מימושים חדים בביומד: "היו גם הודעות מאכזבות, אבל זה בעיקר כסף חם שיוצא"
מניות תחום הביומד בבורסה בתל אביב סבלו אתמול (ג') מירידות שערים חדות ואיבדו גובה בעוד "כסף חם" המשיך לצאת החוצה. המימושים הבולטים הביאו לכך שרוב המניות בסקטור נסחרות עשרות אחוזים הרחק, מהשיאים שרשמו מוקדם יותר השנה.
המגמה השלילית בולטת כאשר מסתכלים על מדדי היתר 50 ו-120 בהם נסחרות רוב מניות סקטור הביומד והציוד הרפואי מול מדדי ת"א 75 ות"א 25. בעוד המניות הגדולות רשמו עליות שערים נאות מאז חודש אוגוסט - מדד ת"א 25 הוסיף 15% ות"א 75 עלה ב-13.8% - המניות הקטנות יותר מסכמות כמעט ארבעה חודשים כמעט ללא שינוי - מדד היתר 50 עלה ב-3% והיתר 120 הוסיף 0.7%.
אך אין לטעות. חוסר השינוי לא מעיד בהכרח על חוסר תנודה - במהלך החודשים הספיקו המניות עוד לעלות גבוה אך גם לרשום ירידות חדות שמחקו את כל העלייה והשאירו בצד נפגעים רבים בקרב המשקיעים.
מניית ביוליין צנחה ב-35% מאז עברה לראשונה את מחירי ההנפקה ב-19 באוקטובר. קמהדע נפלה ב-37% מאז הודיעה בתחילת אוגוסט כי ה-FDA החל לבדוק את תיק הרישום של תרופת ה-AAT בעירוי שפיתחה. מניית ביוסל איבדה יותר מ-26% מאז פרוטליקס חתמה על הסכם עם פייזר בתחילת דצמבר. מניית ביו לייט לא מצליחה להתאושש מאז נכשלה בניסוי בתחילת חודש יולי.
ניתן לומר, כי אחרי תקופה די חלומית (מדדי היתר עלו ביותר מ-120% עד אוגוסט) המשקיעים המתוחכמים שעשו כסף רב בבורסה לא ממתינים ומבצעים מעבר למניות הכבדות יותר, אולי בניסיון לחלק מחדש את הסיכון. המעבר מתבצע הרבה פעמים, תוך ניצול כסף חדש של הציבור שנכנס לשוק דרך קרנות הנאמנות - דבר המקזז מעט מהירידות.
כמו כן, יכול להיות שלסוף השנה גם יש תפקיד בירידות האחרונות, שכן משקיעים שרשמו הפסדים בשנה הקודמת ומעוניינים לקזז אותה השנה, נאלצים למכור מניות ברווח כדי לממש רווחים שנצברו השנה.
"כסף חם" יוצא מסקטור לוהט
בשיחה עם Bizportal אומר מנהל השקעות בכיר מאחת חברות ניהול הכספים הגדולות בישראל כי אחת הבעיות בארץ שאין כאן קרנות השקעה שנכנסות להשקעה לטווח ארוך (באמצעות הבורסה) במניות פיתוח התרופות והציוד הרפואי. כתוצאה מכך, לדבריו, כאשר קורה אירוע במניות המשקיעים מנצלים אותו כדי לברוח. "הם פשוט שומעים שיצאו תוצאות ומוכרים. לא משנה להם מה התוצאות כי הם כבר עשו סיבוב".
"זה לא שלא היו כאן הודעות מאכזבות", אומר הבכיר ומציין מספר אירועים: "העסקה של פרוטליקס אכזבה ביוליין פתאום צריכה עוד כסף, רק חודשיים אחרי שהם כתבו במצגת כי יש להם מספיק מזומנים והיו כאן גם הרבה תשקיפים, דבר שגם מלחיץ את המשקיעים".
המנהל הבכיר רואה בירידות האחרונות תוצאה של "כסף חם" שיוצא כעת מהסקטור. "ההנפקות האחרונות הכניסו הרבה כסף חם לתוך הענף. כסף ספקולטיבי שבה לעשות סיבוב ולצאת", הוא אומר. "בעבר לא ראית קרנות גידור וספקולנטים רוכשים מניות בהנפקה של חברות ביו. תזכור גם, שבדרך כלל מדובר במניות לא הכי סחירות".
כל זה השתנה בשנה האחרונה. מניות הביומד הפכו לטרנד לוהט כאשר הן מובילות את טבלת התשואות בבורסה, לא הרחק אחרי שותפויות הגז הישראליות ולפעמים אף לפניהן. מחזורי המסחר במניות בתחום עלו מאוד והן החלו למשוך שחקנים של טווח קצר, סחרני יום למינהם.
"גל ההודעות של החברות בתחום והפרסומים בתקשורת יצרו זילות בהודעות. חברה גייסה 2 חולים ומוציאה דיווח מיידי - את מי זה מעניין? הרי בשביל זה הם קיבלו כסף", אומר הגורם הבכיר ומסביר שכתוצאה מכך הודעות מהותיות מתקבלות לפעמים באדישות.
מסתכלים על הטווח הקצר ולא מבחינים בין החברות
פעמים רבות מסתכלים על תחום הביומד מבלי ליצור הבחנה, "כל חברה מהתחום הרפואי מתוייגת כביומד" הוא אומר. "שמים יד ביד חברה העוסקת בפיתוח תרופות ונמצאת בשלב 1-2 של הניסויים וחברה מתחום הציוד הרפואי שכבר מייצרת הכנסות".
המנהל הבכיר טוען שהפוטנציאל הגדול והממשי טמון דווקא בחברות הציוד הרפואי ואומר, שאצלן יהיה אפשר למדוד גם את התוצאות בדו"חות. "קח לדוגמא את האקזיט האחרון של סטארלימס. מדובר בחברה שמידי שנה רשמה גידול במכירות תחת הנהלה טובה", אומר המנהל וטוען שיש עוד חברות ישראליות בבורסה בעלות אייתנות פיננסית, שיכולות תוך 2-3 לרשום אקזיט גדול.
"הבעיה היא שהציבור מחפש לעשות כסף מהיר. הוא רואה מנייה מזנקת ונכנס, למרות ששום דבר מהותי לא קרה", אומר הבכיר. "אם לפני חצי שנה לא הייתי משקיע בה אז למה להשקיע עכשיו? רק כי המנייה זינקה? משקיעים צריכים גם להסתכל על הצד הפיננסי ועל הטווח הארוך. שם טמון הפוטנציאל".