דחלדחל
ממחלקת המחקר בבנק ישראל נמסר, כי ברביע הרביע של 2004, עפ"י הדיווח של סך החברות והעסקים במשק, נמשכה העליה של סך הפעילות במשק, זה הרבעון השישי ברציפות, כמעט בכל ענפי המשק (למעט בניה ותחבורה) והיא ניזונה בעיקרה מהאצה ביצוא, אך גם מעליות מתונות יותר בבפעילות לשוק המקומי. הציפיות במרבית הענפים הן לעליה בפעילות בשוק המקומי וביצוא ברביע הראשון של 2005.
להלן עיקר ממצאי סקר החברות לרביע הרביעי של שנת 2004:
תעשייה: חברות התעשייה מדווחות על עליה בולטת בפעילותן, המשקפת עליה במכירות המקומיות, ועלייה גדולה יותר ביצוא. במקביל, נמשכה העלייה המתונה במספר העובדים ובמלאי חומרי הגלם. החברות דיווחו על עלייה בהזמנות ליצוא לרביע הבא, ועל עליות מתונות בהזמנות לשוק המקומי. בכלל תתי הענפים בתעשייה, עפ"י העצימות הטכנולוגית, דווח על העלייה במכירות, בתפוקה, ביצוא, ובהזמנות ליצוא. בנוסף, החברות בענפים המסורתיים דיווחו על עלייה בהזמנות לשוק המקומי, ואילו החברות המעורבות דיווחו על ירידות.
מסחר: ניתוח תשובות החברות בסקר מלמד כי נמשכה מגמת העלייה במכירותיהן. בנוסף, חברות המסחר מצפות גם להאצה במכירותיהן ברביע הראשון של 2005. כמו כן, חלה ירידה הן בחומרתה של מגבלת הביקוש לפעילות - המצב הכלכלי והביטחוני - והן בחומרתה של המגבלה העיקרית מצד ההיצע - קשיי המימון.
בנייה: השפל בפעילות, של חברות הבניה נמשך, ואף הוחרף, ברביע זה, דבר שהשתקף בהחרפת הירידות של בניית מבנים ותשתיות. החברות מצפות שוב להמשך הירידות בפעילות ברביע הראשון של 2005. מגבלות הביקוש לפעילות גדלו במקצת, ואילו מגבלות ההיצע - מגבלת המימון והמחסור בעובדים מקצועיים - גדלו משמעותית.
תחבורה ותקשורת: בסך הפעילות של החברות נרשמה ירידה. המגמות בפעילות בענפי המשנה לא היו אחידות: בתחבורה האוירית והימית היו עליות מתונות, בתחבורה היבשתית ירידות משמעותיות, ובפעילות ענף התקשורת נרשמה עלייה מתונה. הצפיות של חברות התחבורה והתקשורת לרביע הראשון של 2005 הן לעלייה בפעילות הכוללת בכל מגבלות הביקוש דווח על עלייה ביחס לרביע השלישי של 2004 ואילו מצד ההיצע, המשיכה מגבלת קשיי המימון להיות המגבלה העיקרית, ומידת חומרתה אף גדלה משמעותית, לעומת הרביע השלישי של 2004.
ענף המלונאות: החברות והעסקים מדווחים על המשך העלייה בפעילות, המשקפת את המשך העלייה במספר הלינות של תיירים מחו"ל, ועלייה בלינות ישראלים. החברות צופות גם המשך העלייה בפעילותן ברביע הראשון של 2005. מגבלת הביקוש נותרה המגבלה העיקרית על ביצוע הפעילות, ומצד ההיצע נרשמה יציבות בחומרת המגבלות לעומת הרביע השלישי של 2004.
שירותים עסקיים: החברות והעסקים מדווחים כי נמשכה העלייה של הפדיון, זה הרביע השלישי ברציפות. העלייה בפעילות הקיפה את מכירות השירותים לחו"ל ולארץ. החברות מצפות כי סך ההזמנות לרביע הראשון של 2005 יעלה. העליות הבולטות היו בשירותי הביטוח והמוסדות הפיננסיים, וכן בשירותי הבריאות והחינוך. מנגד נרשמו ירידות בענף שירותי האוכל.
התפלגות הציפיות של החברות לאינפלציה ל-12 החודשים הקרובים (ינואר 2005 עד דצמבר 2005): ממוצע התפלגות ירד ברביע זה ל-2.1% בממוצע, לעומת 2.5% שנצפו בממוצע, בסקר הקודם שנערך ברביע השלישי של 2004. השכיח והחציון של ההתפלגות ירדו ל-2%, לעומת 3% ו-2.5% ברביע השלישי של 2004. שיעור החברות המשתתפות בסקר שצפו שהאינפלציה ל-12 החודשים הקרובים תהיה מעל הגבול העליון של יעד יציבות מחירים, 1% עד 3% ירד משמעותית ל-9%, לעומת 20% ברביע השלישי של 2004. 85% של המשיבים בסקר צופים שב-2005 תהיה האינפלציה בתוך התחום יעד יציבות מחירים. שונות הציפיות נותרה דומה לזו של הרביע השלישי של 2004.
התפלגות ה ציפיות של החברות להתפתחות שער החליפין של השקל מול הדולר: בעוד 12 חודשים (בסוף דצמבר 2005) צפוי להגיע ל-4.59 ₪ לדולר, בממוצע, לעומת 4.72 ₪, בסקר הקודם. בסוף הרביע הראשון של 2005 צפוי להגיע ל-4.45 ₪ לדולר, בממוצע.
במחלקת המחקר מבהירים, כי ממצאי סקר החברות לרביע הרביעי של 2004 מבוססים על תשובותיהן של כ-640 חברות ועסקים. שאלות הסקר הן איכותיות החברות מתבקשות לדווח על כיוני השינויים של המשתנים השונים - עלייה, ירידה או יציבות - ולציין את עוצמת השינוי - "רב" או "מעט". בכל הענפים, למעט ענף המלונאות, נתבקשו החברות לציין את השינוי בפועל לעומת הרביע הקודם, ללא ניכוי של השפעות עונתיות. בענף המלונאות נתבקשו החברות להשוות את התוצאות לרביע המקביל בשנה הקודמת. מאזן הנטו של פעילות ענף התחבורה ותקשורת חושב כממוצע משוקלל של מאזני נטו של רכיבי הענף, כשלכל מאזן נטו שכזה יוחס משקל תוצר הרכיב בתוצר הענף כולו. התוצאות מנותחות באמצעות "מאזן הנטו" - המוגדר כהפרש שבין אחוז החברות המדווחות על עלייה לבין אחוז המדווחות על ירידה, מכלל הדיווחים בחישוב מאזן הנטו נלקח בחשבון כיוון השינוי על פי דיווחי החברות, אך לא עוצמתו. כך, מאזן נטו אפס מלמד על יציבות בפעילות, מאזן נטו חיובי על עליה ומאזן נטו שלילי על ירידה. על עוצמת השינוי ניתן להסיק מגודלו של מאזן הנטו. במחלקת המחקר מוסיפים, כי נתוני סקר החברות נמצאו בדרך כלל מתואמים עם הנתונים המקרו כלכליים של המשק ויתרונם הוא בהיותם זמינים ומספקים מידע מהיר, יחסית למקורות הנתונים האחרים.