מתקרבים לשינוי הסטטוס: בוחנים את השפעת הכניסה ל-MSCI על שוק ההון?
בחודש מאי הקרוב, ישראל תהווה חלק ממדד המניות מדד השווקים המפותחים). על רקע המעבר הצפוי סקר פרופסור ליאו ליידרמן מהמחלקה הכלכלית של הבנק את ההשפעות הצפויות על המעבר על שוק המניות והמסקנה היא שעיתוי המעבר מיטיב עם שוק ההון הישראלי והמשק הישראלי.
ההערכות הבנק מדברות על כך שההון הגלובלי המושקע בקרנות השקעה שעוקבות אחר מדדי ה- MSCI עומד על כ- 1.5 טריליון דולר, מתוכו 1.3 מיליארד דולר במשקים המפותחים. יחד עם זאת, החשיבות של מדדים אלו גבוהה בהרבה, כיוון שקיימים גופים רבים שהשקעותיהם אינן מתרכזות באינדקסים עצמם, אך עצם ההשתייכות לאינדקס פותחת בפניהם את האפשרות אלו להשקיע במדינה.
משקל המניות הישראליות במדד העולמי (הכולל מדינות מפותחות בלבד) צפוי להיות נמוך, כ- 0.4% בלבד. מתוך 24 מדינות הנכללות במדד ישראל נמצאת במקום ה- 20. בין המדינות בעלות משקל הדומה לזה של ישראל נמנות המדינות הבאות: אוסטריה, אירלנד, בלגיה, דנמרק, יוון, נורבגיה, ניו-זילנד, פורטוגל ופינלנד.
בבנק מעריכים כי משקיעים פוטנציאלים במדד המניות העולמי יבחנו את השוק הישראלי בעיקר ביחס למשקים בעלי משקל הדומה לזה של ישראל, ופחות מול המשקים המובילים כמו ארה"ב, יפן וגרמניה. על כן בחן הבנק את מאפייני המשק הישראלי מול מדינות אלו, למעט ניו-זילנד ונורבגיה שלדעתם הן מדינות בעלות מאפיינים ייחודיים שונים, ומהוות פחות מקור להשוואה.
מבדיקת הבנק עולה כי האוכלוסייה צעירה יחסית ובעלת קצב הזדקנות איטי יותר. קצב גידול האוכלוסייה בישראל עומד על 1.7% לשנה, גבוה במידה משמעותית מזה של כל מדינות ההשוואה. יש לכך כמובן השלכות רבות החל מכוח עבודה שגדל מהר יותר בישראל, ועד הוצאות בריאות ופנסיה נמוכות יותר באופן יחסי.
גם מבחינת פוטנציאל הצמיחה, מצבה של הכלכלה הישראלית טוב יותר. הצמיחה בישראל בשנים טרום המשבר הגלובלי הייתה גבוהה משמעותית ביחס לרוב מדינות ההשוואה. בשנים 2004-2007 הייתה הצמיחה הממוצעת של התמ"ג בישראל כ- 5.2%, לעומת כ- 3% בממוצע במדינות ההשוואה. אירלנד בלטה לחיוב בשנים אלו עם צמיחה ממוצעת של 5.5%, אך כלכלתה נפגעה אנושות במשבר האחרון.
בנוסף, מציינת המחלקת הכלכלית כי המשק הישראלי נפגע פחות בזמן המשבר, שוק העבודה נותר יציב והשווקים הפיננסים מתמחרים לישראל "סיכון מדינה" מתון. אלו הן הסיבות, אשר לדעת כלכלני בנק הפועלים העיתוי של הכניסה ל-MSCI ייטיב עם המשק ושוק ההון.
לסיכום מדגיס הבנק כי "לא מן הנמנע שלאחר תקופת מעבר בה קרנות הפעילות בשווקים המפותחים יגבירו בהדרגה את היכרותן וחשיפתן לישראל, המשקל בפועל של ההשקעות בישראל יהיה גבוה מזה הנגזר ממשקלה במדד השווקים המפותחים".