דו"ח פנימי בארה"ב חושף את הקשר של לבייב לקרן ההשקעות הסינית
בדיוק לפני שנה הודיעה אפריקה כי קרן השקעות סינית רוכשת 2 נכסי נדל"ן של החברה במנהטן בתמורה לכ-150 מיליון דולר. עם זאת, עד היום לא חשפה אפריקה את שמה של אותה קרן סינית, אליה מתברר בימים האחרונים קשור בעל השליטה באפריקה, לב לבייב.
קצת היסטוריה. בסוף 2008, אחרי שבאפריקה ישראל הבינו כי ההאטה בנדל"ן בארה"ב אינה פוסחת על החברה, וכי כדי להמשיך להחזיק בנכסי יוקרה שאותם רכשו בניו יורק תמורת סכומי עתק של יותר מ-1 מיליארד דולר ערב פרוץ המשבר, עליהם להכניס שותף, הודיעה החברה כי קרן השקעות אסיאתית תרכוש את נכסי החברה - ב-23 Wall Street וב-"15 Broad Street".
בנוסף לכך, הודיעה אפריקה כי חתמה עם הקרן על מזכר הבנות לפיו תיכנס כשותפה (49.9%) במגדל השעון במנהטן בתמורה להזרמה של 149.7 מיליון דולר. דבר שבסופו של דבר לא יצא אל הפועל וכפי שנכתב רק בדוחות החברה המלאים ל-2008: "הקבוצה בדין ודברים עם הרוכשת והיא בוחנת את צעדיה בעניין זה".
הקרן הסינית
כבר אז נשאלה השאלה - מי היא אותה קרן סינית אשר את שמה אפריקה לא חשפה? דו"ח חדש של ועדת המעקב הביטחונית-כלכלית ליחסי ארה"ב-סין של הקונגרס האמריקני ("U.S. Economic and Security Review Commission") ודו"ח רחב יותר של מכון המחקר הבריטי "צ'טהם הוס" מפרט את הקשרים הענפים של קרן ההשקעות הסינית "צ'יינה אינטרנשיונל פאנד" (China International Fund) אליה קשורים בין היתר אפי ארה"ב, חברה הבת של אפריקה המרכזת את פעילות הקבוצה בארה"ב, ולב לבייב עצמו באופן ישיר.
הדו"ח שנכתב תחת הכותרת "The 88 Queensway Group" בחן את הפעילות של חברות סיניות באנגולה ובמקומות נוספים בעולם. האמריקנים גילו כי חברות רבות בעלות שמות שונים מתנקזות כולן לאותה כתובת - 88 קווינסוויי, הונג קונג.
"צ'יינה אינטרנשיונל פאנד" או בקיצור CIF, הינה חברה הרשומה בהונג קונג, תחת אותה כתובת, אשר תפסה לאחרונה כותרות ברקע לעסקה בסך 7 מיליארד דולר שביצעה בגינאה, מרכז אפריקה, לאחר שהתברר שיש לה קשר לחברה הנמצאת בשליטת ממשלת סין.
הקשר לאנגולה
הקרן מוחזקת בשרשור בשיעור של 99% ע"י חברת דייוון אינטרנשיונאל דוולופמנט ("Dayuan International Development"), המחזיקה כ-30 חברות בת. אחת מחברות הבנות שלה (המוחזקת בשיעור של 70%) הינה מיזם משותף עם סונאנגול (Sonangol), חברת הנפט הלאומית של אנגולה.
בחזרה למיזם משותף - המיזם המכונה 'צ'יינה סונאנגול אינטרנשיונאל החזקות', ניהל בשנה שעברה משא ומתן עם אפי ארה"ב לרכישת נכסים בסך של 710 מיליון דולר, כך ע"פ נתוני הדו"ח האמריקני. עם זאת, כפי שידוע, העסקאות לרכישת 'בניין הניו יורק טיימס' ו'בניין השעון' לא התקדמו עד היום ונמכרו נכסים רק בשווי 150 מיליון דולר. בהקשר הזה נציין כי אפריקה צפויה בקרוב לדווח על עסקת מיחזור החובות לבניין ה'ניו יורק טיימס'.
אחד הפרטים המעניינים הקשורים ל-CIF בהקשר של לבייב שעד היום לא פורסם הינו החזקותיו הישירות בחברה בת של צ'יינה סונאנגול הרשומה בבורסת הונג קונג (סימול: HKG) תחת השם "צ'יינה סונאנגול ריסורסס אנטרפרייז", ("China Sonangol Resources Enterprise") שנקראה בעבר ארטפילד.
בינואר 2008 רכשה קבוצת החברות הסינית, באמצעות חברת צ'יינה סונאנגול 56.7% מחברת ארטפילד ("Artfield"), חברה העוסקת בשיווק ומסחר של שעונים, מוצרים למשרד, מוצרי תאורה ומתכות. עד חודש מארס היא כבר השתלטה על 74.4% מהחברה.
ע"פ הנתונים שאספו האמריקנים, ב-23 באוגוסט רכש לב לבייב באמצעות חברה פרטית בבעלות אפריקה ישראל והחברה הפרטית שלו "ממורנד ניהול" כמעט 10% ממניות ארטפילד. עם זאת, לפי הודעת ארטפילד בבורסה בהונג קונג ב-27 באוגוסט לבייב לא היה "צד קשור" לפי הגדרת חוקי ניירות ערך של הבורסה. אבל, רק שבוע לאחר שרכש את המניות, ב-29 באוגוסט כבר חתמה אפריקה על מזכר הבנות למכירת הנכסים במנהטן ל-CIF.
קשרי הבעלות של חברת ארטפילד ב-2008
ב-4 ביוני השנה שינתה ארטפילד את שמה ל"סונאנגול ריסורסס אנטרפרייז". נציין, כי ע"פ נתוני חברת LionShares, העוסקת באיסוף נתוני בעלי עניין, לבייב מחזיק ישירות 0.13% מהחברה וגם חברת אפריקה מחזיקה 5.88% מהחברה.
מבדיקה שערך אתר Bizportal עוד עולה כי חברת 'אבר-ברייט אינטרנציונאל' (Everbright International Construction Engineering Corporation) עליה פורסם בסוף יולי השנה כי נמצאת במגעים עם אפי פיתוח להקמת פרויקט "צ'יינה סיטי" (China City) בצפון מוסקבה גם נמצאת בנתוני הדו"ח האמריקני.
בהקשר של אנגולה נציין, כי ללבייב פעילות ענפה ביבשת אפריקה בכלל ובאנגולה בפרט בכל הקשור לעסקי היהלומים שלו. רק ב-2005 חנך את המפעל שהקים בלואנדה, בירת אנגולה, בהשקעה של 10 מיליון דולר והוא ידוע בקשריו הענפים במדינה שלא מאפשרת למשקיעים זרים ובראשם מונופול היהלומים העולמי דה-בירס, לבצע עבודות כרייה במדינה.
בשורה התחתונה, הדו"ח האמריקני מציג את לבייב כדרך הכניסה של הסינים לנדל"ן המסחרי בניו יורק. מבחינתנו זאת עוד הוכחה לקשריו הענפים - לטוב וגם לרע.