מתחילים לראות את הסוף: פסגות מוריד המלצה ללאומי, לא צופה מאבקי שליטה
מניות הבנקים המקומיים נהנו בתקופה האחרונה מרוח גבית שבאה לידי ביטוי בעליות מרשימות, לאחר שההתאוששות הכלכלה הגלובלית בכלל והמקומית בפרט החלה צוברת תאוצה. עם זאת, העלייה במניית לאומי בשיעור של 24% תוך חודש וחצי, צמצמה את הדיסקואנט והביאה לכך שמחיר המנייה כיום דומה למחיר היעד בו הוא צריך להיסחר ב-12 החודשים הקרובים, כך מעריכים בבית ההשקעות פסגות.
רונית חלימה ממחלקת מחקר בפסגות העניקה למניית לאומי מחיר יעד של 16 שקלים במהלך חודש אוגוסט. עם זאת, האנליסטית טוענת, כי העליות האחרונות במנייה לאו דווקא התבססו על מניעים כלכליים אלא ברקע להערכות כי צפוי מאבק שליטה לקראת מכירת המניות ע"י המדינה.
"איננו שותפים לדעה זו", כותבת חלימה. "בנוסף, נכון להיום לא חלו שינויים מהותיים שמשנים משמעותית את הערכותינו קדימ ולכן אין אנו מוצאים לנכון לעדכן את תחזיותינו מבחינת פעילות הבנק קדימה".
בבית ההשקעות מפחיתים את ההמלצה למניית לאומי ל"תשואת שוק" בועד הם מותירים את מחיר היעד ללא שינוי - רחוק ב-1.26% ממחיר הבסיס של המנייה היום.
בתקופה האחרונה פורסמו ידיעות לפיהן בכוונת המדינה למכור את אחזקותיה במניות לאומי (11.46%) ובמניות דיסקונט (25%). בניגוד להתנהגות מניית דיסקונט, נהנתה מניית לאומי מעליות בעקבות הידיעה, זאת על אף הפוטנציאל ללחץ על המניה בעקבות כניסת כמות גדולה של סחורה לשוק.
"השוק העריך כי עשוי להתפתח מאבק שליטה בלאומי בשל מבנה הבעלות שלו", כותבת חלימה. בלאומי ישנן מספר קבוצות המחזיקות שיעורים נמוכים יחסית ממניות הבנק - שלמה אליהו (9.59%), דוד עזריאלי (4.85%), קבוצת אי.די.בי, קבוצת דלק.
בפסגות לא צופים מאבק שליטה בלאומי, מכיוון שרכישת אחזקה של מעל 5% בבנק דורשת אישור הרגולטור שעל סמך ניסיון העבר אינו ניתן בקלות. בנוסף, ובהתבסס על נתונים שפורסמו, מגבש הפיקוח על הבנקים קריטריונים לאישור מרכיבי גרעין השליטה בבנק. כמו כן, בפסגות מציינים את הערכותו של בנק ישראל למצב בו הבנק יהיה תקופה ארוכה ללא גרעין שליטה.