בתי ההשקעות בוחרים: המניות החמות בבורסה בתל אביב ל-2010
כתבה ראשונה בסדרה. שנת 2009 עומדת להסתיים ואיזו שנה זאת הייתה. 12 חודשים של שכרון חושים עברו על המשקיעים בשוק המניות המקומי ומדד המעו"ף רשם את הזינוק הגבוה ביותר מאז הונפק, לפני כמעט שני עשורים, כאשר הוא נישא על כנפי ההתאוששות הכלכלית.
כתבה זו היא כתבה ראשונה בסדרה, בימים הבאים יביא Bizportal בפניכם את חלק ב' של "המניות החמות של בתי ההשקעות", עם ההמלצות של מגדל שוקי הון, דש ברוקראז', אקסלנס ועוד." בימים שלאחר מכן נביא את המניות המומלצות של הבנקים ל-2010 ואת המניות המומלצות של הזרים ל-2010 - תכינו את הפנקסים.
יחידת המחקר של אי.בי.אי (IBI) בחרה עבורנו את מניית מטריקס, מניית דלק קבוצה, מניית אלקטרה, מניית אלוני חץ ומניית בזק
מטריקס - למרות פגיעה קשה בתחום המחשוב בישראל בשנת 2009 מצליחה מטריקס רבעון אחר רבעון לשמור על יציבות ואף להציג שיפור בשיעורי הרווחיות. התחזית לשנת 2010 כבר מעודדת יותר ומעריכה חזרה לצמיחה.
החברה אירחה לפני מספר שבועות כנס משקיעים אופטימי מאד בו דיווחה על התעוררות לאורך כל מגזרי פעילותה כשהיא מציינת במיוחד את התחום הפיננסי את מיזמי המחשוב הממשלתיים - שני ענפים בהם החברה פעילה מאד. בנוסף תחילת השיווק של מערכת ה- ERP החדשה של מיקרוסופט גם היא חיובית לחברה ויכולה להוות מנוע צמיחה נאה בשנים הקרובות. אנו מעריכים בשמרנות כי מטריקס תציג צמיחה של 3-5% בהכנסות בשנים של 2010-2013. כמו כן אנו מאמינים כי שיעורי הרווחיות התפעולית ישמרו על רמות של 7-8%. את שיעור ההיוון הורדנו בחצי אחוז ל 11% עם צמיחה לאינסוף של 2%. בעקבות האמור העלנו את מחיר היעד למטריקס ל 18.5 דולר למניה ואנו משאירים את המלצתנו על קנייה.
קבוצת דלק (דלק קבוצה) - פורטפוליו האחזקות ומשקלן בשווי הכולל של קבוצת דלק השתנה מהותית בשנה האחרונה. לצד שותפויות הגז המהוות כיום את עיקר השווי ממשיכה הקבוצה ליהנות מחברות תזרימיות שמעלות דיבידנדים. פלטפורמה זו מסוגלת להמשיך ולבצע השקעות סינרגטיות בהיקפים משמעותיים כאשר רמות הסיכון בכל אחת מהן לא יכולה לזעזע את הקבוצה.
הערכת השווי שלנו לקבוצת דלק כוללת הערכת שווי מפורטת למרבית החברות בקבוצה. חלק מהחברות הבנות נסחרות מתחת לשוויין ההוגן בעוד אחרות כבר מתומחרות באופן מלא. היות והחברה ברובה ציבורית ניתן להשקיע ישירות בחברות הבנות בהן יש פוטנציאל עליות, מנגד חשיפה לחברת האם תאפשר למשקיעים ליהנות מהנהלה ובעלי שליטה יזמיים, השקעות חדשות, והצפת ערך בחברות הפרטיות.
אנו מעדכנים את המלצתנו למניית קבוצת דלק לקנייה ונוקבים במחיר יעד של 910 ש"ח למנייה. הכלכלה העולמית מתחילה להתאושש ואף צפויה לחזור לצמוח, ואיתה ההזדמנויות צצות. במצב עולם כזה, שותפים של מי הייתם רוצים להיות?
אלקטרה - השנה השלימה אלקטרה פיצול מבני מחברת הבת אלקטרה נדל"ן ע"י חלוקתה כדיבידנד בעין. הפיצול הינו מהלך שצפוי לתרום בעיקר לחברת האם אלקטרה, להערכתנו המשקיעים יוכלו ביתר קלות להעריך את פעילותה והמהלך משלים את המיקוד העסקי בתחומי הליבה בהם פועלת החברה. לאחר השלמת המהלך עדכנו את הערכת השווי לחברה על בסיס שני מגזרים הפעילות הקיימים: 1) פרויקטים למבנים ותשתיות, 2) שירות אחזקה וסחר. מגזר הפעילות השלישי, ייזום נדלן הינו בעיקר מלאי קרקעות בחברת הבת אלקטרה השקעות שנלקחו (ורשומות בספרים) בשווי עלות.
את הערכת השווי לחברה בחרנו לעשות בשיטת DCF, על פיה היוונו את תזרימי המזומנים הצפויים משתי הפעילויות זאת ע"י מודל המעריך את הגידול בהכנסות וברווח התפעולי של כל מגזר. שיעור ההיוון שנבחר 9.5% משקף ממוצע משוכלל של שיעוריי ההיוון מכל פעילות בהתאם לחלקה היחסי ברווח התפעולי. לשווי זה נוסף מגזר הפעילות השלישי (ייזום נדל"ן) וניכוי של החוב הפיננסי נטו.
מודל הערכת השווי מוביל למחיר יעד של 450 ש"ח למניית אלקטרה (הגוזר שווי של 1.47 מיליארד ש"ח לחברה), בהתאם המלצתנו על קנייה. פעילותה של אלקטרה המספקת פיתרון אנכי בעולם הנדל"ן - משלב הייזום דרך הקבלנות ועד ניהול ואחזקת המבנים - מעניק לה יתרון תחרותי על פני מתחרותיה. יתרון המתבטא ביציבות פעילותה ובשיעורי הצמיחה מהם היא נהנית. קנייה של אלקטרה מספקת חשיפה למודל ייחודי ומאוזן של חברה בעולם הנדל"ן.
אלוני חץ - אופי פעילות החברה כחברת אחזקות בחברות נדל"ן סחירות, אשר פעילות בשווקים בהם לא התפתחה בועה של נדל"ן מניב, להערכתנו עובד. החברה נהנית מחלוקת דיבידנד של החברות הבנות ומנזילות גבוהה (היום קל יותר לממש מניות מאשר נכסי נדל"ן). אין ספק כי החברה בשלה כיום "לעכל" רכישה משמעותית נוספת, הן מבחינה ניהולית (PSP ואמות נהנות מניהול מקצועי ביותר ומיציבות עסקית מרשימה) והן מבחינה פיננסית (מצבה של החברה מאפשר לה לגייס חוב בשוק ההון המקומי ויש בידיה נכסים משמעותיים אותם היא יכולה לשעבד לטובת הגדלה משמעותית של חוב בנקאי).
היקף הנכסים הלא משועבדים של החברה בערכי שוק הוא מעל ל- 2 מיליארד ש"ח. היקף הנכסים המשועבדים של החברה הינו בהיקף של כ- 2.1 מיליארד ש"ח להבטחת הלוואות וקווי אשראי מבנקים בהיקף של כ- 1.1 מיליארד ש"ח מתוכו מנצלת החברה כ- 600 מ' ש"ח, ואילו 500 מ' ש"ח אינם מנוצלים וניתנים למשיכה מיידית.
בזק - אנו משמרים שוב המלצת קנייה לבזק ומעלים את מחיר היעד ל 10 ש"ח למניה. כמו יתר המתחרות בתקשורת גם בזק צריכה להתמודד עם התחרות הגואה והרגולציה שמתחזקת אך לבזק יש כמה יתרונות על פני יתר המתחרות: 1. החברה עוד לא השלימה את כל תהליכי הייעול הרבים שבאפשרותה לבצע בעקבות ההסכמים שנחתמו עם ועדי העובדים. 2. לחברה יש מאין גידור טבעי ועל "מכות" שהיא תחטוף בתחום הסלולר היא צפויה לפצות באמצעות הקלות רגולאטוריות בתחום הקווי. 3.רשת ה- NGN יכולה להוביל לחסכון תפעולי משמעותי. 4. הרשת החדשה שפלאפון הקימה צפויה לעזור לה להציג צמיחה מהירה משל המתחרות. 5. לחברה הון עצמי של כ- 6 מיליארד ₪ ולהערכתנו לא מן הנמנע שנראה דיבידנדים חד פעמיים ב- 2010 (בעקבות יס) וב- 2011 (בעקבות הפחתת הון).
אנו רואים בחיוב את החלפת הבעלות ואת הסרת הלחץ על המניה בעקבות המניות הרבות שהיו על המדף וכבר נמכרו. לבעלי העניין החדשים והממונפים יש אינטרס למשוך כמה שיותר דיבידנדים ורמות המינוף הנמוכות וההון העצמי הגבוה יחסית לענף יאפשרו זאת. עדיין נשארת ההמלצה המועדפת שלנו בענף התקשורת.
יחידת המחקר של כלל פיננסים בחרה עבורנו את מניות ישראמקו יהש / אבנר יהש, בנק הפועלים, שיכון ובינוי, קרדן אן.וי ומניית אלביט מערכות
ישראמקו יהש / אבנר יהש: במבט לשנת 2010 אנו ממליצים על סקטור הגז הטבעי כסקטור המועדף בתל אביב. המנוע העיקרי לעליית הערך בתחום יהיה גם בשנת 2010 פרוייקט תמר. אמנם הגז מהקידוח יגיע לחופי ישראל רק ב 2012, אבל במהלך 2010 אנו מעריכים כי החברות יאשרו את תכניות הפיתוח, ישיגו מימון משמעותי בהיקף של מאות מיליוני דולרים אשר יאפשר להן להתחיל בביצוע ויחתמו על חוזים נוספים למכירת גז. התפתחויות אלו יביאו עימן הצפת ערך משמעותית בפרוייקט זה.
ישראמקו היא המניה המועדפת על ידינו בסקטור, אבל אנו ממליצים להחזיק גם במניית אבנר. הסיבה לכך נובעת מהעובדה שבימים אלו מושלמים הסקרים הסיסמיים התלת ממדיים במספר קידוחים נוספים. בשלב זה קשה להעריך את הסיכויים למציאת גז בקידוח זה או אחר ולכן אנו מעדיפים לקנות את האופציה הזו בשתי המניות. בנק הפועלים: לאחר שנתיים מאתגרות בבנק בה איבד הפועלים את הובלת השוק, נראה שהבנק חוזר אל קידמת הבמה. בימים אלו משלים הבנק את הדיונים בתכנית העבודה לשנת 2010. להערכתנו הבנק יקבל החלטה מושכלת "לחזור לבסיס", דהיינו לחזור אל מוקדי הכח שלו שהם בנקאות מסורתית בישראל. העמקת הפעילות מול לקוחות בינוניים - בנקאות מסחרית, התמקדות בהגדלת נתח שוק בבנקאות קמעונאית ובמשכנתאות. הבנק צפוי לחזור לרווחיות נאה עם תשואה להון של 10%-11% ב 2010 מה שהופך את המניה לאטרקטיבית במכפיל הון 1.06.
שיכון ובינוי: החברה צלחה המשבר בצורה מצוינת והיא נהנית מצמיחה מרשימה בפעילות התשתית בחו"ל. לאחרונה דיווחה החברה על סגירת מספר חוזי ענק בהיקף של מאות מיליוני דולרים באזרבייג'אן ובגואטמלה. צבר ההזמנות בפעילות התשתית בחו"ל צמח השנה והתייצב ברמה של 6.2 מיליארד ₪ ויתמוך בצמיחה הצפויה במגזר רווחי זה בשנים הבאות. כן צפויה החברה להציף ערך בפעילות המרשימה בנדל"ן המקומי בישראל עם השלמת הנפקתה של "שיכון ובינוי נדל"ן" האמורה להניב רווחי הון של מאות מיליוני ש"ח ולחזק את מעמדה התחרותי בשוק המקומי.
קרדן אן וי: קרדן ספגה פגיעה קשה במשבר שכן חלק ניכר מפעילותה מרוכז במדינות מזרח אירופה הנאנקות תחת לחצי המקרו הגלובאליים. פעילות הנדל"ן של החברה מרוכזת בפולין שמפגינה עמידות גבוהה במשבר וצפויה לרשום התאוששות ניכרת ב-2010. לחברה פעילות נדל"ן מבטיחה בסין אשר הבשילה ומייצרת מכירות של מאות יח"ד ברבעון. מוקד הסיכון של החברה נעוץ בפעילותה הבנקאית ברוסיה ובאוקראינה הממשיכה להציג הפסדים משמעותיים. עם זאת, פעילות זו מהווה פחות מ-10% מתיק הנכסים של החברה ולטעמנו במחיר הנוכחי רב הסיכוי על הסיכון.
אלביט מערכות: החברה שנחסרת במכפיל של 12.5 על רווחי השנה הקרובה תמשיך לצמוח גם ב- 2010 והיא מתמודדת על זכייה במספר פרויקטים גדולים שיכולים להקפיץ אותה במדרגה מבחינת המכירות והרווחיות בשנים הקרובות. ביחד עם שיתופי פעולה עם חברות ביטחוניות מקומיות אלביט מנסה להגדיל את המכירות בשורה ארוכה של מדינות גם מחוץ ליעדים הקלאסיים כגון ברזיל, אוסטרליה, הודו.
ארה"ב, כמובן, ממשיכה להיות יעד מרכזי משמעותי ואלביט תנסה להמשיך ולהגדיל בהדרגה את אחיזתה השוק הביטחוני הגדול בעולם. על מנת להתמודד עם סדרי הגודל וההשפעות הפוליטיות, היא משלבת כוחות עם חברות הענק המקומיות דוגמת גנרל דיינמיקס בפרויקט המלטים לצבא ומול בואינג בפרויקט החיל הבודד. שניהם עשויים להגיע למאות מיליוני $ וצפונה מכך.
יחידת המחקר של לידר שוקי הון בחרה עבורנו את מניות כיל, אבנר יהש, דלק אנרגיה, רציו יהש, טבע, אלביט מערכות
כיל: להערכתנו, הרוח הגבית החזקה ממנה נהנתה מניית כיל במהלך שנת 2009, קרי הראלי במניות האשלג הגלובליות, צפוי להימשך ? וזאת בזכות ההתנהגות השורית של מחירי הגרעינים (התיר והסויה) אמון המשקיעים כי שנת 2010 תגלם התאוששות מהותית בביקושים לאשלג ובזכות השמועות/דיווחים/הערכות אודות פעילות חזקה של מיזוגים ורכישות בסקטור הדשנים (ענקיות הכרייה Vale, BHP ו-Rio Tinto כרוכשות פוטנציאליות PCS, Mosaic, K+S, Uralkali ו-Intrepid Potash כנרכשות פוטנציאליות).
יחד עם זאת, אין ספק כי מניות הדשנים ימשיכו להתאפיין ברמת סיכון ובתנודתיות גבוהה למדי. לכן אנו ממליצים, לבעלי "בטן חזקה" בלבד, חשיפה גבוהה לסקטור הדשנים בעיקר באמצעות מניית כיל, נוכח ה-upside ארוך-הטווח המשמעותי שאנו מייחסים לתחום כולו ולפעילויותיה של כיל בפרט.
אנרגיה - אבנר יהש, דלק אנרגיה, רציו יהש: כיום, בעידן שלאחר תגליות הגז הטבעי הימיות "תמר" ו"דלית", לא ניתן להתעלם מן העובדה, כי קיים פוטנציאל רב לתגליות גז טבעי משמעותיות נוספות בשטח המים הכלכליים של ישראל (מאגר "לוויתן" שבשטח רישיונות "רציו ים", למשל), ואולי אף לתגליות נפט יבשתיות בישראל. אנו בדעה, כי יש מקום לצפות כי במהלך השנה הקרובה נתבשר על חדשות חיוביות אשר ימשיכו ללבות את הסנטימנט החיובי כלפי מניות האקספלורציה הישראליות, כגון: השלמת תהליך המימון ואישור תוכנית הפיתוח של תגליות "תמר" ו"דלית" וסיום הסקר הסייסמי, עיבוד המידע וביצוע פוטנציאלי של קידוח אקספלורציה בשטח רישיונות "רציו-ים" (מבנה "לוויתן" כמאגר גז טבעי ימי פוטנציאלי נוסף).
לפיכך, יש עדיין להערכתנו מקום לאופטימיות גבוהה ביחס למניות ה-upstream (פעילויות אקספלורציה והפקה נפט וגז טבעי) הישראליות, קרי כל אותן מניות / יחידות השתתפות של החברות/שותפויות אשר מחזיקות במישרין ובעקיפין בזכויות של תגליות "תמר", "דלית" ותגליות פוטנציאליות נוספות. ההעדפות הספציפיות שלנו בתחום כיום הן שותפות אבנר - המחזיקה במישרין בזכויות במאגרי תמר/דלית (15.625%) וים תטיס (23%). חברת דלק אנרגיה - לעניות דעתנו חברת האחזקות המעניינת ביותר בישראל בתחום האנרגיה, ולמשקיעים המוכנים להסתכן מעבר לכך - בשותפות רציו. פרמצבטיקה - טבע: אנו סבורים, כי סקטור החברות הגנריות בעולם הפארמה ממשיך לגלם פוטנציאל צמיחה גבוה למדי ? לשיטתנו, "דרך המלך" לחשיפה מוגברת לסקטור הגנרי היא באמצעות השקעה במניית טבע: מובילת השוק הגנרי הבלתי מעורערת. אנו סבורים, כי כמניה דפנסיבית המזוהה עם צמיחה פוטנציאלית גבוהה לעתיד הקרוב, טבע כיום היא "מניה לכל עת", קרי השקעה אולטימטיבית אשר צפויה להציג תשואה עודפת בכל מצב שוק (דובי או שורי). להערכתנו, התמחור הנוכחי של טבע בשוק ממשיך להיות אטרקטיבי למדי: מכפיל 13 בלבד על הרווח החזוי על ידנו ל-2010, כאשר המכפיל הממוצע של ה-peer group הגנרי שלה עומד על כ-16.
תעשיות ביטחוניות - אלביט מערכות: בעולם התעשיות הביטחוניות, מגזרי פעילות כמו אלקטרוניקה ביטחונית, C4ISR (תקשורת, מחשבים, שליטה, בקרה, מודיעין ומעקב), Cyber Security (אבטחת רשתות מחשבים ותקשורת) ו-Homeland Security (יישומי ביטחון פנים), מאופיינים באספקה מהירה יחסית של ציוד ושירותים, ובמתן מענה על צרכים מיידים לסוגי העימותים המתרחשים כיום בעולם (עימותים צבאיים וסמי-צבאיים בעצימות נמוכה, מלחמה בטרור וכו').
די ברור כי הסגמנטים הנ"ל, שהם למעשה השווקים הרלוונטיים ביותר לתעשיות הביטחוניות הישראליות, ימשיכו לצמוח בקצב דו-ספרתי מואץ, בשונה מן הסטגנציה המאפיינת את צמיחת תקציבי הביטחון הגלובליים בכללותם. אנו ממליצים בחום על חשיפה גבוהה ואגרסיבית למניית אלביט מערכות, כנציגה הבורסאית והלא-ממשלתית החשובה ביותר של התעשיות הביטחוניות בישראל.
לכל מי שהיה מוטרד בשנים האחרונות מרמות המכפילים הגבוהות בהן נסחרה מניית אלביט, כדאי לשים לב למכפילים הנוכחיים: 13 לרווח החזוי על ידנו לשנת 2009 ו-11 לשנת 2010, כלומר בדיסקאונט מהותי לחציון של 15 לשנת 2009 ו-14 לשנת 2010, עבור ה-peer group הרלוונטי בעינינו (חברות מתחומי התעשיות הביטחוניות בעלות שווי שוק בטווח של 500-3,500 מיליון $).
יחידת המחקר של תמיר פישמן בחרה עבורנו את מניות בזק, טבע, שיכון ובינוי, בנק הפועלים ומניית בבילון
בזק: המנייה המומלצת שלנו בתחום התקשורת היא בזק. בעל בית חדש בעל מוניטין רב בשוק התקשורת, פיזור פעילות, התייעלות תפעולית כפועל יוצא של עבודת ההנהלה ורשת ה- NGN החדשה. יישור קו בתחום הסלולר ברווחיות התפעולית של פלאפון לאחר פריסת הרשת GSM החדשה. צפי להקלות רגולטוריות כתוצאה מאיבוד נתח שוק בטלפוניה הקווית ומדינות דיבידנד של 100% מהרווח הנקי בנוסף ל-1.3 מיליארד ₪ רווח הון כתוצאה מהוצאת יס מהדוחות שיחולקו כדיבידנד למשקיעים. כל אלו הופכים את בזק למנייה המועדפת ביותר בשוק התקשורת כיום.
טבע: לטבע צפוי שיפור משמעותי בתוצאות בשנתיים הבאות, גידול שהוא מעבר לתחזיות השוק. תרופת הדגל של טבע הקופקסון הינו המשפיע העיקרי כשהפסקת התשלומים לסנופי והעלאות המחירים ייתרמו את עיקר הגידול ברווח. בתחילת ינואר החברה מקיימת את הכנס השנתי למשקיעים בו היא צפויה להעלות את תחזיות הרווח לשניים 2010-2011. מלבד הקופקסון טבע תהנה משנת שיא בתחום הגנרי עם תרופות רבות שלטבע יש בלעדיות עליהן. טבע נסחרת במכפיל חד ספרי על רווחי 2011 מכאן שבמשוואת הסיכון סיכוי אנו נוטים לסיכוי.
שיכון ובינוי: לשיכון ובינוי עתודות קרקע אדירות לבניה למגורים בישראל, מכאן שעלית מחירי הקרקעות בשנתיים האחרונות בודאי תציף ערך רב לחברה, בנוסף קבלנות סלילה ותשתית בחו"ל ע"י סולל בונה ארצות חוץ ממשיכה לצמוח להגדיל רווחיות ולזכות בפרויקטים משמעותיים שיגדילו את צבר ההזמנות ללמעלה מ-6 מיליארד ₪. לא נתפלא עם החברה תפעל להנפיק נתחים משיכון ובינוי נדל"ן ומסולל בונה ארצות חוץ ע"מ להציף ערך לחברת האם.
בנק הפועלים: סקטור הבנקאות ככלל, צפוי להינות הן מהשיפור במצב הלווים בשל ההתאוששות הכלכלית אשר תביא לירידה בשיעור החובות המסופקים והן ממגמת עליית הריבית אשר תגרום להתרחבות המרווח המימוני וצמיחת הכנסות המימון. בתוך הסקטור אנו מעדיפים את בנק הפועלים אשר לו תיק אשראי אשר מוטה לסקטור העסקי ומחיר המניה אשר הינו זול באופן השוואתי לשאר הבנקים בסקטור. בבילון: החברה מוכרת בעולם בזכות תוכנות התרגום שלה מציגה צמיחה גבוהה בהכנסות משווק ופרסום באתריה. בנוסף לשיתוף פעולה אסטרטגי עם גוגל באמצעות מתן שרותי תרגום ביחד עם שרותי החיפוש שהיא מספקת. עם קצבי צמיחה שנתיים של מעל 20% אנו מוצאים את מנית החברה אטרקטיבית.