בעיות בתזרים המזומנים ממנו סובלות חברות רבות. כיום לדוגמא, כל החברות נאלצות להעניק אשראי ללקוחותיהם, אשראי העומד על למעלה מ-90 יום בממוצע. במשך זמן זה החברה נאלצת למעשה לממן את חומרי הגלם, שכר העבודה והוצאות נוספות. הצורך לממן את העסקה ובעיית תזרים המזומנים הנובעת מכך מונעים מהחברות את היכולת להמשיך ולקדם עסקאות נוספות.

חברת הפקטורינג רוכשת למעשה את האשראי אותו מעניקה החברה ללקוחותיה ומשלמת לה מיידית. בכך נמנע גם הסיכון שהלקוח לא ישלם בסופו של דבר. שיטת הפקטורינג הידועה בעולם היא התשלום באמצעות כרטיס אשראי. בשיטה זו חברת כרטיסי האשראי משלמת לבעל העסק את דמי העיסקה והיא זו שגובה את התשלום מהלקוח. אפשר גם לומר כי שיטת הפקטורינג היא סוג של קניית חובות והענקת קו אשראי בתמורתם.

אחד היתרונות של פנינסולה פיננסים לדברי אבני הוא בכך שהיא גם מציעה את המימון ללא דרישה לביטוח האשראי. הדרישה הזאת מגיעה מרוב הגורמים הפעילים בשוק הפקטורינג הישראלי. היא נובעת בעיקר מכך שהם עוסקים מול גופים גדולים, בעוד שפנינסולה יודעת ללמוד את הלקוח היטב לדברי אבני וכך היא יכולה לקחת את הסיכון המחושב ולא לדרוש ביטוחי אשראי.

משיחות שקיימנו עם גורמים הקשורים לתחום הפקטורינג עולה כי בארץ פעילים מספר גופים בולטים בתחום. ביניהם בנק לאומי, שעוסק בעיקר ביצואנים ויבואנים גדולים, חברת כלל פקטורינג, מקבוצת כלל פיננסים, פסגות מימון ופקטורינג שהיא חברה ציבורית שמניותיה נסחרות בבורסה התל אביבית. היו"ר בחברה הוא סמי תותח, שהוא גם מהבכירים בחברת בסס"ח. ישנה גם קרן לעידוד עסקים קטנים בשם תבור שעוסקת בתחום, ועוד מספר גופים פרטיים שביניהם נמצאת פנינסולה פיננסים.

מידע על היקף הפעילות בשוק עסקאות הפקטורינג אפשר לקבל מהבנק העולמי שאומד אותו בסדר גודל של 250 מיליון דולר בשנה (2003). עד כמה השוק הזה קטן בארץ ביחס לחו"ל אפשר להתרשם מהנתונים הכלל עולמיים: סך העסקאות הללו שהתבצעו ב-2003 נאמד בלמעלה מטריליון דולר, באנגליה התבצעו עסקאות בהיקף של 208 מיליארד דולר, ואפילו בקפריסין השכנה הצנועה שלנו התבצעו עסקאות בהיקף של 2.6 מיליארד דולר (פי 10 מישראל). כך שיש עוד מקום לגדול.

פנינסולה תציע מימון בהיקף של 200 מליון שקל בשנה, מאחורי החברה עומדת קבוצה מרשימה של משקיעים, מקומיים וזרים, הכוללת חברות השקעה מובילות וביניהן D.E. Shaw & Co. שהיא אחת מקרנות השקעה הגדולות בארה"ב, קרן ההשקעות פרטית מקבוצת דוברת, אחת מחברות הפקטורינג הפרטיות הגדולות בארה"ב, גולדמן השקעות, אהרון כהן מפאי פיננסים, וכן קבוצה של אנשי עסקים מובילים במשק.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה