השווקים סוערים: "לאיחוד האירופי אין פתרון, כל החלטה תהיה בעייתית"
אם לכמה חודשים נדמה היה שהסערה בשווקים הסתיימה והכלכלה הגלובלית חוזרת לפסי צמיחה, השבוע האחרון הוכיח לנו כי המשבר העולמי רחוק מסיום. אם לפני שבוע חשבנו כי הבעיות הן רק בכלכלה היוונית הקטנה, הרי שגוש האירו נאלץ להתמודד עכשיו עם כאבי ראש נוספים, מצד שתי כלכלות שעד כה נחשבו חזקות ויציבות יותר: ספרד ופורטוגל.
ביומיים האחרונים רשמו הבורסות של ספרד ופורטוגל ירידות שערים חדות על רקע מכירת חיסול מצד משקיעים רבים שמשכו כספם מהמדינות על רקע חשש מהרעה בכלכלות אלו. אתמול צנחה הבורסה הספרדית ב-2.4% לרמה הנמוכה ביותר מזה 6 חודשים. בפורטוגל הצניחה אף הייתה חדה יותר ומדד ה-PSI 45 קרס אתמול ב-4.5%. ובוקר ליום שישי הירידות נמשכות.
הירידות החדות בבורסה העלו את החשש שמא המדינות יתקשו להחזיר את חובן וכתוצאה מכך התשואות של איגרות החוב בספרד ובפורטוגל עלו לרמה הגבוהה ביותר מאז יוני 2009.
גם היום, נמשכת המגמה השלילית עם פתיחת יום המסחר באירופה והבורסות שם ממשיכות במומנטום השלילי וסוחפות איתן את כל יבשת אירופה, אשר ככל הנראה תסייע למנוע מספרד ופורטוגל להגיע לקריסה כלכלית. אחת ההשפעות הישירות של המשבר החדש הוא בשוק המט"ח. מאז נובמבר צנח האירו ב-8% מול הדולר, בשל הערכות שגוש האירו יחלץ את יוון מפשיטת רגל. כעת, לרשימת ה"זקוקים לסיוע" נכנסות כאמור שתי מדינות נוספות אשר מאיימות על יציבות גוש האירו כולו.
שוחחנו עם מיכאל שראל, כלכלן ראשי בהראל ביטוח ופיננסים, על מצבן הכלכלי של ספרד ופורטוגל שהסביר כיצד הוא רואה את המשבר החדש באירופה, והדילמות העומדות בפני האיחוד האירופאי כעת, והמפתח לפתרון המשבר טמון בשאלה האם וכיצד יסייע האיחוד האירופאי ליוון.
"כבר הרבה זמן ישנן חששות לגבי יציבותן של ספרד ופורטוגל, אולם אלו הוחרפו בעקבות המצב ביוון. כיום, המצב הכלכלי של ספרד ופורטוגל הוא בעל מאפיינים דומים ליוון, אבל המשבר פחות חמור מיוון", מסביר שראל.
"הבעיה עם הסיטואציה שנוצרה היא שאין לאיחוד האירופאי פתרון טוב והם נמצאים בדילמה האם לסייע או לא לסייע ליוון, כשכל החלטה שיקבלו שם תהיה בעייתית"
"האפשרות הראשונה היא לתת ליוון להתמודד עם המשבר לבד באמצעות אימוץ של צעדים מרסנים להקטנת הגירעון, הקטנה תקציבים ממשלתיים וקיצוץ במשכורות. האפשרות השנייה היא לסייע להם באמצעות הלוואות כדי שיוון תוכל לגייס את החוב שלה", אומר שראל. "הבעיה עם הפתרון השני, הוא שבספרד ובפורטוגל לא יהיה אינטרס לנקוט את הצעדים הכלכליים הדרושים כדי להימנע מסיוע אם הם יידעו שבכל מקרה האיחוד האירופאי יחלץ אותם. זאת הסיבה מדוע האיחוד האירופאי נמצא קצת בבעיה ואין לו פתרון טוב לא בסיוע ולא בהימנעות מסיוע".
הבעיה הקיימת בספרד ובפורטוגל הן הגרעונות הגדולים וחוב ציבורי גבוה. המיתון שם יותר כבד וגם התחזיות לשנים הבאות מבחינת הגירעון היא יותר פאסימית. שראל מעריך כי המצב הפיננסי של ספרד ופורטוגל בשלב הראשון יחריף, אולם עד שלא יהיה משבר אמיתי שם, יהיה קשה לממשלות לאמץ מדיניות פיסקלית.
"על מנת לפתור את הבעיה של ספרד ופורטוגל, הם יהיו חייבים להקטין שכר בסקטור הציבורי, להעלות מסים במדינה, אבל כנראה שאין להן את הכוח הפוליטי לעשות זאת. רק כאשר המשבר יהיה אמיתי, הן יוכלו לעשות זאת. לכן, אני מעריך שאנחנו נראה מצב של החרפת המשבר במדינות האלו ורק אז הממשלות ינקטו בצעדים לפתרון הבעיה".