הציבור חושש מהקונצרני: חולשה בהנפקות האחרונות, "מי שקנה בחודש בנובמבר מופסד היום והרבה"
שוק ההנפקות כבר לא רותח - זו עובדה. בימים האחרונים נתקבלו בבורסה דיווחים רבים של חברות בינוניות ואף גדולות שלא הצליחו לגייס את מלוא הסכום אותו ביקשו.
אם עד לפני קצת לפני יותר מחודש ראינו גיוסי ענק במחירי מקסימום, אז בימים האחרונים אנחנו רואים גיוסים שנסגרים במחירי מקסימום, אז בשבוע האחרון ראינו הנפקות רבות שלא נסגרו והנה מספר דוגמאות.
אלקטרה נדלן רצתה לגייס 160 מיליון שקלים אך גייסה 144.9 מיליון שקלים בלבד כאשר הציבור ממש הדיר רגליו מההנפקה. 120 מיליון שקלים מתוך ההנפקה היו הזמנות של מוסדיים.
חברת גב ים הודיעה ביום חמישי האחרון על תוצאות הנפקה שביצעה. גב ים רצתה לגייס 270 מיליון שקלים אך בפועל גייסה 223 מיליון שקלים. גם במקרה של גב ים הציבור הדיר את רגליו מההנפקה ומי שהזרים את הביקושים היו המוסדיים. אלו האחרונים רכשו א"גחים בהיקף כספי של 219 מיליון שקלים ואילו הציבור הסתפק ברכשה בהיקף כספי של פחות מ-5 מיליון שקלים. ההנפקה נסגרה על ריבית של 6.41%.
אם נלך שבוע נוסף אחורה, נראה שב-9 לדצמבר ניסתה חברת דמרי לגייס 100 מיליון שקל באג"ח. בסופו של דבר גייסה החברה 83 מיליון שקלים. גם פה המוסדיים נתנו את הטון עם רכישה של אג"ח בהיקף של כ-80 מיליון שקלים מתוך בגיוס הכללי שעמד, כאמור, על 83 מיליון שקלים. הריבית במכרז נסגרה על 7.3%.
אחרונה נציין את חברת גינדי אחזקות שניסתה בשבוע שעבר לגייס 60 מילון שקלים באג"ח צמוד מדד (גינדי אגח ג). בסופו של דבר גייסה החברה אג"ח בשווי 49.5 מיליון שקלים. גם במקרה הזה מרבית הסחורה נרכשה ע"י המוסדיים.
באופן רשמי החברות המנפיקות מנסות לגייס כ-75% מהתמורה בשלב המוסדי ועוד 25% בשלב הציבורי. כפי שניתן לראות, מתחילת דצמבר הציבור רחוק מאוד מלהוות 25% בהנפקות. עד לפני מספר חודשים כאשר השוק היה רותח, השלב הציבור הצליח אפילו לדחוק את רגלי השלב המוסדי וראינו הנפקות שנסגרות כאשר הציבור לוקח 50% ו-60% מהסחורה. כיום, כאמור, המצב שונה לחלוטין.
לא נראה לכם עניין? אז הנה תזכורת - נכסים ובניין מלפני חודש בלבד
עד כמה שונה המצב בחודש דצמבר ממה שהיה כאן בחודש נובמבר ניתן להתרשם אם נזכר בהנפקה של נכסים ובניין. ב-22 לנובמבר (בדיוק לפני חודש) ביקשה נכסים ובניין (נכסים ובנ אגח ה) לגייס סכום גדול של 500 מיליון שקלים. לא רק שהיא גייסה את הסכום במלואו, היא גם עשתה זאת בריבית נמוכה יחסית של 5.7 בלבד.
אז למה החברות כבר לא מצליחות לגייס? בשוק מייחסים את הירידה בביקושים לחשש לעליית תשואות בעולם וגל בישראל. מעבר לכך, הביקושים בקרנות הנאמנות נעצרו ובימים מסוימים רואים פדיונות.
בנוסף, ההנפקות של חודש נובמבר גורמות בינתיים למשקיעים להפסדים. אם ניקח את ההנפקה של נכסים ובניין שהופקה בתשואה של 5.7%, אז כעת הנייר נסחר בתשואה של 6.36%, כלומר הפסד לא קטן לרוכשים בהנפקה. מנהל השקעות בכיר התייחס לעניין בשיחה עם Bizportal ואמר כי "מי שקנה בחודש נובמבר מופסד היום וחושש לפעול, לכן ההנפקות נראות כמו שהן נראות".