מדד העוצמה לשנת 2009: החברות הגדולות צמחו ב-63%, התחזקות השקל עמדה במרכז
ענקית הגנריקה הישראלית טבע המשיכה להוביל בשנת 2009 את רשימת מדד העוצמה של דן אנד ברדסטריט, זאת באופן זהה לשנה קודם לכן. כך נחשף היום בפורום Dun's 100.
במהלך האירוע, בו השתתפו בכירי המשק ובהם אבי פישר - משנה ליו"ר IDB, שלמה ינאי - נשיא ומנכ"ל טבע, יוסי אקרמן - נשיא אלביט מערכות, רועי ורמוס - מנכ"ל פסגות, יונה פוגל - מנכ"ל פז, יונל כהן - מנכ"ל מגדל, גיל שרון - נשיא ומנכ"ל פלאפון ובכירים נוספים, נחשף דירוג החברות המובילות לשנת 2009.
כמידי שנה, מפורסם "מדד העוצמה" המדרג את החברות החזקות ביותר במשק הישראלי. הדירוג נקבע לפי 4 קריטריונים: רווח נקי, הכנסות, שווי שוק (בורסאי) והון עצמי.
בשנת 2009 הרווח המצרפי הנקי (לפי חישובי אומדן שנתי) של 20 החברות המובילות עמד על 37.3 מיליארד שקלים לעומת 22.8 מיליארד שקלים בשנה קודם לכן, עלייה בשיעור של כ-63%. כמו כן, שווי השוק של 20 החברות הגדולות במשק עמד ב-2009 על כ-470 מיליארד שקלים לעומת כ-287 מיליארד שקלים אשתקד, עלייה בשיעור דומה לזה של הרווח הנקי, כ-63%.
בשלישייה הראשונה נרשמת יציבות מרשימה ביחס לשנה קודמת: במקום הראשון, כאמור, נותרה חברת הענק טבע. את המקום השני ברשימת הדירוג תפסה חברת כימיקלים לישראל ואת השלישייה המובילה סוגר בנק לאומי.
עוד נקודות בולטות בדירוג: חברת בזק במקום הרביעי, בנק הפועלים במקום השישי, חברות ההייטק אמדוקס וצ'ק פוינט במקומות השביעי והשניים עשר (בהתאמה), פז במקום הארבעה עשר ועוד. את הרשימה סוגרת חברת פרטנר תקשורת בבעלותו הטרייה של אילן בן דב.
שינויים בולטים שאירעו השנה הם כניסתם של חברות מגדל אחזקות לעשירייה הראשונה, חברת כלל החזקות ביטוח לעשרים הגדולות, כור רשמה שיפור מרשים וקבוצת דלק ששבה מחדש לעשרים הגדולות. גם בנק דיסקונט רשם עלייה ביחס למיקומו בדירוג אשתקד.
שלמה ינאי: המשבר עדיין לא הסתיים
בפאנל שנערך באירוע אמר מנכ"ל טבע שלמה ינאי כי "אין מישהו שהוא חף מהמשבר הנוכחי, מה גם שאני לא חושב שהוא הסתיים. אני כן חושב שאני נמצא במגזר דפנסיבי יותר, אך עם זאת גם ראינו אפילו ירידה בצריכת התרופות הכרוניות".
ינאי גם התייחס לפגיעה בטבע כתוצאה מהתחזקות השקל: "טבע נפגעה קשה מירידת הדולר ואף מציגה תוצאות מוחלשות ברמה שנתית של 600 מיליון דולר עד מיליארד דולר במכירות בשל הפרשי מטבע".
באותו עניין אמר יוסי אקרמן, מנכ"ל אלביט מערכות, כי "הממשלה צריכה להתערב - אבל לא בשער הדולר. היא צריכה לסייע לתעשייה. אם הייתי חושב שההתערבות בדולר תעזור אז ניחא, אבל אני חושב שגם אם תתערב זה לא יעזור. עליה להתערב בנושאים שיש לה השפעה עליהם. ההשפעה של דולר נמוך היא שלילית לגבינו, אבל לא ברמה מהותית יתר על המידה הממשלה צריכה להתעסק בתשתיות - אנרגיה, כבישים, טכנולוגיות...".
אבי פישר, המשנה ליו"ר קבוצת אי.די.בי שהצליחה להתברג למקום החמישי בדירוג (IDB פיתוח), אמר במפגש, כי "אני לא חושב שטוב להיות בטוחים יותר מדי בדברים, ודאי לא במצב שאנחנו נמצאים בו עכשיו. אנחנו חלק קטן מהעולם הגדול ותלויים בו לחלוטין כיוון שאנחנו משק שנשען כולו על ייצוא, והעולם עדיין במשבר. כל אדם בעולם חייב בממוצע 1,200 דולר וזה כסף שכולם קונים בו פחות, כולל את המוצרים שלנו. לכן, אסור להיות בגישה של הכל בטוח וגם כדאי לצאת מהגישה שרואה באי עשייה דבר נכון".