המחקר הגדול בעולם: "משתמשים כבדים" בסלולר נמצאים בסיכון מוגבר לפתח גידולי מוח ממאירים

ע"פ מחקר רחב-מימדים בשם "אינטרפון" לא ניתן לקבוע באופן חד משמעי ששימוש ממושך בסלולרי גורם לעלייה בחולים בגידול מוחי
שרות Bizportal |

אחרי שנים של חוסר וודאות לגבי השפעות השימוש הממושך בטלפונים סלולרים על התפתחות גידולים ממאירים במוח, מחקר רחב-מימדים בשם "אינטרפון" המתפרסם היום (ב') מצביע על כך שמשתמשים כבדים בטלפונים סלולרים נמצאים בסיכון מוגבר לפתח גידולי מוח ממאירים, זאת למרות שלא ניתן לקבוע באופן חד משמעי ששימוש ממושך בסלולרי גורם לעלייה בחולים בגידול מוחי.

ממצאי המחקר הרפואי, שהינו הגדול ביותר שנעשה עד כה בתחום, והוא נמשך 10 שנים, פורסמו בסוכנויות הידיעות השונות. המחקר בפועל בוצע בין השנים 2004-2000 התבצע ב-13 מדינות והקיף 12.8 אלף איש ברחבי העולם, ובכללם 5,150 חולי סרטן המוח ו-5,117 לוקים בגידולים ממאירים ושפירים במוח. הסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן (IARC) ריכזה את הנתונים.

במחקר נמצא כי הסיכון המוגבר לפתח גידולים ממאירים במוח נצפה בייחוד בקרב משתמשים שדיברו בסלולר באותו צד שבו התפתח הגידול ובאנשים שפיתחו את הגידול באונה הטמפורלית של המוח, הממוקמת ליד האוזן, שם מרוכזת מרבית הקרינה הסלולרית. עם זאת, החוקרים קובעים כי לא ניתן להסיק על קשר סיבתי, בשל "הטיות וטעויות מדידה המגבילות את המסקנות שניתן להסיק

העיתון "סאנדיי טיימס" הבריטי מדווח כי מדענים שהשתתפו בביצוע המחקר הודו יש צורך במחקרים נוספים בשל ההגדרה הרחבה של "משתמשים כבדים" בטלפונים סלולריים, במחקר הנוכחי, וגם בגלל שהמחקר האמור לא כלל אנשים מתחת לגיל 30. נציין, כי "משתמשים כבדים" הוגדרו במחקר כאלה שהשתמשו בסלולרי במשך 30 דקות ביום לפחות.

תוצאות המחקר התפרסמו היום במקביל בכל 13 המדינות שהשתתפו במחקר, באיחור של חמש שנים, לאחר שהיו אמורות להתפרסם כבר ב-2005 והתעכבו בגלל המורכבות הגדולה של המחקר וחילוקי דעות בין המשתתפים הרבים בו.

מלבד קבוצת המשתמשים הכבדים, נמצא כי בקרב כלל המשתתפים נמצא סיכון נמוך בלבד לפיתוח גידולים ממאירים ושפירים. עם זאת, כאשר שינו החוקרים את שיטת עיבוד הנתונים והישוו רק בין המשתמשים בסלולר לבין עצמם, התוצאות היו יותר חזקות ומובהקות - לכיוון של קשר סיבתי בין גידולים לשימוש.

המחקר לא מצביע על עלייה בסיכון, אך איננו יכולים לקבוע שאין סיכון כזה", אמרה אליזבת' קרדיס, שעמדה בראש המחקר, לסוכנות AP.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה