בחוץ בועה, אבל רק שם, ואל תגידו שלא ידעתם
אל תגידו שלא ידעתם. מי כמוכם יודע שצריך תמיד להתחיל לאסוף את פיסות המידע הראשונות על התחממות בסקטור מסוים בבורסה ובשוק ההון כולו, כדי להגיע לתמונה הכוללת. מבלי להיות מסתוריים מדי, אנחנו נספר כי אנו מדברים על שוק הנדל"ן הישראלי. כמה סנוניות שמבשרות אולי את האפשרות שסוף סוף מגיעה עונת האביב בנדל"ן (לא, לא החברה) אחרי חורף קשה וארוך מאוד, החלו להתעופף בין דפי העיתונים העסקיים. אז הנה כמה נתונים שחשוב לשים לב אליהם.
האחד הוא מר נתן חץ, המנהל המוכשר של אלוני חץ שידעה מתי להיכנס לבריטניה וגם מתי לצאת. הוא נכנס בתקופת שפל (1993) לאי הבריטי, כשלדבריו, כל הרחובות בערים הגדולות שם היו מכוסים בשלטי "TO LET" (שזה להשכיר בבריטית) - והוא יוצא ב-2004, ברמות מחירים מטורפות, כשהשמועות כי מדובר בבועה המחכה להתממשות - הולכות ונערמות. בדרך הוא רשם רווח הון ענקי של 320 מיליון שקל, והשקעה מוצלחת (בדיוק בזמן) בגזית גלוב, כשעוד הייתה קרן ריט קטנה ונדחית בארה"ב - והיום היא בין ששת הגדולות. נתן חץ אמר השבוע לגלובס, כי הוא בוחן השקעות בישראל, וכי "אנחנו חושבים שעכשיו זה הזמן לחזור ולחפש נכסים מניבים בארץ". רשמתם?
השנייה היא הנפקה של מניות טמבור. רגע אחד, על מה אנחנו מדברים? ובכן, אין סנונית יותר חזקה לענף הנדל"ן מחברה כמו טמבור. אם התרחש שיפור בתוצאות הכספיות שלה, הרי שהוא מעיד כי חברות הנדל"ן מגבירות את הביקושים שלהן. כרגע הנתונים הללו חבויים בתוך גרנית הכרמל. אבל שוק הצבע שהוא - מוצר גלם מרכזי בתעשיית הנדל"ן - הוא ללא ספק אינדיקטור חשוב למי שמתעניין באותות מהענף.
בתקשורת התפרסם בימים האחרונים, כי דדי ואיזי בורוביץ', בעלי גרנית הכרמל (וגם, בלי קשר, הקפטנים שלכם באל על, ארקיע, סונול, קלאב מרקט), החליטו באחרונה לשוב ולהציע את מניות טמבור לציבור. הם היו אלה שהוציאו את החברה לפני שלוש וחצי שנים מהבורסה. מומחים בשוק יספרו לכם שכשאנשי עסקים מחליטים על הנפקה לציבור, הם עושים זאת בין השאר על פי שני שיקולים עיקריים: כשהשוק טוב וכשמעריכים שהתוצאות בתקופה העתידית תספקנה את הסחורה למשקיעים.
השלישית היא הריבית. 3.5%, עד לשם הגענו. הייתם מאמינים? אנחנו בוודאי שלא. נכון שחלק ניכר מנוטלי המשכנתאות בדצמבר היו מהממחזרים, אבל בכל מקרה, הריבית שמרתיחה את המניות בבורסה, עשויה לחלחל לבסוף גם לשוק הנדל"ן. לליבה שלו, להארד קור. יו ניים איט.
והרביעית? מדד חדש וטרי שהצטרף לו לבורסה מתחילת השנה. מדד נדל"ן 15. מדד עם תמורה יומית ממוצעת של כ-24 מיליון שקל ביום. מתחילת השנה ועד עתה הוא הניב כ-5.4%, ת"א 25 עלה רק ב-1.9% באותו פרק זמן. אז נכון שהמדד הוא לא לגמרי ישראלי. משום שיש בו גם שמות כגון גזית גלוב (קרן REIT בארה"ב), ואלביט הדמייה (פעילות במזרח אירופה). ונכון שהסחירות בו היא לא משהו מדהים, רק התמורה הממוצעת של תעודת הסל על המדד, קסם נדל"ן 15 מבית אקסלנס נשואה עומדת על כ-10% (2.2 מיליון שקל) בממוצע היומי, והיא נסחרת בפחות זמן מימי המדד כולם. אבל תשואה זה תשואה. גם בחודש אחד של עליות.
אמנם, נתוני המאקרו הם עדיין בעכרו של ענף הנדל"ן. מכל עבר ממשיכות לזרום ידיעות שליליות על התחום. מדדי D&B למוסר התשלומים (מצב החברות) של ענפי הכלכלה השונים בארץ, מצביעים כי ענף הנדל"ן ממשיך להיות בכי רע. מדד מוסר התשלומים שהתפרסם אתמול (א') מצא כי ענף הבנייה מוביל את כל ענפי המשק בפיגור בתשלומים. 36.9% מהחברות פגירו בתשלומים בינואר, עליה ביחס לדצמבר. עוד עולה כ-40% מקבלני התשתית נמצאים בסכנת סגירה.
אבל, כאמור, חדשות רעות בסקטור הנדל"ן הישראלי נמצאות למכביר, ולא חייבים ללכת לארכיונים. והוא משמיע קולות של בית קברות כבר מספר שנים. זה רק הסנוניות הראשונות, שיש לעקוב אחריהן, משום שכשהדברים מתחילים לרוץ, המשקיע הממוצע מהרחוב הוא המצטרף האחרון לחגיגה. אז כדאי להמשיך לעקוב, ולא לומר שלא אמרנו לכם.